Bild: Tindra Englund

Bo var på semester när hans hus brann – tog månader innan han fick flytta tillbaka

Bo Svedjeberg var på semester i Skåne när han nåddes av nyheten att hyreshuset börjat brinna. Flera personer fick föras till sjukhus och det dröjde många månader innan han kunde återvända till sin lägenhet.

Det var i maj 2018 som en man av misstag råkade starta en stor brand i ett sjuvåningshus i området Kungshall i Nybro. Enligt polisens förundersökning satt han och spelade dator och blev sugen på något att äta. Han bestämde sig för att fritera pommes frites men glömde sedan bort oljan på spisen och återvände till datorn. När han en stund senare kände röklukten var branden redan fullt utvecklad och den spred sig snabbt via ventilationssystemet i huset. 

När räddningstjänsten kom till platsen var trapphuset rökfyllt och brandförloppet explosionsartat. Det försvårade arbetet med att evakuera de boende i de 32 lägenheterna. Flera personer fick föras till sjukhus och de översta våningsplanen blev totalförstörda i branden.

– Det var en fasansfulla upplevelse. Vi var så rädda, sa Bernt Rosander, en av de evakuerade hyresgästerna då till Hem & Hyra.

”Pappa, är inte detta ditt hus?”

Bo Svedjeberg hade bott i huset i tio år men vid olyckstillfället hade han turen att vara bortrest på semester i Skåne. Därmed fick han höra om branden först på morgonkvisten. 

– Min dotter fick syn på det på nyheterna och utbrast ”Pappa, är inte detta ditt hus?”. 

Bild: Jean-Pierre Valpiani

Det var i maj 2018 som en man av misstag råkade starta en brand i ett sjuvåningshus i Nybro. Flera personer fick föras till sjukhus och de översta våningsplanen totalförstördes i branden.

De avbröt genast semestern i Skåne och åkte tillbaka till Nybro.

– När vi väl kom hit var släckningsarbetet avlutat och hela området kändes spöklikt och öde. Brandröken hängde i luften och huset var avspärrat, berättar Bo Svedjeberg.

Han blev ändå lättad över att se att det främst var de översta våningarna som drabbats och redan dagen efter fick han hjälp med att hämta ut sina viktigaste tillhörigheter. Däremot dröjde det flera månader innan han åter kunde flytta in i lägenheten och de första nätterna tvingades han flytta runt på olika hotell i Kalmar. Därefter bar det av till dottern i Abisko i några veckor.

– Sedan hörde Nybro bostäder av sig och sa att de fixat en evakueringslägenhet i Nybro så då bodde jag där i några månader. Men jag vantrivdes och flyttade därför tillbaka hit så snart som jag fick möjlighet. 

Bild: Tindra Englund

Bo Svedjeberg är tacksam att han hade en hemförsäkring som täckte en del av extrakostnaderna som branden orsakade.

Vågade inte flytta tillbaka

Bo Svedjeberg tycker att Nybro Bostäder hanterade hela situationen med branden bra och han är tacksam för att han hade en hemförsäkring som täckte en del av extrakostnaderna.

– Jag tillhör en äldre generation där det är självklart att man har en hemförsäkring. Men jag vet att det var flera av grannarna som saknade försäkring och för dem blev det säkert tufft. 

Han flyttade tillbaka till det renoverade huset först av alla men det var inte alla grannar som var lika sugna på att återvända. 

– Jag pratade med en av barnfamiljerna som berättade att de aldrig ville flytta hit igen eftersom de var rädda för att det skulle kunna hända igen.

Det är däremot inget som oroar Bo Svedjeberg.

– Nej, jag är inte orolig utan jag tänker att det är osannolikt att ”blixten” slår ner två gånger på samma ställe. Dessutom trivs jag så bra här. 

Fakta. Så säger lagen

Skyldigheter för ägare eller nyttjanderättshavare till byggnader och andra anläggningar

  • 2 §   Ägare eller nyttjanderättshavare till byggnader eller andra anläggningar skall i skälig omfattning hålla utrustning för släckning av brand och för livräddning vid brand eller annan olycka och i övrigt vidta de åtgärder som behövs för att förebygga brand och för att hindra eller begränsa skador till följd av brand.

Fakta. Här brinner det mest

  • När Hem & Hyra gör en sammanställning av samtliga bränder i flerbostadshus som räddningstjänsten ryckt ut till mellan 2018 och 2020, blir det tydligt att det brinner oftare i områden med en stor andel hyresrätter.
  • Dessutom sticker ett område i Kalmar län ut lite extra i förhållande till hur många människor som bor där. Det är området Kungshall i Nybro, samma område som Bo Svedjeberg bor i. Där har räddningstjänsten fått rycka ut till elva bränder på två år.

Bild: TT