Här bodde mardrömsvärdens hyresgäster i brandfarlig källare: ”Beklagligt att hon utnyttjar andra”

Affärskvinnan bakom Dröm Hem och House Online har hyrt ut sängplatser och rum i Storstockholm och samtidigt lurat bostadslösa på pengar. För Carl som hyrde ut ett radhus till kvinnans bolag slutade det med förluster på hundratusentals kronor.

Carl, som egentligen heter något annat, berättar att han kom i kontakt med affärskvinnan när han och hans bror skulle hyra ut sitt radhus i västra Stockholm. De hade annonserat på Blocket och kvinnan var intresserad av att använda radhuset som kontor och övernattningslägenhet för två eller tre personer.

Satte in nya väggar och dörrar

Allt verkade bra och männen skrev kontrakt med kvinnan via House Online, ett av många bolag hon är kopplad till. Men efter några månader började problemen. Snart kom rapporter från grannar i kvarteret att många personer hade flyttat in i radhuset.

Vardagsrummet efter uthyrningen där två nya rum hade byggts.

Bild: Privat

Vardagsrummet efter uthyrningen. Två nya rum hade tillkommit.

Ägarna upptäckte att bolaget de hyrt ut till hade satt upp nya väggar och dörrar för att kunna skapa fler sängplatser. Samtidigt damp det ner mängder av fakturor hos Carl och hans bror. När bröderna vägrade betala fakturorna började kvinnan komma med hot. Hon blev senare dömd för olaga hot. Att det funnits hot med i bilden är också anledningen till att Carl vill vara anonym.

I radhuset på 120 kvadratmeter bodde minst 15 personer, upptäckte Carl och hans bror.

Ett pentry och ett badrum hade byggts i källaren utan ägarnas vetskap.

Bild: Privat

Ett pentry och ett badrum hade byggts i källaren utan ägarnas vetskap.

– De hade byggt en massa små rum. Tre nya rum i källaren, två extra rum i vardagsrummet och på övervåningen byggdes ett nytt rum. Så totalt sex nya rum, säger Carl.

I källaren får man inte bo. Det stod också i kontraktet. Det är brandfarligt, förklarar han.

Hyresgäster fick bo trångt – kan ha tjänat nära kvarts miljon

Carls intryck är att de som hyrde av bolaget blev utnyttjade.

– De fick bo väldigt trångt. Bolaget hyrde ut ett rum eller en sängplats för överpris. De som hyrde av kvinnans bolag betalade mycket pengar för liten yta.

Kvinnans företag hyrde radhuset för 25 000 kronor i månaden. På vidareuthyrningen kan House Online ha tjänat nära en kvarts miljon kronor på ett år, om sängplatser hyrts ut för 3 000 kronor i månaden, vilket förekommit i flera fall när kvinnan hyrt ut tidigare.

”Förstörde huset men menade att de gjort en renovering”

Ägarna hade ingen aning om planerna på att bygga om för att skapa sovplatser och hyra ut i andra hand och säger att de inte gett sitt tillstånd.

– De förstörde golv och tak, gjorde nytt pentry, ny dusch och toalett. Det var jättedåligt gjort och kunde bli vattenskador. Vi bestred fakturorna och sa att vi absolut inte beställt en ombyggnation. Då slutade de att betala hyra. De förstörde huset, men menade att de hade gjort en renovering som vi skulle betala för.

House Online hävdade att radhusägarna skulle betala för ombyggnationen.

Bild: Ida Karlsson

House Online hävdade att radhusägarna skulle betala för ombyggnationen.

Bröderna vände sig till polisen som sa att de behövde gå via Kronofogden. När Kronofogden aviserade avhysningen bestred House Online det. Det krävdes inga särskilda skäl för House Online för att kunna bestrida Kronofogdens avhysning, berättar Carl. Då blev bröderna tvungna att gå via tingsrätten.

Carl säger att det enda de som ägare kunde göra var att vänta på tingsrättens dom.

Menade att ägarna godkänt renoveringen

I tingsrätten hävdade affärskvinnan att House Online inte kunde styra över vem som skrev sig på fastigheten och nekade också till att bolaget i sin tur hyrt ut boende i andra hand. Kvinnan menade att ägarna godkänt renoveringen och att House Online hade rätt att renovera.

House Onlines faktura för ombyggnationen.

Bild: Ida Karlsson

House Onlines faktura för ombyggnationen.

Men tingsrätten konstaterade att det saknades bevis för att hyresvärden gett House Online tillåtelse att göra alla ombyggnationer. Rätten gav bröderna rätt och slog fast att House Online skulle stå för den begärda ersättningen på 315 000 kronor plus över 26 000 kronor som Carl och hans bror krävt för obetald hyra och elkostnader för perioden som huset hyrts ut.

Fick rätt i tingsrätten men har inte fått några pengar

När Kronofogden genomförde avhysningen hade House Online haft fastigheten i sitt grepp i ett år.

– Vi fick tillbaka ett helt förstört hus och fick göra omfattande reparationer. Vi gjorde en stor ekonomisk förlust, berättar Carl.

Även om bröderna fick rätt i tingsrätten har de inte fått en krona av House Online. Carl berättar att det varit en slitsam process.

– Vi har ett ärende att Kronofogden ska driva in pengarna, men de hittar inga tillgångar. När domen kom skrev kvinnan av sig från bolaget ganska snabbt. Vi har förlorat hundratusentals kronor på det här, säger Carl.

Det verkar handla om ekonomisk brottslighet och att hyresintäkterna inte redovisats som tillgångar i bolaget, menar han.

På övervåningen byggdes ett nytt rum.

Bild: Privat

På övervåningen byggde House Online ett nytt rum. Bilden till höger visar hallen på bottenplan.

– Kvinnan bakom bolaget taxerar ingen inkomst. Från mitt perspektiv handlar det om en kriminell person som härjar fritt och förstör för vanliga hederliga människor. Det är beklagligt att hon via bolag utnyttjar andra. Både personer som hyr av henne till överpris och personer som har fastigheter, säger Carl.

Myndigheter har inte kunnat gå vidare

Carl misstänker att kvinnans strategi är att gå in i många bolag, redovisa få tillgångar och dra på sig skulder och sätta sina egna bolag i konkurs. Eftersom det handlar om aktiebolag blir kvinnan inte personligt ansvarig även om det handlar om bedrägeri.

Han säger att de aldrig hade kunnat föreställa sig vad som väntade när de skrev på kontraktet med kvinnans bolag.

– Hon var väldigt trevlig och förtroendeingivande första gången vi träffade henne. Nu efteråt tänker jag att vi hade kunnat göra bakgrundskoll, ta in referenser. Det är vad vi kunde göra annorlunda.

Hem & Hyra har ställt frågor till affärskvinnan om bland annat ombyggnationen, uthyrningen av källaren, fakturorna och ärenden hos Kronofogden – men har inte fått några svar.