Annons

Vill få sänkt hyra med flera tusen

Halmstad 9 000 kronor i månaden för 45 kvadratmeter. Orimligt tycker Hyresgästföreningen och hyresgästen i Halmstad.
Foto: Hyresnämnden/Gry Ellebjerg
Är det ett kök eller en kokvrå? Svaret på den frågan kan vara avgörande för var hyran ska ligga.

Förra året flytta hyresgästen in i lägenheten i Halmstad. Enligt kontraktet var det en tvåa med kök på 45 kvadratmeter och hyran låg på 9 000 kronor.

Nu några månader senare vill Hyresgästföreningen och hyresgästen få hyran prövad. En mer rimlig hyra är 5 135 kronor. En sänkning med närmare 4 000 kronor.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgästföreningen, som är hyresgästens ombud, har begärt en så kallad villkorsändring men utan gehör från hyresvärden. Därför ska saken nu avgöras i Hyresnämnden i Göteborg.

Annons

Bland annat så ifrågasätts om lägenheten har ett kök då bland annat bänkytan är för liten för att vara det, snarare handlar det om en kokvrå. Hyresgästföreningen kommer under sammanträdet att presentera två jämförelselägenheter. Båda med bra standard och med mycket lägre hyra.

Hyresvärden har inte yttrat sig i ärendet, som är uppsatt till förhandling i nästa vecka.

Annons
Läs ocksåEfter fjärrvärmechocken - bostadsbolaget gläds åt Konkurrensverkets besked: ”Vi ser det som en vinst”Bilden visar Arman Avdic, vd för Mönsterås bostäder AB.

Det aktuella huset omfattas inte av förhandlingsordningen, det vill säga Hyresgästföreningen är inte med och förhandlar hyrorna. De kan dock alltid prövas i hyresnämnden. Mer om förhandlingsordning här.

Läs också Man lät bli att ändra sin adress – döms igen men slipper fängelse Ny toppnotering för halländska hyror – berör tusentals hushåll i Kungsbacka och Varberg Norskt par åker ut från hyrvilla i Bohuslän – Kommunala värden: "Saknar behov" Skjutning i lägenhet – hyresgäst med bostad i Frankrike sägs upp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.