Storbolag blåst i bedrägeri – pengar sattes in på hyresvärds konto

Kvinnan bakom Dröm Hem och flera andra hyresbolag som Hem & Hyra granskat har inte bara hamnat i trassel och konflikter med hyresgäster och myndigheter. Hon fångade polisens intresse efter att dotterbolaget till ett av Sveriges största företag utsatts för ett bedrägeri.

Det var hösten 2019. Företaget Sandvik sålde stål genom sitt dotterbolag Sandvik Materials Technology. Det sydkoreanska företaget Daegun Construction and Services Co. LTD hade gjort en beställning under sommaren.

Stålet skulle levereras i två containrar och två separata fakturor skulle betalas av det sydkoreanska företaget till Sandviks dotterbolag. Totalt uppgick ordern till 717 977 kronor.

Men pengarna hamnade aldrig hos Sandvik.

När Sandviks dotterbolag inte fick sina pengar för de två leveranserna började företaget undersöka vad som hänt. När det visade sig att Daegun Construction and Services Co. LTD fått falska fakturor gjorde Sandvik en polisanmälan.

Kapad e-postkonversation

Polisens förundersökning visar att bedragare följt en riktig mejlkonversation mellan Sandviks dotterbolag och Daegun Construction and Services Co. LTD. Sedan tog en falsk företrädare kontakt med det sydkoreanska bolaget och utgav sig för att representera Sandviks dotterbolag.

Den falska företrädaren har uppgett sig heta samma sak som personen på Sandvik Materials Technology. Bedragaren har lurat det sydkoreanska bolaget genom att använda en mejladress som påminner om den riktiga mejladressen och som slutar på ”sandvik@gmail.com” i stället för ”@sandvik.com”.

Kapad epost Sandvik

Bild: Polisen

Bedragaren har lurat det sydkoreanska bolaget genom att använda en mejladress som påminner om den riktiga mejladressen.

Kort efter att de riktiga fakturorna skickats till Sydkorea skickade bedragaren ändringsmejl med nya fakturor och fraktsedlar för leveranserna till det sydkoreanska bolaget. Bedragaren förklarade i mejl för Daegun Construction and Services Co LTD att de av misstag skickat fel kontouppgifter.

På det sättet hamnade pengarna aldrig hos det svenska storbolagets dotterbolag. I stället skickades betalningen för stålet till ett företagskonto som tillhörde den 38-åriga affärskvinna och hyresvärd i Sverige som bland annat hyrt ut bostäder via bolag som Dröm Hem och House Online.

Fraktsedel för stålleveransen.

Bild: Polisen

Fraktsedel för stålleveransen.

Genom Sandvik har det sydkoreanska bolaget krävt tillbaka pengarna från kvinnans bolag som de vilseletts att felaktigt betala till bolaget som kvinnan var extern firmatecknare för och hade befogenhet att företräda.

Stor uthyrningsverksamhet – jagats av Skatteverket

Den 38-åriga kvinnan har sedan hon kom till Sverige 2006 skapat en omfattande uthyrningsverksamhet och hyrt ut bostäder över hela Storstockholm. Hon har varit involverad i många bolag som går under namnen Dröm Hem och House Online. Kvinnans bolag har hyrt villor och lägenheter som sedan hyrts ut till bostadslösa.

– Företagen har gått jättebra ekonomiskt. Jag har jobbat stenhårt. Socialen betalar. Jag hjälper hemlösa, säger kvinnan till Hem & Hyra.

Hon beskriver sig som en affärskvinna som kommer från en släkt av entreprenörer. När bedrägeriet mot Sandviks dotterbolag ska avhandlas i Solna tingsrätt dyker hon upp välklädd, i ljus kostym.

Trots framgångarna påstår kvinnan att hon inte tjänar några pengar. Hon förklarar att hon arbetar ideellt med att hjälpa hemlösa medan socialtjänsten betalar hyran.

Samtidigt har Skatteverket jagat henne. Förra året åkte kvinnan på skattetillägg för inkomster på hundratusentals kronor som hon inte redovisat. Pengar som hon använt till sin privata konsumtion, enligt myndigheten.

Hyr villor som hyrs ut till bostadslösa

Kvinnans företagsengagemang är stort. Uppgifter från polisen visar att kvinnan är eller har varit inblandad i minst 69 bolag och en stor del av företagen har hyrt ut bostäder. Kvinnan har varit styrelseledamot, ordförande och extern firmatecknare i 23 företag med snarlika namn som Dröm Hem Huddinge och Dröm Hem Botkyrka.

Solna tingsrätt

Bild: Ida Karlsson

Bedrägeriet mot Sandviks dotterbolag och det sydkoreanska bolaget togs upp i Solna tingsrätt.

Men hennes verksamhet har stora ekonomiska problem. Uppgifter från Kronofogdemyndigheten visar att bolag som hon är involverad i har skatteskulder på minst 2,3 miljoner och andra skulder på över 2,8 miljoner som hamnat hos Kronofogden. Storbanken SEB krävde 2021 att kvinnans bolag skulle betala tillbaka 1,4 miljoner för ett banklån som företaget misskött betalningarna för. Flera av de företag hon varit involverad i har försatts i konkurs. Kvinnan och andra företrädare jagas av konkursförvaltare.

Hävdar att pengarna var ett lån

Kvinnan säger att hon inte känner till någonting om affären mellan Sandvik Materials Technology och Daegun Construction and Services Co. LTD.

Hon hävdar att pengarna som kommit in på hennes företagskonto inte alls har med Sandvik Materials Technology och Daegun Construction and Services Co. LTD att göra. Enligt henne var pengarna ett lån från en sydkoreansk affärman hon träffat. Pengarna togs sedan ut i kontanter och summan betalades tillbaka till honom. Det skrevs ett skuldebrev efteråt, berättar kvinnan.

– De vill stämma mig på en massa pengar, jag fattar ingenting, säger hon när Hem & Hyra träffar henne i tingsrätten.

Ska betala tillbaka nästan 400 000 kronor efter bedrägeriet

Men det står klart att pengarna från den felaktiga betalningen flutit in på företagskonto hon varit extern firmatecknare för.

Varken kvinnan eller hennes bolag World Online Capital Partners har haft rätt att ta emot pengarna, konstaterar tingsrätten.

Men det finns inte pengar i kvinnans bolag att de täcker hela beloppet på 717 977 kronor som Daegun Constructions and Services Co. LTD krävt tillbaka.

Tingsrätten beslutade i februari i år att kvinnans bolag ska betala tillbaka de 395 773 kronor från bedrägeriet mot Sandvik Materials Technology och Daegun Construction and Services LTD som beslagtagits på företagskontot som kvinnan varit extern firmatecknare för. Rätten friar henne i övrigt från misstankar om penningtvätt.

Tingsrätten bedömde att det inte gick att visa att kvinnan gjort sig skyldig till brott.

Åklagare Otto Svanberg Ohlsson

Bild: Ida Karlsson

Åklagare Otto Svanberg Ohlsson.

Åklagare Otto Svanberg Ohlsson har överklagat till Svea hovrätt och vill att kvinnan ska betala ett skadestånd på drygt 322 000 kronor till Daegun Constructions and Services Co. LTD.

– Jag anser att det som lagts fram räcker som bevis för att hon gjort sig skyldig till penningtvätt, säger han.

Vad hovrätten gör för bedömning återstår att se. Nu kan det dröja upp till ett år eller mer innan ärendet tas upp där.

Affärskvinnan: ”Jag har ingenting att göra med bolaget”

Kvinnan uppger att hon inte längre är inblandad i bolaget som tog emot pengar från bedrägeriet.

– Jag är inte ägare och jag har ingenting att göra med bolaget. Jag var bara ideell arbetare. Varför ska jag ansvara? Jag ville bara hjälpa människor att hitta någonstans att bo och nu jag fick skada, säger hon.

Tidigare var du extern firmatecknare och hade ansvar för att godkänna och skriva under viktiga avtal för bolaget.

– På den tiden jobbade jag ideellt men jag fick inga pengar. Nu har jag ingenting med det företaget att göra.

Hem & Hyra har sökt kvinnan för fler frågor om bland annat World Online Capital Partners, åklagarens beskrivning av hennes roll och bedrägeriet mot Sandviks dotterbolag, men kvinnan har inte återkommit.

Daegun Constructions and Services Co. LTD har sökts men inte återkommit.

Fakta. Saknar bokföring och revisor

World Online Capital Partners har försatts i konkurs. Konkursutredningen visar att bolaget inte haft den bokföring som krävs. Samtidigt har det förekommit omfattande in- och utbetalningar på bolagets bankkonton, enligt utredningen.

Konkursutredningen visar också att World Online Capital Partners inte haft någon registrerad revisor och att årsredovisningen därför inte har granskats.

Affärskvinnan har numera lämnat flera bolag, däribland World Online Capital Partners som tog emot pengar från bedrägeriet mot Sandviks dotterbolag. Men fortfarande är hon styrelseledamot i 29 olika bolag enligt Bolagsverket. Bolagsverkets uppgifter visar att 20 av de bolagen saknar revisor.