Vill höja hyrorna i Mariestad
3,8 procent är inget lågt krav, även om många andra bolag i området ligger ännu högre. Höjningen skulle innebära att den som i dag har en hyra på 5 000 kronor får betala 190 kronor mer varje månad.
– Det är lite väl högt, säger Per Johansson som är förhandlingschef på Hyresgästföreningen.
Han påpekar dessutom att det yrkande som kommer med anledning av borgensavgiften, och som ännu inte har specificerats från bolagets sida, måste hamna på en låg nivå.
– Det ska vara skäligt och enbart väga upp vad ett allmännyttigt bolag tjänar på att de får kommunal borgen, jämfört med privata värdar. Annars slår det ju över så att de privata värdarna gynnas, säger Per Johansson.
Mariehus hänvisar till ökade kostnader för vatten, el, fjärrvärme och sophantering.
– Det handlar främst om taxehöjningar och jag tycker nog att det är ett rimligt krav att ha som utgångspunkt. Vad jag förstår ligger vi lite under snittet jämfört med vad andra bolag har begärt, säger vd Jonas Hedberg.
I yrkandet ingår också att hyrorna ska höjas olika mycket i olika områden, så kallad differentierad hyressättning. Syftet är att se till att hyresnivåerna blir de rätta för de drygt 1400 lägenheterna.
Kravet kan jämföras med det yrkande som kommit in från de privata hyresvärdarna. Fastighetsägarna förhandlar hyrorna för omkring 450 lägenheter i Mariestad och de har, i enlighet med det riksomfattande och generella krav som branschorganisationen kommit med, yrkat på en höjning på upp till 5 procent.
– Den höjningen bör inte landa på mer än 1 – 1,5 procent, om man tar hänsyn till inflation och kostnadsökningar, menar Per Johansson.