Annons

Hyresgäster i Hässleholm får förhandla hyran själv

Hässleholm Hyresvärden ville sluta förhandla med Hyresgäst­föreningen och fick med sig hyresgästerna på tåget. Nu får hyresgästerna förhandla hyran själv. Hem&Hyra reder ut vad det innebär.

I början av sommaren fick hyresgästerna i en fastighet i Hässleholm ett utskick i brevlådan. Den privata värden Hovby fastigheter meddelade att de ville lämna förhandlingsordningen och informerade om flera fördelar som det skulle innebära.
– Den största ­anledningen är att det är enklare både för oss och för våra hyresgäster. Vi slipper administrativt krångel och ­sparar pengar, säger Anna-Karin Schröder, vid Hovby fastigheter.

I en fastighet som omfattas av förhandlingsordningen måste ­värden förhandla med Hyresgästföreningen inför alla hyreshöjningar. Det gäller årliga höjningar men även efter exempelvis renoveringar.
Enligt Anna-Karin Schröder ska de i framtiden följa kommunala Hässlehems snitthöjning med ett års eftersläpning och på så sätt får hyresgästerna alltid veta vad de får för hyreshöjning i god tid innan årsskiftet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Peter Olsén.

Peter Olsén, förhandlare vid Hyresgästföreningen region norra Skåne, är dock skeptisk.
– Hyresvärden agnar med ett bete som inte förpliktigar. Om ett halvår kanske värden väljer att frångå det här arrangemanget.
Han betonar att det alltid är hyresgästerna själva som ­be­stämmer huruvida en fastighet ska omfattas av förhandlingsordningen eller inte.

Annons

Om cirka en tredjedel av hyresgästerna vill måste den tillämpas. Denna gång lyckades fastighetsägaren övertyga de boende om att alla tjänar på att slopa förhandlingarna med Hyresgästföreningen.
– Som hyresgäst är det viktigt att fråga sig ”Vad vill värden ­uppnå med det här?”. När vi är ­in­blandade i en hyresförhandling ser vi till att hyrorna utvecklar sig på rätt sätt. Att som enskild ­hyresgäst sätta sig in i om det är en rimlig hyreshöjning är inte alltid så lätt, säger Peter Olsén.

När Hyresgästföreningen fick uppsägningen av fastighetsägaren genomförde de en enkätundersökning bland sina tolv medlemmar i huset. Ett uppsagt avtal kan enligt hyreslagen prövas i hyresnämnden. Nio personer svarade på enkäten och åtta uppgav att de ville omfattas av kollektiva förhandlingar. Hyresvärden svarade med att genomföra en egen enkätundersökning.
I den nya undersökningen uppgav 14 av totalt 24 hyresgästerna att de ville slopa förhandlingsordningen medan nio hyresgäster ville ha kvar den. Hyresgästföreningen valde då att inte driva frågan vidare.

Annons
Läs ocksåHär är hyresgästerna övergivna – nu ska kommunen tvinga värden agera: ”Fullständigt oacceptabelt”En man på de ena sidan och på de andra en man som går i ett soprum.

Hovby fastigheter äger ett 30-tal hyresfastigheter i bland annat Kristianstad och Hässleholm. Enligt Anna-Karin Schröder har de valt att lämna förhandlingsordningen för majoriteten av sina fastigheter.
– I dag är det endast fem av våra fastigheter som har kvar förhandlingsordningen. Planen är att ta bort förhandlingsordningen där också, säger Anna-Karin Schröder.
Peter Olsén är inte orolig att det skulle vara en trend också bland andra.
– Tvärtom, vi har ett inflöde av fastigheter som vill ha förhandlingsordning.

Läs också Huset förfaller när värden är nära konkurs – hyresgäster lever i rädsla och smuts: ”Ingen bryr sig” Lagändring prövad: "Oseriösa värdar som struntar i förhandling ska avskräckas" Familjen var utan vatten i köket i 25 dagar – värden påstår att hyresgästerna har en gömd tvättmaskin Här delar hyresgästerna på allt utom säng – toaletten fick William att tveka

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.