Annons

Ydrebostäder höjer hyrorna

Ydre Hyrorna hos kommunägda Ydrebostäder höjs med 95 kronor i månaden oavsett lägenhetsstorlek. Trots att det är den högsta höjningen i länet hittills så täcker den bara en del av bolagets ökade kostnader.

95 kronor i månaden motsvarar cirka två procent i genomsnitt, vilket är den procentuellt högsta höjningen hittills i Östergötland 2018.

Ydrebostäder, med cirka 270 lägenheter, hade begärt att få höja månadshyran med 150 kronor per lägenhet, vilket motsvarar tre procent.

Läs ocksåSå blir din hyra 2018 i Östergötland

– Vi har kostnadsökningar på minst 800 000 kronor i år och den här höjningen ger runt 300 000. Men vi har full förståelse för att det inte går att täcka allt genom hyreshöjningen, för det hade blivit en otroligt stor höjning, säger Louise Tollemark på Ydrebostäder.

I stället får bolaget se över om det går att hålla igen på underhåll och andra utgifter.

– Underhållet är ju det vi har att spela med. Vi har ökat vårt underhåll för varje år och vill helst fortsätta göra det, säger hon.

Läs ocksåSkiljemannens beslut: rekordhöjning av hyrorna i Varberg och Partille

Det är framför allt Ydrebostäders försäkringspremie som har gått upp. Tidigare var man försäkrade genom ett bolag som ägdes gemensamt av landets småkommuner. Den verksamheten upphörde vid årsskiftet och när Ydrebostäder upphandlade försäkringstjänster hamnade premien en halv miljon kronor högre än tidigare.

Annons

– Det är en höjning med 300 procent och det är jättemycket pengar för ett så här litet bolag, säger Louise Tollemark.

Hon berättar att Ydrebostäder har för avsikt att diskutera premien med försäkringsbolaget under året.

Läs ocksåHyresgästen Anne-Li om Uppsalahems hyreskrav: ”Det är bedrövligt”En tudelad bild. Den t v föreställer Uppsalahems kontor. En gul husfasd md en trappa upp till entrén. Till vänster i bilden syns loggan på husfasaden. Bilden till höger är en porträttbild på en kvinna runt 60 år. Hon har mörkt, långt mittbenat hår och svarta rektangulära glasögon med rundade hörn. Hon tittar in i kameran.

– Vi tycker att det är en för stor höjning helt enkelt. Vi har inte haft några skador och det tycker vi att man bör ta hänsyn till.

Dessutom ökar kostnaderna för vatten, avlopp, renhållning och fjärrvärme.

Hyresgästföreningens förhandlare Joel Jonsson konstaterar att parterna inledningsvis stod långt ifrån varandra. Han är nöjd med att det trots allt gick att nå en överenskommelse lokalt, utan att behöva kalla in medlare eller vända sig till Hyresmarknadskommittén i Stockholm.

Annons

– Jag tycker att båda parter har tagit ansvar för att uppgörelsen ska bli rimlig utifrån de omständigheter som råder. Nivån är försvarbar med tanke på de kostnadsökningar som bolaget har. Det är samtidigt en kompromiss som är rimlig utifrån hyresgästernas perspektiv, säger han.

Joel Jonsson tycker att det är viktigt att titta på hyreshöjningens storlek i kronor i stället för procent.

– I kronor är detta inte en anmärkningsvärd höjning men den blir hög i procent eftersom Ydrebostäder har bland de lägsta hyrorna i landet, säger han.

Höjningen träder i kraft 1 april.

Läs också Högsta hyreshöjningen hittills för 2025 finns i Falkenberg Slarvade konstant med hyran – barnkonventionen räddar mannen från att vräkas

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.