HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Vill få sänkt hyra med flera tusen

Halmstad 9 000 kronor i månaden för 45 kvadratmeter. Orimligt tycker Hyresgästföreningen och hyresgästen i Halmstad.
Foto: Hyresnämnden/Gry Ellebjerg
Är det ett kök eller en kokvrå? Svaret på den frågan kan vara avgörande för var hyran ska ligga.

Förra året flytta hyresgästen in i lägenheten i Halmstad. Enligt kontraktet var det en tvåa med kök på 45 kvadratmeter och hyran låg på 9 000 kronor.

Nu några månader senare vill Hyresgästföreningen och hyresgästen få hyran prövad. En mer rimlig hyra är 5 135 kronor. En sänkning med närmare 4 000 kronor.

Läs ocksåHyresgäst vägrade hyreshöjningar i 13 år - nu kommer smällen

Hyresgästföreningen, som är hyresgästens ombud, har begärt en så kallad villkorsändring men utan gehör från hyresvärden. Därför ska saken nu avgöras i Hyresnämnden i Göteborg.

Bland annat så ifrågasätts om lägenheten har ett kök då bland annat bänkytan är för liten för att vara det, snarare handlar det om en kokvrå. Hyresgästföreningen kommer under sammanträdet att presentera två jämförelselägenheter. Båda med bra standard och med mycket lägre hyra.

Hyresvärden har inte yttrat sig i ärendet, som är uppsatt till förhandling i nästa vecka.

Läs ocksåStämdes för mögel i lägenhet – därför frias hyresgästen

Det aktuella huset omfattas inte av förhandlingsordningen, det vill säga Hyresgästföreningen är inte med och förhandlar hyrorna. De kan dock alltid prövas i hyresnämnden. Mer om förhandlingsordning här.

Läs också Hård kritik mot höga hyreskrav i omsorgsboenden - "Vansinne" Hyreskraven väcker ont blod - men försvaras av värdarna Från 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höja

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.