Vite för asylboenden med skadedjur och fukt
Det var i vintras som Hem & Hyra kunde avslöja att Bergslagens miljö och byggförvaltning, BMB, arbetade med att kartlägga inomhusmiljön i områdets alla asylboenden.
Då var handlingarna sekretessbelagda, men nu är BMB färdiga med sin rapport. Resultatet är, precis som Hem & Hyra berättade i december, nedslående:
33 procent av boendena i de tre kommunerna Lindesberg, Hällefors och Ljusnarsberg hade skadedjur som möss, vägglöss och kackerlackor. 78 procent har fuktskador och 63 procent är drabbade av mögel.
Bilderna som BMB tagit visar på trasiga golv, väggar, fuktskador och mögel.
När Hem & Hyra gick igenom de sekretessbelagda handlingarna i vintras, fokuserade vi på boenden i tidigare hyreshus. I BMB:s rapport är även HVB- hem (som bedrivs i hotell och vandrarhem) inräknade. BMB har undersökt 7 HVB-hem och riktat in sig på lägenheter där det bor barn. Totalt har cirka 230 lägenheter undersökts.
Merparten av asylboenden ligger i gamla privatägda hyreshus i avfolkningsbygder i Bergslagen där det tidigare varit bostadsöverskott. Flera är hus som under i det närmaste är tomma eller med kanske några få hyresgäster och som därmed fått lite eller inget underhåll.
Men när bostadsbristen och flyktingströmmen tog varandra i hand – skapades plötsligt en marknad för dessa förfallna hyresfastigheter som köpts upp av företag utanför Örebro län för att hyra ut dem till Migrationsverket.
I några av dem bor fortfarande permanenthyresgäster kvar och i dessa fastigheter har Hyresgästföreningen upplevt att hyresvärdar vill vräka hyresgästerna för att kunna hyra ut fler lägenheter till Migrationsverket, eftersom det ger högre vinst.
BMB:s rapport visar, liksom Hem & Hyras genomgång i vintras, att de asylsökande som hamnar i lägenheter som tillhör allmännyttan, har ett bättre boende.
Nu har BMB belagt 78 procent av boendena med åtgärdsplaner. 55 procent har fått föreläggande och 13 procent föreläggande med vite.
Hem & Hyra har försökt att nå BMB för en kommentar.