Annons

Vite för asylboenden med skadedjur och fukt

Hällefors Över hälften av asylboendena är drabbade av mögel och en tredjedel är drabbade av skadedjur. Nu kräver miljöförvaltningen i Lindesberg förbättringar och utdömer vite. Se bildspel.
Foto: BMB
, , , ,

Det var i vintras som Hem & Hyra kunde avslöja att Bergslagens miljö och byggförvaltning, BMB, arbetade med att kartlägga inomhusmiljön i områdets alla asylboenden.

Då var handlingarna sekretessbelagda, men nu är BMB färdiga med sin rapport. Resultatet är, precis som Hem & Hyra berättade i december, nedslående:

ANNONSGuide till hemförsäkringar

33 procent av boendena i de tre kommunerna Lindesberg, Hällefors och Ljusnarsberg hade skadedjur som möss, vägglöss och kackerlackor. 78 procent har fuktskador och 63 procent är drabbade av mögel.

Bilderna som BMB tagit visar på trasiga golv, väggar, fuktskador och mögel.

När Hem & Hyra gick igenom de sekretessbelagda handlingarna i vintras, fokuserade vi på boenden i tidigare hyreshus. I BMB:s rapport är även HVB- hem (som bedrivs i hotell och vandrarhem) inräknade. BMB har undersökt 7 HVB-hem och riktat in sig på lägenheter där det bor barn. Totalt har cirka 230 lägenheter undersökts.

Annons
Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

Merparten av asylboenden ligger i gamla privatägda hyreshus i avfolkningsbygder i Bergslagen där det tidigare varit bostadsöverskott. Flera är hus som under i det närmaste är tomma eller med kanske några få hyresgäster och som därmed fått lite eller inget underhåll.

Men när bostadsbristen och flyktingströmmen tog varandra i hand – skapades plötsligt en marknad för dessa förfallna hyresfastigheter som köpts upp av företag utanför Örebro län för att hyra ut dem till Migrationsverket.

I några av dem bor fortfarande permanenthyresgäster kvar och i dessa fastigheter har Hyresgästföreningen upplevt att hyresvärdar vill vräka hyresgästerna för att kunna hyra ut fler lägenheter till Migrationsverket, eftersom det ger högre vinst.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

BMB:s rapport visar, liksom Hem & Hyras genomgång i vintras, att de asylsökande som hamnar i lägenheter som tillhör allmännyttan, har ett bättre boende.

Annons

Nu har BMB belagt 78 procent av boendena med åtgärdsplaner. 55 procent har fått föreläggande och 13 procent föreläggande med vite.

Hem & Hyra har försökt att nå BMB för en kommentar.

Läs också Malen invaderar Julias hem – värden väntar på att den ska försvinna av sig själv Rebecka bor i fukt och mögel – felanmälningarna fastnar hos värden Värden felbedömde fuktskador – nu tvingas Miriam och hennes grannar flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.