Annons

Vräkning mångdubblar risken för självmord

Nyheter Hot om att bli av med sin bostad gör att risken för att personen ska begå självmord fyrdubblas. Det visar en ny studie från Stockholms universitet.

Förra hösten gjorde Hem & Hyra en stor granskning av de hyresvärdar i landet som oftast hotar med vräkning. Vår undersökning gällde 2013 och visade att över 42 000 hotades av vräkning.
I de allra flesta fall löser det sig på något sätt – endast sex procent av ansökningarna slutade med en formell vräkning. Men ett hot om vräkning är för många omskakande och psykiskt pressande.

Nu visar en ny studie att hot om uppsägning ökar risken för självmord med fyra gånger.
Artikeln har skrivits av Yerko Rojas och Sten-Åke Stenberg vid institutet för social forskning på Stockholms universitet och publicerats i den vetenskapliga tidskriften Journal of Epidemiology and Community Health.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Rojas och Stenberg har tagit fram sitt underlag bland de 22 000 svenskar som mellan åren 2009 och 2012 fick meddelande om att de skulle vräkas. Av dessa begick 41 personer självmord utan att det kunnat förklaras av andra kända riskfaktorer, såsom arbetslöshet eller psykisk sjukdom. I de allra flesta fall handlar det om personer som bor i hyresrätt och anledningen till vräkningen är hyresskulder. Men det kan i ett fåtal fall handla om att man får sin villa eller bostadsrätt utmätt och inte flyttat innan försäljning, och därför måste avhysas.

Annons

– Även om det inte handlar om jättemånga personer så är det nu statistiskt klarlagt att vräkning medför en förhöjd risk att personen ska begå självmord, säger Sten-Åke Stenberg, professor.

Han poängterar att undersökningen bara omfattar Sverige, men om resultatet är detsamma i andra länder handlar det om betydligt fler människoliv.

Läs ocksåHyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyrorPerson som river hyreskontraktet.

Sten-Åke Stenberg hoppas att slutsatserna ska hjälpa dem som jobbar med vräkningar, främst socialarbetare och kronofogdar, men även hyresvärdar med ett socialt patos.

Annons

– Det handlar om att uppmärksamma signaler på att folk befinner sig i ett tillstånd där det finns en risk för självmord. Men jag vill vara noggrann med att lasta någon yrkesgrupp för att det här sker, säger Sten-Åke Stenberg.

Läs också Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Kvinna kapar lägenhet – trots sju vräkningsförsök vägrar hon flytta: "Jag har ingenstans att ta vägen" 35-årig kvinna förlorar lägenhet på Östermalm efter svartkontraktshärva: "Mardröm" Kvinnan svimmade när hon öppnade brev – vräks: ”Minsta krav ångestfyllt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.