Annons

Vill se höjda studiemedel

Nyheter Ungdomarna är de stora förlorarna på bostadsmarknaden. Det konstaterar den nationella bostadssamordnaren i sin slutrapport av de ungas situation på bostadsmarknaden. Nu vill hon se höjda studiemedel och en nationell bostadsportal på Internet.​

​På onsdagen presenterade utredaren Lotta Jaensson efter två års arbete sin slutrapport över de ungas boendesituation i Sverige. Och slutsatsen är klar, ungdomarna är de stora förlorarna på bostadsmarknaden.

Annons
– Fyrtio procent av de unga i Sverige betalar i dag 4 000 – 6 000 kronor i månaden för sitt boende. Då ska man ha i åtanke att ungdomar ofta har ganska dålig ekonomi, säger Lotta Jaensson som pekar på en rad punkter som tillsammans försvårar ungdomarnas situation på bostadsmarknaden.
– Bostadsmarknaden är inte anpassad efter rådande samhällsförhållanden där ungdomar ofta har andra typer av anställningsformer, säger hon.
 
Lotta Jaensson lägger samtidigt fram 20 förslag till åtgärder som hon tycker bör vidtas för att underlätta situationen för Sveriges ungdom.
Boverket och Konsumentverket bör tillsammans upprätta en nationell bostadsportal på Internet. Där ska besökare kunna ta del av de regler och lagar som gäller, samt diverse blanketter som kan vara till nytta för nybörjare på bostadsmarknaden.
Förebilder är Arbetsförmedlingens och Högskoleverkets hemsidor och bostadsportalen ska även samordna de lägenhetsförmedlingar som i dag finns runt om i landet.
– Det saknas ett regionalt perspektiv på bostadsmarknaden, idag är det en kommunal fråga, säger Lotta Jaensson.
 
Det krävs även skärpt lagstiftning som gör det straffbart att ta ut överhyra vid andrahandsuthyrning, enligt Lotta Jaensson.
Ett annat förslag som säkert kommer att väcka debatt är att studiemedlet för landets studenter bör höjas, samt att formerna för bostadsbidraget måste utvecklas.
– Ekonomin är den absolut viktigaste punkten, säger Lotta Jaensson.
 

Annons
Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Unga: En app kan göra det kul Full fart på Hallsta Summer Camp Bolagen hjälper unga hyra lägenhet med rabatt Unga sommarjobbar hos Hyresgästföreningen Killarna blir kvar längre hemma hos mamma

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.