Annons

Tänk på döden – bygg ditt eget skyddsnät

Tips & Råd Ta livet av varandra – i tanken alltså. Då ser du om du har råd att bo kvar. Samhällets skyddsnät är svagare än många tror och du gör bäst i att stärka ditt eget.
Foto: Susanna Asklöf
ARKIV 011103 - Alla Helgons dag, Skogskyrkogården i Stockholm, gravvård, gravljus, gravsten, grav, kyrkogård, sörjande, ensamhet. Foto: Susanna Asklöf Kod: 4973 *'F-BILD*' COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN

Förr eller senare skiljer döden alla åt. Oavsett om den som dör är ung eller gammal, måste den som blir kvar klara ekonomin ändå.

Är ni två med försörjningsbörda och en inkomst försvinner ska hela hyran ändå betalas och räkningarna kommer som vanligt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Samhället ger ett visst skyddsnät, men det är mindre än många tror. Du kan räkna med en liten omställningspension under begränsat tid, och eventuellt bostadsbidrag. Det är allt. Ni måste själva se över testamenten, försäkringar och se till att ha tillgång till varandras bankkonton.

Samhället ger:
• Omställningspension tills yngsta barnet är 12
• Om du blir änka eller änkling innan du fyllt 65 har du rätt till pension under ett år, eller tills det yngsta barnet är 12 år. Omställningspensionen är 55 procent av vad din makes allmänna pension skulle ha varit om han levt till 65 år. Läs om det på: pensionsmyndigheten.se/forsta-din-pension/ekonomiskt-stod/omstallningspension

Annons

Sök bostadsbidrag
• Om du har låga inkomster och barn kan du ha rätt till bostadsbidrag. Försäkringskassan hjälper dig att räkna på: forsakringskassan.se/privatpers/foralder/bostadsbidrag_barnfamiljer

Läs ocksåBetalningsanmärkning – så funkar det

Livförsäkringar
• Du och din partner kan teckna en privatförsäkring på varandras liv, som ger en klump-
summa om någon dör oväntat. Livförsäkringarna är billigare ju yngre ni är och skänker viss trygghet. Fråga på din bank. Kan vara onödigt om du har kollektivavtal.

Jämställt
• Om den ena maken har mycket större inkomst än den andra och den som tjänar mest dör först, kan det bli än svårare för den som är kvar. Ett sätt att förbättra jämställdheten är att den som har högre inkomst för över premiepensionen på den andra. Läs mer på: pensionsmyndigheten.se/forsta-din-pension/sa-fungerar-pensionen/overforing-av-premiepensionsratt

Annons
Läs ocksåMinas spartips: Så lyckades hon bli skuldfriminas spartips köket

Skriv testamente
• Testamente är inte bara för rika. Alla som har barn på olika håll, särkullbarn, har glädje av det – förutsatt att de har några tillgångar som ska gå i arv. Genom testamentet ser man till att den avlidnas barn får mindre i arv, medan änkan/änklingen får mer. Har räddat många änkor från att tvingas sälja ägodelar för att betala särkullbarnens arv.

Spara klokt
• Det är viktigt att var och en har ett eget långsiktigt sparkonto. Men båda parter bör ha tillgång till pengar som används varje dag. När någon dör stängs nämligen alla konton som står enbart i den personens namn tills bouppteckningen är över. Se till att vardagskontot är gemensamt och att båda kan göra uttag!

Fakta: Förmåner före pensionering i kollektivavtalet

TJÄNSTEPENSION
Den viktigaste är tjänstepensionen, som arbetsgivaren betalar in varje månad som ett pensionssparande till sina anställda. Dessa ihopsparade pengar tillfaller den dödes sambo/make i första hand, i andra hand barn. Pengarna betalas ut varje månad i fem eller tio år.
Förutsättningen är att den döde har tecknat ett så kallat återbetalningsskydd på sin tjänstepension. Kolla med bådas arbetsgivare att ni har ett återbetalningsskydd! Personalavdelningen kan svara på dina frågor och göra de ändringar som behövs.

FÖRSÄKRING
Kollektivavtalet innehåller också försäkringar. Det vanliga är att familjen får en klumpsumma på 268 000 kr om den döde var under 55 år. Därefter trappas summan ner och blir 0 vid 65 års ålder.
Många arbetsgivare erbjuder även sjuk- och olycksfallsförsäkringar genom kollektivavtalet. Dessa brukar vara mycket billiga. En så kallad bo kvar-försäkring är också en möjlighet. Den ger dig hjälp med hyran varje månad, men bara under ett års tid. Läs vidare om livförsäkring och bo kvar-försäkring här intill.

Fakta: Vem får ta över kontraktet?

•Handlar det om ett gift par är det oftast inget problem. Då spelar det ingen roll vems namn som står på kontraktet. Den som blir kvar kan då överta kontraktet, eller behålla det om det stod i dennes namn från början.
•Har paret varit sambor och bådas namn står på hyreskontraktet är det heller inget problem. Då är ju den som blir kvar redan hyresgäst.
•Men om det gäller ett sambopar där den döde hade kontraktet från början och den andra bara flyttade in – då kan den parten förlora kontraktet och tvingas flytta.
•Det är viktigt för sambor att lägenheten har anskaffats gemensamt. Då får den andra sambon överta kontraktet. Undantag kan göras, till exempel om det finns gemensamma barn.

Läs också Smart förvaring – 21 prylar du behöver för ordning hemma Sälj som ett proffs – så här får du betalt för prylarna på nätet Så här lagar du mat under tio kronor

Trygghet i boendet

Ja!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.