Annons

Vinterkylan är här – hyresgäst har jacka inomhus

Malmö Det är alldeles för kallt i hyreslägenheten på Ramels väg i Malmö. Det menar hyresgästen. Nu kräver hon att fastighetsägaren agerar och har vänt sig till hyresnämnden för att få uppbackning.
Flera värdar planerar att sänka värmen inomhus under vintern.
Foto: Pixabay/Anders Paulsson
Flera hyresvärdar planerar att sänka värmen inomhus under vintern.

Vintern är här och i veckan föll den första snön över Malmö. Enligt SMHI:s prognoser kommer inte visarna på termometrarna i staden att röra sig speciellt många grader över nollan innan årsskiftet.

En av Victoria Parks hyresgäster på Herrgården menar att det bistra utomhusklimatet letar sig in i hennes lägenhet och att det är så pass kallt att de boende tvingas bära ytterkläder inomhus. Kvinnan skriver i en ansökan till hyresnämnden, om åtgärdsföreläggande, att hon påpekat kylan i fastigheten i över ett år men att problemet kvarstår. Hon menar att det inte går att få temperaturen över 17 grader och att hyresvärden inte har agerat trots att personalen ska ha konstaterat att det är väldigt låg temperatur i bostaden. Det skriver hon i sin ansökan.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

“Situationen är ohälsosam och vi blir allt oftare sjuka”, skriver hyresgästen i sin ansökan.

Nu vill kvinnan att hyresnämnden slår fast att kylan inte är acceptabel och att det sätts en tidsplan för när värmen i bostaden ska vara tillbaka. Hon vill även ha någon form av ekonomisk ersättning.

Annons

Arben Latifi är områdeschef på Victoria Park i Malmö. Han känner till att det finns en felanmälan för lägenheten men inte några värmeproblem i fastigheten eller området i övrigt. Om det är problem med värmesystemet i stort brukar det märkas i flera lägenheter, berättar han. Om det bara kommer klagomål från en hyresgäst brukar det generellt betyda att problemet är i lägenheten i sig.

Läs ocksåÄldre kvinna täcker fönstren med madrasser mot kylan – lever i mörker: "Riskerar frysa ihjäl"Kvinnan täckte fönstren för att slippa frysa. OBS! Bilden föreställer inte kvinnan.

– När vi har gjort mätningar har det inte varit 17 grader. Vi följer Boverkets rekommendationer angående hur varmt det ska vara i en lägenhet, säger han.

Någonstans mellan 20 och 23 grader, där bör en lägenhetstemperatur ligga enligt Folkhälsomyndighetens rekommendation. Aldrig lägre än 18 och inte högre än 26. Det står inget specificerat om exakta inomhustemperaturer i hyreslagen men en utfryst bostad skulle kunna klassas som ett hinder i nyttjanderätten vilket i sin tur skulle kunna motivera åtgärdsföreläggande och nedsättning av hyran.

Annons

En fråga av den här typen kan även bli aktuell för miljöförvaltningen som har egna föreskrifter gällande temperaturer i bostäder. Kommunen har i fall med konstaterat låga eller höga temperaturer möjlighet att skriva förelägganden om viten riktat mot fastighetsägare.

Läs ocksåÅtta grader i badrummet – när Sebastian klagade skickade värden en uppsägningKällarlägenheten saknar tillräcklig värme och verkar inte ha bygglov som bostad. Dessutom är det iskallt i badrummet. När Sebastian Varas krävde åtgärder fick han ett SMS om att han var uppsagd.
Läs också Kall juldag och ingen dusch på sju veckor för Anna-Lisa, 94 Få sätter in persienner trots väntad rekordsommar Evas hyresvärd skrev dotterns namn på kontraktet: "Det går inte att bo där"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.