Omid tog strid mot skräckvärden Dröm Hem: ”Mest en mardröm”

Värden Dröm Hem hyr ut farliga och obeboeliga utrymmen till bostadslösa. Omid erbjöds att bo i en korridor, en fönsterlös källare eller en bostad under pågående renovering.

Omid Ibrahimi hade bott i Sverige några år när han fick kontakt med hyresvärden Dröm Hem.

Han bodde på Stockholms stads ungdomsboende, men ville inte längre vara beroende av hjälp från kommunen. Strax efter studenten fick han jobb inom hemtjänsten. Han ville hitta ett eget boende och började leta på Facebook och Blocket tillsammans med sin kompis Amir Ali. Amir studerade till undersköterska på Komvux, bodde hos sin kusin på 24 kvadrat och hade precis fått uppehållstillstånd.

Erbjöd bostad som renoverades

Genom personer som hjälpte nyanlända fick de båda höra om Dröm Hem. Amir och Omid träffade hyresvärden som berättade att de hade lägenheter över hela Stockholm. Hyran för ett rum var 6 000 kronor och två personer kunde dela på ett rum, fick de veta.

Hyresvärden Dröm Hem erbjöd ett boende i en tvåplansvilla i Kista för 3 000 kronor per person och månad, berättar Amir. Men i huset bodde redan 12 personer visade det sig.

– De skulle hyra ut korridoren till oss, men där gick inte att bo, säger han.

Dröm Hem fortsatte att erbjuda andra bostäder där det bodde många – två eller tre personer i varje rum.

Amir fick också se en bostad i Hallonbergen i Sundbyberg. Han möttes av rum fulla av skräp och byggmaterial.

– Det var inte färdigt. De höll på att måla och renovera köket, berättar Amir.

Renoveringen pågick för fullt och det var tänkt att han och Omid skulle bo mitt bland bråten. Knappast ett drömhem. Snarare en mardröm.

”Det fanns ingen luft i lägenheten”

Omid och Amir erbjöds också att hyra en källarvåning i huset där hyresvärden hade sitt kontor.

Utrymmet hade ett fönster längst inne vid en spaavdelning, berättar Omid.

Men efter att han och Amir skrivit på kontraktet och betalat 14 000 kronor i deposition och förskottshyra, förändrades allt.

Hyresvärden hade låst det utrymme där fönstret fanns. Att det inte skulle finnas något fönster var inget de fått reda på innan, förklarar Omid.

– Det fanns ingen luft i lägenheten.

Sms Dröm Hem

Bild: Solna tingsrätt

Omid Ibrahimi skrev till Dröm Hem för att få tillbaka sina pengar när hyresvärden låst det utrymme där det enda fönstret fanns. Kvinnan bakom Dröm Hem hävdade i sms till Omid att dörren till utrymmet med fönster inte var låst.

Sedan följde samma mönster som för Robel M. Embaye som Hem & Hyra berättat om tidigare och som även andra vittnat om. Efter att kontraktet var skrivet var kvinnan bakom Dröm Hem inte längre tillmötesgående. Kvinnan som först var väldigt trevlig blev helt förändrad, svarade inte i telefon och ville inte prata.

– Det enda Dröm Hem vill är att tjäna pengar, säger Omid.

Lägenheten saknar bygglov

Enligt kommunen finns det inte något bygglov för den lägenhet i källaren som hyrts ut till Amir Ali och Omid Ibrahimi. Utrymmet är ett svartbygge, visar det sig när Hem & Hyra ställer frågor till kommunen.

Omid och Amir ville inte flytta in när det saknades fönster. Men hyresvärden vägrade häva avtalet och betala tillbaka pengarna, berättar Omid. Han blev tvungen att flytta in hos en kompis och Amir fick flytta tillbaka till sin kusin.

Samtidigt fick de kontakt med en hjälpsam jurist som hjälpte dem att ta strid och vända sig till tingsrätten för att få tillbaka sina pengar.

– Om vi inte skulle gå vidare kanske kvinnan bakom Dröm Hem skulle fortsätta lura fler, förklarar Omid.

Han menar att de hade tur som fick hjälp eftersom det är en lång process i domstol och många inte vet regler och vad de har rätt till.

Fick rätt i tingsrätten

När ärendet kom upp i tingsrätten konstaterade rätten att lägenheten helt saknat fönster. Det enda ljus som trängde in i vardagsrummet var ett indirekt ljus genom ett mindre kajutafönster i dörren till hallen. Källarvåningen som hyrts ut till Omid och Amir kunde därför inte användas som bostad eftersom den inte uppfyllde Boverkets krav på ljusinsläpp.

Omid Ibrahimi

Bild: Ida Karlsson

Tingsrätten gav Omid rätt och beslutade att han och Amir skulle få tillbaka sina pengar.

Domstolen gav Omid och Amir rätt och beslutade att de skulle få tillbaka sina pengar och att hyresvärden skulle stå för deras advokatkostnader. Hyresgästerna hade rätt att säga upp hyresavtalet. De hade därför ingen skyldighet att betala hyra eftersom avtalet genast upphörde efter uppsägningen.

Men sedan har inget hänt. Omid och Amir väntar fortfarande på pengarna. Kronofogden har meddelat att det inte finns några pengar på Dröm Hems konto.

”Vad som helst kan hyras ut – en källare eller ett garage”

Bolaget vänder sig främst till nyanlända och hemlösa, berättar Omid. Han vill varna andra för företaget.

– De kallar sig Dröm Hem. Men det är mest en mardröm. I början säger de att de vill hjälpa folk. I slutet är det inte så. Vad som helst kan hyras ut – en källare eller ett garage. För dem spelar det ingen roll.

Källaren Solna Dröm Hem

Bild: Ida Karlsson

Enligt kommunen finns det inte något bygglov för den lägenhet i källaren som hyrts ut till Amir Ali och Omid Ibrahimi

Den som inte vet vad som gäller luras lätt.

– Det är kanske lättare att lura den som inte kan så mycket om regler och lagar. Situationen gör att många tackar ja till allt de säger. De som har en svår situation kommer till dem. De som är längst ner i samhället.

Amir tycker att det borde finnas bättre kontroll. Dröm Hem fyllde hus och lägenheter med sängplatser.

– De vill skriva kontrakt och tjäna pengar oavsett om det går att bo där eller inte, säger han.

Hyrt villor och lägenheter som hyrs ut till bostadslösa

Den 38-åriga kvinnan har sedan hon kom till Sverige 2006 skapat en omfattande uthyrningsverksamhet. Hem & Hyra har tidigare berättat om hennes engagemang i bolag som går under namnen Dröm Hem och House Online.

Företagen hyr villor och lägenheter som sedan hyrs ut till bostadslösa. Kvinnan säger till Hem & Hyra att hon arbetat ideellt med att hjälpa hemlösa och att socialtjänsten betalat hyran. Hon har uppgett till Polisen att företagen haft hundratals hyresgäster, bland dem byggare och städare från Baltikum.

Omid Ibrahimi hyrde av Dröm Hem.

Bild: Ida Karlsson

Omid Ibrahimi utanför huset där han och Amir Ali erbjöds att hyra en källarvåning av Dröm Hem. ”I början säger de att de vill hjälpa folk. I slutet är det inte så,” säger han om värden.

Flera av bolagen har stora skulder. Kvinnans företag har också skatteskulder som hamnat hos Kronofogden. Förra året åkte kvinnan på skattetillägg för inkomster som hon inte redovisat. Pengar som hon använt till sin privata konsumtion, enligt Skatteverket.

Affärskvinnan: ”Har inget med företaget att göra”

När Hem & Hyra pratar med kvinnan bakom Dröm Hem hänvisar hon till att hon numera inte har något ansvar för företaget och inte kan svara på några frågor.

Hyresgäster säger att ni hyr ut vad som helst, som källare och lägenheter som totalrenoveras.

– Att Dröm Hem inte skulle hyra ut bra lägenheter – jag kan inte svara på det. Jag är inte involverad i det bolaget längre. Förut jobbade jag ideellt. Nu har jag ingenting med det företaget att göra.

Men du har skrivit under hyreskontrakt?

– Jag fick fullmakt för att jobba med att skriva kontrakt, men jag är inte vd. Jag är ideell arbetare och äger inte företaget.

Hyresgästerna ville inte flytta in efter kontraktet skrivits och gick till tingsrätten och krävde tillbaka förskottshyra. Tingsrätten beslutade att de skulle få tillbaka sina pengar.

– Hyresgästerna skrev ett kontrakt och betalade deposition och hade tre månaders uppsägningstid. Då gäller det kontraktet tre månader. Oavsett om de bor där eller inte måste de betala hyra.

Hyresgästerna säger att det inte fanns fönster i källarlägenheten.

– Jag sa att de kunde byta till ett annat boende. Vi erbjöd lägenheter i Kista eller Hallonbergen. Jag sa att de inte kunde säga upp kontraktet men att de kunde byta till andra boenden. Vi visade en lägenhet i Sundbyberg, men hyresgästerna var inte intresserade och ville ha tillbaka pengarna. Då sa vår uthyrningsansvarige att de var tvungna att välja en annan lägenhet. Om de inte ville bo i någon av våra bostäder behövde de ändå betala för tre månaders uppsägningstid. Hyresgästerna tackade nej och ville ha tillbaka pengar. Jag kollade på kontraktet och sa att vi tyvärr inte kunde betala tillbaka någonting.

Tingsrätten sa att ni skulle betala tillbaka pengarna.

– Min jurist tittade på kontraktet och sa ”nej det ska inte betalas tillbaka”.

Hur hon kan hävda att hyresgästerna ska betala trots att hyresavtalet upphört vid uppsägningen svarar inte kvinnan på. Fler svar får inte Hem & Hyra trots upprepade försök att nå kvinnan.