Annons

Vinstår igen för region Mitt – trots minusbudget

Södermanland Hyresgästföreningens region Mitt gjorde en vinst på 480 000 kronor under förra året, trots att man planerat att gå 1,9 miljoner back. Minskade kostnader för pensioner och föreningsverksamhet är förklaringen.
Helena Frisk, ordförande i region Mitt tycker att det är bra att regionens ekonomi är stabil inför det kommande arbetet med Framtidsprogrammet.

– Det är bättre att gå plus än minus i förhållande till budget, men vi ska naturligtvis inte sitta på medlemmarnas pengar i onödan, säger Helena Frisk, ordförande i region Mitt, där Södermanlands, Dalarnas, Värmlands och Örebro län ingår.

Orsaken till att resultatet har landat 2,4 miljoner kronor över budgetmålet är framför allt lägre kostnader än förväntat. Personalkostnaderna blev omkring tre miljoner lägre än vad man budgeterat för, där huvuddelen handlar om att regionen fått rabatter på pensionsinbetalningarna till Folksam.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Samtidigt blev verksamhetskostnaderna för hyresgästföreningar 1,2 miljoner lägre än beräknat. Som Hem & Hyra tidigare har berättat hade alla hyresgästföreningar i regionen utom två pengar över vid årets slut. Att utfallet blir så beror till stor del på att föreningarna tilldelas pengar utifrån en av fullmäktige fastställd fördelningsprincip, i stället för att man begär pengar i efterhand när man planerat sin verksamhet. Dessutom var fyra föreningar helt eller delvis vilande under året.

– Föreningarna har också fått in andra intäkter, som till exempel pengar för integrationsprojekt. Vi har haft mycket verksamhet, men i vissa fall för andra pengar, säger Helena Frisk.

Annons

Regionen fick in 941 000 kronor mindre än budgeterat på medlemsavgifter. Antalet medlemmar ökade för första gången på flera år, men värvningen nådde ändå inte de uppsatta målen.

Läs ocksåEfter fjärrvärmechocken - bostadsbolaget gläds åt Konkurrensverkets besked: ”Vi ser det som en vinst”Bilden visar Arman Avdic, vd för Mönsterås bostäder AB.

Hyresgästföreningens målsättning är att göra ett nollresultat rullande över en treårsperiod. Det var därför regionen budgeterade för ett minusresultat förra året. 2015 gjorde regionen en vinst på 1,2 miljoner och året dessförinnan en vinst på hela 7,7 miljoner kronor.

Nu har ni har gjort vinster flera år i rad. Finns det inte utrymme att sänka medlemsavgiften?

Annons

– Jag är väldigt glad för att vi är en av få regioner som har sluppit att diskutera avgiftshöjningar, men någon sänkning är inte heller aktuell. En stabil ekonomi är a och o för att kunna ha en bra verksamhet och de extra inkomster och rabatter vi har fått under 2016 kan vi inte räkna med att vi alltid kommer att få. Vi står också inför ett stort utvecklingsarbete utifrån Framtidsprogrammet som antogs på den senaste kongressen, med ansatsen att vi ska betyda mer för fler. Det betyder bland annat att vi ska synas i fler sammanhang och bli en bredare samhällsaktör, säger Helena Frisk.

Läs ocksåRikshem krävde Abdullah på 140 000 kronor för nedrökt lägenhet – slipper undan med en bråkdelEn delad bild där en del föreställer Rikshems logotyp, en del en betalningsavi med summan 102577 kronor, en del en hand som håller en tänd cigarett.

Bokslutet kommer att tas upp på regionstyrelsemötet i nästa vecka. Regionen har även i år budgeterat för ett underskott, men enligt Bengt Olsson, ekonomichef i region Mitt, har man då tagit hänsyn till att pensionskostnaderna brukar bli lägre än grundbeloppet.

Fakta: Region Mitts år i siffror

Resultat: plus 480 000 kronor (budget: minus 1,9 miljoner)

Resultat efter finansiella poster, före skatt: plus 585 000 kronor (budget: minus 1,8 miljoner)

Antal medlemmar:  63 218 (+197 jämfört med 2015)

Medlemsavgift: 80 kronor/månad

Intäkter från medlemsavgifter: 58, 6 miljoner kronor

Läs också Fyrabarnsmamman Sarah tar från matkontot efter hyreshöjning: "Säger nej till glass till barnen" Därför är utrikesfödda överrepresenterade hos Kronofogden – inte bara pengar som är problemet Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.