HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Ett 70-tal hyresgäster evakuerade efter storbrand i Nybro

Kalmar Cirka 70 hyresgäster står nu bostadslösa efter att en fastighet på Dahlborgsgatan i Nybro brandhärjats. Det är fortfarande oklart om och när hyresgästerna kan återvända till sina bostäder. 

Ett 70-tal hyresgäster evakuerades natten till söndag i samband med en stor brand i en av Nybro Fastighets AB,s fastigheter i Kungshall i Nybro. Ingen person skadades, men fyra personer fick föras till sjukhus för kontroll efter inandning av rök. En person boende i fastigheten är misstänkt för allmänfarlig vårdslöshet i samband med brandutbrottet.

Läs ocksåKBAB tvingas betala ersättning för radon

– Det var en fasansfulla upplevelse. Vi var så rädda, berättar Bernt Rosander, en av de evakuerade. 

Det brandskadade lägenhetshuset består av 32 lägenheter. Den översta våningen med två lägenheter och ett vindsförråd totalförstördes. Fem lägenheterna i planet under blev kraftigt vattenskadade. Merparten av de evakuerade har ordnat tillfälliga boende genom vänner, bekanta och släktingar. Genom Nybro kommun har även lokala aktörer hjälpt till med boende. Bernt Rosander och hans hustru bor nu tillfälligt hos sin vuxna dotter. Deras lägenhet hör till en av de som fått mindre skador. Däremot har deras vindsförråd brunnit ned.

– Där hade vi alla våra vinterkläder och arvegods. Det är en sorg att det försvunnit. 

Läs ocksåSå många nyanlända ska Sveriges kommuner ta emot under 2019

I dagsläget kan NBAB inte svara på när eller ens om hyresgästerna kommer kunna återvända till sina bostäder. 

  Just nu undersöker saneringsbolaget skadornas omfattning. Sedan måste vi analysera resultatet och se om huset går att rädda och hur man ska sanera. Det kommer tyvärr ta tid, säger bostadsbolagets vd Sulev Pull.

Saneringsbolagets undersökning beräknas vara klar någon gång nästa vecka. Under evakueringstiden är hyresgästerna helt hyresbefriade. Bernt Rosander hoppas kunna återvända till sin bostad. Men han vet att det finns hyresgäster som känner tvärtom. De söker nu bostad på annat håll. 

Läs ocksåHan var oförsäkrad när lågorna kom

– Självklart slipper de uppsägningstid om de hittar annat boende, säger Sulev Pull. 

NBAB kommer inte att ersätta hyresgästerna ekonomiskt. Ersättning sker istället genom hyresgästernas egna hemförsäkringar. I dagsläget känner Sulev Pull till tre hyresgäster som saknar hemförsäkring. De kan komma att få hjälp av socialtjänsten med ersättning.

Läs också Värdar kräver försäkring utan lagstöd Västerås först ut när ETC lovar pressa hyror

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.