Annons

Vräkte hyresgäst – nu åtalas värden för övervakning

Göteborg Sena inbetalningar och ett påstått inbrott ledde till uppsägning. Men hyresgästen anmälde i sin tur värden för olaglig kameraövervakning.

Det var i slutet av förra sommaren som en liten privatvärd i Mölndal sade upp en av sina hyresgäster. Anledningen var sena hyresinbetalningar, och ett påstått inbrott i en lokal på bottenvåningen i hyreshuset.

Hyresgästen, en ung man, protesterade. Men förra veckan stod det ändå klart att hyresnämnden går på värdens linje. Hyresgästens ”upprepat försenade och uteblivna hyresinbetalningar” räckte för att avtalet skulle sägas upp, enligt nämnden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Dessutom ansåg hyresnämnden att det fanns bevis för att hyresgästen gjort sig skyldig till inbrott. Detta trots att mannen inte blivit dömd i tingsrätten.

Men historien slutar inte där.

Annons

En del av de bevis som värden använde sig av i hyresnämnden var nämligen inspelningar från övervakningskameror. Bland annat visar de en man – som påstås vara hyresgästen – bära ut stöldgods ur den aktuella lokalen.

Läs ocksåHar hyrt ut i andra hand i åtta år – vill ha kvar lägenheten på grund av sjukdom

Men kamerorna hade satts upp utan tillstånd. Knappt två veckor efter att mannen blivit uppsagd, i början av september förra året, polisanmälde hyresgästen fastighetsägaren för otillåten kameraövervakning.

I polisens förhör medger fastighetsägararen att han satt upp flera kameror utanför hyreshuset, som filmar delar av ”allmän plats”. Enligt Länsstyrelsen, som polisen varit i kontakt med, saknas tillstånd för kameraövervakning på adressen.

Annons

Under polisförhörens gång har hyresvärden ”blivit fullt införstådd med… att det fodras tillstånd från Länsstyrelsen” för att filma på allmän plats. Ändå vill fastighetsägaren inte erkänna brott, ”då han inte insåg att det var olagligt att sätta upp kamerorna”.

Läs ocksåTillsammans har de bott 110 år i huset – nu vill värden kasta ut demBoöbolagen fick inte igenom sin hyreshöjning. Då fick alla hyresgästerna ett brev om att de är uppsagda.

Därmed går saken till tingsrätten. Förhandling är satt till början av juni 2015.

Fakta: Kameraövervakning - vad gäller?

Kameraövervakning som innebär att kameror riktas mot en plats dit allmänheten har tillträde kräver tillstånd från Länsstyrelsen. Om det är en butik, bank, post, parkeringshus eller tunnelbanestation som ska övervakas räcker det att du gör en anmälan till Länsstyrelsen.

Läs också Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Hyresgäst ringde störningsjouren 41 gånger och skrek ”åk hem till Afrika” till grannar – sägs nu upp från lägenhet Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.