HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hyresgäster i Hässleholm får förhandla hyran själv

Hässleholm Hyresvärden ville sluta förhandla med Hyresgäst­föreningen och fick med sig hyresgästerna på tåget. Nu får hyresgästerna förhandla hyran själv. Hem&Hyra reder ut vad det innebär.

I början av sommaren fick hyresgästerna i en fastighet i Hässleholm ett utskick i brevlådan. Den privata värden Hovby fastigheter meddelade att de ville lämna förhandlingsordningen och informerade om flera fördelar som det skulle innebära.
– Den största ­anledningen är att det är enklare både för oss och för våra hyresgäster. Vi slipper administrativt krångel och ­sparar pengar, säger Anna-Karin Schröder, vid Hovby fastigheter.

I en fastighet som omfattas av förhandlingsordningen måste ­värden förhandla med Hyresgästföreningen inför alla hyreshöjningar. Det gäller årliga höjningar men även efter exempelvis renoveringar.
Enligt Anna-Karin Schröder ska de i framtiden följa kommunala Hässlehems snitthöjning med ett års eftersläpning och på så sätt får hyresgästerna alltid veta vad de får för hyreshöjning i god tid innan årsskiftet.

Läs ocksåKritiserad hyresgästbas föreslås till ny hög post – trots larm från visselblåsareKenneth Gustavsson, Hyresgästföreningen, och skiss på visselblåsare.
Peter Olsén.

Peter Olsén, förhandlare vid Hyresgästföreningen region norra Skåne, är dock skeptisk.
– Hyresvärden agnar med ett bete som inte förpliktigar. Om ett halvår kanske värden väljer att frångå det här arrangemanget.
Han betonar att det alltid är hyresgästerna själva som ­be­stämmer huruvida en fastighet ska omfattas av förhandlingsordningen eller inte.

Annons

Om cirka en tredjedel av hyresgästerna vill måste den tillämpas. Denna gång lyckades fastighetsägaren övertyga de boende om att alla tjänar på att slopa förhandlingarna med Hyresgästföreningen.
– Som hyresgäst är det viktigt att fråga sig ”Vad vill värden ­uppnå med det här?”. När vi är ­in­blandade i en hyresförhandling ser vi till att hyrorna utvecklar sig på rätt sätt. Att som enskild ­hyresgäst sätta sig in i om det är en rimlig hyreshöjning är inte alltid så lätt, säger Peter Olsén.

När Hyresgästföreningen fick uppsägningen av fastighetsägaren genomförde de en enkätundersökning bland sina tolv medlemmar i huset. Ett uppsagt avtal kan enligt hyreslagen prövas i hyresnämnden. Nio personer svarade på enkäten och åtta uppgav att de ville omfattas av kollektiva förhandlingar. Hyresvärden svarade med att genomföra en egen enkätundersökning.
I den nya undersökningen uppgav 14 av totalt 24 hyresgästerna att de ville slopa förhandlingsordningen medan nio hyresgäster ville ha kvar den. Hyresgästföreningen valde då att inte driva frågan vidare.

Annons
Läs ocksåEfter årets rekordhöjning – nu kommer nästa hyressmäll, Lars, 71: ”Ett svek”Lars Toftmar, hyresgäst i Ystad.

Hovby fastigheter äger ett 30-tal hyresfastigheter i bland annat Kristianstad och Hässleholm. Enligt Anna-Karin Schröder har de valt att lämna förhandlingsordningen för majoriteten av sina fastigheter.
– I dag är det endast fem av våra fastigheter som har kvar förhandlingsordningen. Planen är att ta bort förhandlingsordningen där också, säger Anna-Karin Schröder.
Peter Olsén är inte orolig att det skulle vara en trend också bland andra.
– Tvärtom, vi har ett inflöde av fastigheter som vill ha förhandlingsordning.

Läs också Värden bröt upp Rogers källarförråd - skulle vårstäda Efter flera misstag - nu får hyresgästerna anmäla felen till en jurist Ilska över värdens obehagliga övertalningsförsök - men vd:n tycker "dialogen är god"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.