Annons

Visar det andra inte ser

Örebro Det finns mer. Mer än det som berättas. Mer än det som visas. Det driver Abdullahi att göra film. Vare sig det är om Vivalla, somalier eller omskärelse.
Foto: Anna Rytterbrant
Inslagen görs på svenska ”vi bor ju i Sverige, då får folk lära sig svenska”, säger han.

Abdullahi Abukar kör buss och lyssnar på ”Ring P1”. Han skrattar och säger att han borde ringa. Ringa och säga sin syn på saker. Att det kanske inte alltid är som andra tror om Palestina, jobben eller om bostadsområden – som Vivalla.

Som det här med busskörandet.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

– En del vill inte köra bussen till Vivalla – eller lilla Mogadishu som de kallar det. Vissa säger att det är mycket fusk. Men jag har börjat titta efter fusket i andra mindre bostadsområden. Och plötsligt ser jag ju hur många som fuskar där: åker på gamla eller falska sms-biljetter. Allt beror på vad man tittar efter. Åker man till Vivalla med inställningen att alla fuskar: är det vad man kommer att se.

Annons

Igen och igen återkommer han till det: att se och att välja att se. Störst del av sitt liv har han bott i Vivalla, dit han kom i tonåren. Och även om det är i Varberga han bor nu sedan tre år tillbaka – är det Vivalla hans hobby utgår från: nämligen filmskapandet genom studio 14.

Han har gjort en film om framgångsrika yrkesverksamma svensksomalier – för att visa att det finns en annan sida av bilden av somalier som misslyckade och outbildade. Han har gjort intervjuer med Vivallaprofiler i serien ”En annan sida av Vivalla” där de får berätta om sitt Vivalla. Och allt filmande – började faktiskt med Uppdrag granskning. De hade gjort ett inslag om kvinnlig omskärelse som Abdullahi blev upprörd över.

Läs ocksåSnackkafét knyter samman grannarna - "Språket är nyckeln till allt"Elmi Farhiya, Ishan Binish, Monica Segerfeldt, Salomon Daniel Joby och Joby Daniel.

– Som muslim och somalier blir vi dubbelt straffade. Folk tänker automatiskt att ALLA tycker att omskärelse av kvinnor är bra. Men så är det inte.

Annons

Han var 22 år. Helt okunnig om film, sökte pengar, fick kontakt med filmfolk och gjorde en dokumentär om problemen med kvinnlig omskärelse. Hittade imamer som fördömde ingreppet och fick träffa utrikesministern i Rosenbad.
 –Tänk att jag, en vanlig kille från Vivalla, fick göra det! Då tänker jag att vad som helst är möjligt. Att alla kan vara med att förändra, säger han.

Läs också Här jobbar lokalbefolkningen stenhårt för att undvika polisens lista: ”Idrott kan vända trenden” Villabarnen har färre hål i tänderna – men det går åt rätt håll i Vivalla Därför är tandhälsa en fråga om pengar och var du bor – Mohamed förlorade sju tänder I Växthuskafét frodas både blommor och integration

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.