Ville inte köpa lägenhet – blev uppsagd
I december förra året gjorde en bostadsrättsförening i Jönköping en omregistrering och i samband med det fattades beslut om att samtliga lägenheter i föreningen skulle ägas av fysiska personer.
I april i år erbjöds hyresgästen att få köpa lägenheten till marknadspris. Men hyresgästen tackade nej. Efter det har föreningen genom brev, rekommenderat brev och personligt besök försökt få hyresgästen att acceptera en uppsägning av hyresavtalet, vilket hyresgästen inte gått med på.
Hyresgästen, en 41-årig man, tycker inte att det finns någon skälig grund för föreningens uppsägning och att han har rätt att bo kvar, att hans besittningsskydd till lägenheten ska gälla.
Det tycker även hyresnämnden som i sitt beslut ger mannen rätt att bo kvar som hyresgäst på oförändrade villkor.
I sitt beslut skriver hyresnämnden att besittningsskyddet kan brytas och hyresavtalet upphöra av olika anledningar, det hela regleras i hyreslagen och giltiga skäl kan bland annat vara att hyresgästen har ett ringa behov av lägenheten, personliga skäl hos hyresvärden eller mindre genomgripande ombyggnad av lägenheten.
Hyresnämnden konstaterar därtill att det kan vara ett sakligt skäl för uppsägning, att föreningen vill sälja lägenheten. Men hyresgästen har bott i lägenheten sedan 2009 och det är hans permanenta bostad:
”Hyresnämnden anser därför att hans intresse av att bo kvar i lägenheten är tyngre än föreningens.”
Att mannen tackat nej till att köpa lägenheten har ingen betydelse för bedömningen, enligt hyresnämnden, som påpekar att det är relativt vanligt att det vid ombildningar till bostadsrätter finns hyresgäster som inte vill köpa sina lägenheter och att de då får bo kvar med bostadsrättsföreningen som hyresvärd och att när hyresgästen sedan flyttar kan föreningen sälja lägenheten.
Nämnden skriver:
”Ett bifall till föreningens talan skulle innebära att besittningsskyddet för den i övrigt skötsamme hyresgästen försvagades för mycket.”
Hyresgästen har således rätt att bo kvar.