Annons

Ett 70-tal hyresgäster evakuerade efter storbrand i Nybro

Kalmar Cirka 70 hyresgäster står nu bostadslösa efter att en fastighet på Dahlborgsgatan i Nybro brandhärjats. Det är fortfarande oklart om och när hyresgästerna kan återvända till sina bostäder. 

Ett 70-tal hyresgäster evakuerades natten till söndag i samband med en stor brand i en av Nybro Fastighets AB,s fastigheter i Kungshall i Nybro. Ingen person skadades, men fyra personer fick föras till sjukhus för kontroll efter inandning av rök. En person boende i fastigheten är misstänkt för allmänfarlig vårdslöshet i samband med brandutbrottet.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Det var en fasansfulla upplevelse. Vi var så rädda, berättar Bernt Rosander, en av de evakuerade. 

Det brandskadade lägenhetshuset består av 32 lägenheter. Den översta våningen med två lägenheter och ett vindsförråd totalförstördes. Fem lägenheterna i planet under blev kraftigt vattenskadade. Merparten av de evakuerade har ordnat tillfälliga boende genom vänner, bekanta och släktingar. Genom Nybro kommun har även lokala aktörer hjälpt till med boende. Bernt Rosander och hans hustru bor nu tillfälligt hos sin vuxna dotter. Deras lägenhet hör till en av de som fått mindre skador. Däremot har deras vindsförråd brunnit ned.

Annons

– Där hade vi alla våra vinterkläder och arvegods. Det är en sorg att det försvunnit. 

Läs ocksåKrossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen"Ett bildmontage av en utbränd köksdel, en klocka och tabletter.

I dagsläget kan NBAB inte svara på när eller ens om hyresgästerna kommer kunna återvända till sina bostäder. 

  Just nu undersöker saneringsbolaget skadornas omfattning. Sedan måste vi analysera resultatet och se om huset går att rädda och hur man ska sanera. Det kommer tyvärr ta tid, säger bostadsbolagets vd Sulev Pull.

Saneringsbolagets undersökning beräknas vara klar någon gång nästa vecka. Under evakueringstiden är hyresgästerna helt hyresbefriade. Bernt Rosander hoppas kunna återvända till sin bostad. Men han vet att det finns hyresgäster som känner tvärtom. De söker nu bostad på annat håll. 

Annons
Läs ocksåSexhandel, skatteslarv och ocker – här är hyresbordellen mitt i MalmöSexhandel i hyreshus

– Självklart slipper de uppsägningstid om de hittar annat boende, säger Sulev Pull. 

NBAB kommer inte att ersätta hyresgästerna ekonomiskt. Ersättning sker istället genom hyresgästernas egna hemförsäkringar. I dagsläget känner Sulev Pull till tre hyresgäster som saknar hemförsäkring. De kan komma att få hjälp av socialtjänsten med ersättning.

Läs också Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Kenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgaranti Kvinna hade nio hundar i lägenheten: ”Lukten går inte att beskriva”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.