Annons

Vinner över hyresvärden i Högsta domstolen

Falköping När Ulla Sävmans hyra chockhöjdes med 1 400 kronor vägrade hon att betala och blev uppsagd. Målet drevs ända upp till Högsta domstolen, som nu ger Ulla Sävman rätt.

​År 2000 hyrde Ulla Sävman en lägenhet i Falköping. Vad hon inte visste var att hennes framförhandlade hyra egentligen var mycket högre och att den siffra som stod på hennes hyresavi i själva verket var kraftigt rabatterad. Det hade ingen upplyst henne om.

När huset såldes 2007 bestämde den nya hyresvärden – Fastighetsaktiebolaget Rosvik – sig för att börja ta ut den framförhandlade hyran, utan rabatt. För Ulla Sävman innebar det en chockhöjning på nästan 1 400 kronor – över 40 procent. En hyra hon inte hade råd att betala och som så småningom innebar att hon valde att flytta.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Det blev början på en långdragen rättstvist som nu har avgjorts i Högsta domstolen – till Ulla Sävmans fördel.

– Jag är så glad, det här är bara inte sant, säger Ulla Sävman.

För henne har det varit en lång process. När chockhöjningen kom, kontaktade hon Hyresgästföreningen. Jurist Britt-Marie Hesselbom gav henne rådet att bara betala sin ursprungliga hyra plus den sedvanliga höjningen.

Läs ocksåBelamrade sin lägenhet med saker i flera år – därför får hon ändå bo kvar

Då blev hon uppsagd.

Annons

Ärendet hamnade först i hyresnämnden, som beslutade att Rosvik hade rätt. I och med det bestämde värden sig för att kräva den del av hyran som Ulla Sävman hade låtit bli att betala. Därmed blev ärendet ett tvistemål i tingsrätten. Där gick rätten på Ulla Sävmans linje men hovrätten på hyresvärdens. Nu fastställer alltså Högsta domstolen tingsrättens dom.

Den långa processen har inneburit mycket väntan och oro för Ulla Sävman.

Läs ocksåVärdarnas knep som höjer hyran – därför betalar du mer än grannenPrivata storvärdar renoverar tomma lägenheter, strandar hyresförhandlingen och hyr sedan ut till hyror de själva sätter. Ibland pressas nya hyresgäster att skriva på avtal om att förhandla hyran direkt med värden. Fredrik Alexandersson vägrade. Det har sparat barnfamiljen många tusenlappar.

– Det har gått över tre år, en jobbig tid. ”Har jag de här pengarna om det går åt pipan?”, har jag tänkt. Så i dag är jag överlycklig, säger hon.

Jurist Britt-Marie Hesselbom har företrätt Ulla Sävman under hela resans gång.

– Det här känns fantastiskt. Domen ger en klar signal om att hyresvärden är skyldig att vara tydlig. En sådan här höjning får inte komma som en blixt från klar himmel, säger Britt-Marie Hesselbom.

Annons

Hon gläds åt att de fem justitieråden – bland annat tidigare justitiekanslern Göran Lambertz – har valt att gå på hennes linje. Hon poängterar att det inte främst handlar om pengarna utan om principen.

– Det här är inte bara en seger för Ulla Sävman utan för alla hyresgäster. Och det är viktigt att Hyresgästföreningens jurister visar att vi kan sätta ner foten när det behövs. I vårt arbete på fältet kan vi fånga upp problem i hyresgästernas vardag och faktiskt se till att domstolarnas praxis ändras.

Högsta domstolens domar är nämligen prejudicerande – alltså bindande för hur andra domstolar får döma i fall som detta. HD prövar dock bara en bråkdel av alla mål som kommer in. Förra året fick man in över 6000 ansökningar med överklagade domar. Av dem valde HD att pröva 133 mål, varav 24 tvistemål. Med den statistiken i åtanke ser Britt-Marie Hesselbom målet som en stor framgång.

– Det var en seger bara att få prövningstillstånd och särskilt roligt att vinna. Den här domen understryker att ett avtal gäller, även om värden har en förhandlingsklausul i avtalet. Hyresvärdar kan inte utlova en längre hyra, kalla det för rabatt och sedan lättvindigt höja hyran när man vill.

Läs också Misshandlade och dödshotade sin hyresvärd – inneboende döms till fängelse och utvisning Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Dyrt efterspel för hyresgäster och skattebetalare efter sparkad bostads-vd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.