HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Vill se tydligare regler vid ombildning

Nyheter Vad gäller vid en ombildning och vad är sannolikheten för att en ombildning blir verklighet i mitt bostadsområde? Det är två frågetecken som Konsumentverket vill reda ut genom ändringar i lagen.

Huruvida det egna hyreshuset kan komma att ombildas har varit en svensk snackis sedan sent 90-tal. Men proceduren omgärdas inte sällan av stort hemlighetsmakeri och mycket av informationen som når hyresgästerna är hörsägen eller rena rykten.

Bristen på tillförlitlig information kring ombildningar skapar en risk för att människor fattar felaktiga beslut kring sitt boende, resonerar Konsumentverket.

Läs ocksåEfter gigantisk ombildningshärva – toppmäklare tar stridMäklare inblandad i ombildningsfiffel

– Det är alltid en fördel att veta så mycket som möjligt. Man kanske räknar med att en ombildning ska gå i lås och tar lägenheten trots att ombildningen inte blir av. Eller så kanske man av samma skäl har kvar lägenheten, säger Mari Gremlin, jurist på Konsumentverket.

Annons

I dag finns inga krav på att lämna fullödig information till samtliga som berörs av en ombildning. Inte heller garanteras det att hyresgäster får reda på vad som krävs för att en eventuell ombildning ska komma till stånd samt hur sannolikt det är att ombildningen kan genomföras.

– Det vi har tagit upp är vikten av att man som hyresgäst får reda på vad som krävs för att fatta ett bra beslut i frågan, säger Mari Gremlin.

Läs ocksåDefinitivt stopp för ombildningar i GöteborgAlina Kato är besviken över att hon inte får ombilda hyresrätten hon bor i i Tynnered till en bostadsrätt. Ylva Ljung är däremot mycket nöjd med att ombildningar nu stoppas i Haga, där hon bor.

I en dagsfärsk rapport efterlyser Konsumentverket en rad lagändringar kring ombildningar och bostadsrätter. Ett av förslagen är att inrätta en konsumentbyrå för oberoende vägledning i samband med ombildningar och köp av bostadsrätter.

Annons

Vidare vill myndigheten se stopp för anonyma bud, införa större möjligheter att straffa oseriösa aktörer samt hindra lockpriser.

Läs också Borgerlig allians vill ombilda kommunala hyresrätter i Nynäshamn Ombildningskritikern Anders köpte sin hyresrätt: "Helst hade jag fortsatt att hyra" Striden inte över – dragkampen om ombildningar väcker oro och hopp i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.