Annons

Bränder – så skyddar du dig

Tips & Råd ​Varje dag anläggs mer än en brand i ett flerbostadshus i Sverige. Trots förebyggande arbete tycks bränderna ha blivit allvarligare de senaste åren. Det tänds på i barnvagnar och bråte, i trapphus, källare och soprum.
​En brand upptäcktes i ett tre våningar högt hyreshus i Luleå. Brandmännen räddade, förutom kissen, tre personer som flydde undan röken ut på balkongen. Foto. Henrik Lindvall

​Varje år bedöms över 400 bränder i flerbostadshus vara anlagda. Ännu fler finns troligen bland de 500 bränder där orsaken är okänd.

Antalet har legat på samma nivå i flera år. Men de senaste åren har betydligt fler anlagda bränder fått en stor utbredning. I början av 2000-talet blev mellan fem och tio procent av de anlagda bränderna omfattande. De senaste åren mellan 15 och 20 procent.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi kan se att omfattningen har blivit större, men varför vet vi inte, säger Margaret McNamee, forskningschef inom brandteknik på Sveriges tekniska forskningsinstitut.

Fortfarande är det ovanligt att människor dör i denna typ av bränder, ett eller två dödsfall per år.
– Generellt är den som tänder på inte ute efter att skada någon människa, men den risken finns ju alltid ändå, säger Margaret McNamee.

Annons

I Ystad har den så kallade Gryningspyromanen spridit skräck efter bränder i såväl kyrkor som bostadshus. Men det är ytters sällsynt med personer som känner ett starkt inre tvång att anlägga bränder.
– Man tror att pyromaner står för mindre än fem procent av de anlagda bränderna. De flesta startas av barn och ungdomar i deras invanda miljöer som skolan eller nära hemmet, berättar Margaret McNamee.

Läs ocksåSå här barnsäkrar du din lägenhet

För att förebygga anlagda bränder är det viktigt att det inte finns brännbart material i trapphuset. En barnvagn, till exempel, är lätt att tända på och ger snabbt farlig rök som mycket fort kan fylla en hel trappuppgång.

– Det finns mycket prylar i en del trapphus. Barnvagnar, julgranar och annat som man absolut inte får ha där, säger brandingenjör Bjarke Rosenberg på brandkåren Attunda.
Som hyresgäst kan man, förutom att själv inte ställa ut något i trapphuset, kräva att hyresvärden håller rent. Hjälper det inte kan man be kommunens räddningstjänst att kontrollera säkerheten i huset.

Annons

Här startar mordbränderna:

Läs ocksåBrandsäkra lägenheten – så här gör du för att vara trygg
  1. Trapphuset
  2. Vinden
  3. Soprum/sopnedkast
  4. Förråd/klädkammare
  5. Hall

Fakta: Gör så här om det brinner i huset

Gå aldrig ut i ett rökfyllt trapphus!
Stanna kvar i din lägenhet. Den ska klara att stå emot brand i minst 60 minuter.
Ring 112 och larma räddningstjänsten.
Om det kommer in rök genom dörrspringor eller ventilation, täta med blöta handdukar eller tejp.
Gå ut på balkongen eller fram till ett fönster och vänta på hjälp.
Om trapphuset inte är rökfyllt: gå ut, varna andra om du kan, men använd aldrig hissen.

Läs också Kolla brandfällorna i trapphuset Om din partner blir sjuk och du vill bo kvar Tänk på döden – bygg ditt eget skyddsnät

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.