HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Vill få sänkt hyra med flera tusen

Halmstad 9 000 kronor i månaden för 45 kvadratmeter. Orimligt tycker Hyresgästföreningen och hyresgästen i Halmstad.
Foto: Hyresnämnden/Gry Ellebjerg
Är det ett kök eller en kokvrå? Svaret på den frågan kan vara avgörande för var hyran ska ligga.

Förra året flytta hyresgästen in i lägenheten i Halmstad. Enligt kontraktet var det en tvåa med kök på 45 kvadratmeter och hyran låg på 9 000 kronor.

Nu några månader senare vill Hyresgästföreningen och hyresgästen få hyran prövad. En mer rimlig hyra är 5 135 kronor. En sänkning med närmare 4 000 kronor.

Läs ocksåHöjda hyror hos privatvärdar i Kungsbacka och Mölndal

Hyresgästföreningen, som är hyresgästens ombud, har begärt en så kallad villkorsändring men utan gehör från hyresvärden. Därför ska saken nu avgöras i Hyresnämnden i Göteborg.

Bland annat så ifrågasätts om lägenheten har ett kök då bland annat bänkytan är för liten för att vara det, snarare handlar det om en kokvrå. Hyresgästföreningen kommer under sammanträdet att presentera två jämförelselägenheter. Båda med bra standard och med mycket lägre hyra.

Hyresvärden har inte yttrat sig i ärendet, som är uppsatt till förhandling i nästa vecka.

Läs ocksåHalmstadvärd lyckas höja hyran – men inte så mycket

Det aktuella huset omfattas inte av förhandlingsordningen, det vill säga Hyresgästföreningen är inte med och förhandlar hyrorna. De kan dock alltid prövas i hyresnämnden. Mer om förhandlingsordning här.

Läs också De vill stoppa massflykt från Åkra Pojkvän flyttar – hyresgäst får behålla kontrakt Hård strid om hyrorna i nytt Uppsalakvarter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.