Vill se tydligare regler vid ombildning
Huruvida det egna hyreshuset kan komma att ombildas har varit en svensk snackis sedan sent 90-tal. Men proceduren omgärdas inte sällan av stort hemlighetsmakeri och mycket av informationen som når hyresgästerna är hörsägen eller rena rykten.
Bristen på tillförlitlig information kring ombildningar skapar en risk för att människor fattar felaktiga beslut kring sitt boende, resonerar Konsumentverket.
– Det är alltid en fördel att veta så mycket som möjligt. Man kanske räknar med att en ombildning ska gå i lås och tar lägenheten trots att ombildningen inte blir av. Eller så kanske man av samma skäl har kvar lägenheten, säger Mari Gremlin, jurist på Konsumentverket.
I dag finns inga krav på att lämna fullödig information till samtliga som berörs av en ombildning. Inte heller garanteras det att hyresgäster får reda på vad som krävs för att en eventuell ombildning ska komma till stånd samt hur sannolikt det är att ombildningen kan genomföras.
– Det vi har tagit upp är vikten av att man som hyresgäst får reda på vad som krävs för att fatta ett bra beslut i frågan, säger Mari Gremlin.
I en dagsfärsk rapport efterlyser Konsumentverket en rad lagändringar kring ombildningar och bostadsrätter. Ett av förslagen är att inrätta en konsumentbyrå för oberoende vägledning i samband med ombildningar och köp av bostadsrätter.
Vidare vill myndigheten se stopp för anonyma bud, införa större möjligheter att straffa oseriösa aktörer samt hindra lockpriser.