Annons

Grovsopor – så blir du av med dem

Tips & Råd Allt fler blir av med sina grovsoprum, visar Hem & Hyras undersökning och tipsar om var du i stället kan slänga dina grovsopor.
Foto: Kristina Sahlén
Utan grovsoprum. Sedan värden stängde grovsoprummet har Mia Jonasson och hennes grannar fyllt sina förråd till bristningsgränsen med skräp. ”De kunde väl ställa hit en container över en helg så att folk får möjlighet att slänga sina grovsopor”, säger hon.

Den visar dessutom att ungefär var sjätte hyresgäst som i dag saknar grovsoprum tidigare haft det. Av dem som bor hos en kommunal värd uppger lite mer än var femte att det funnits tidigare. Hos de privata hyresvärdarna svarar lite mer än var tionde att de haft tillgång till grovsoprum förut.

Rikard Silverfur, näringspolitisk expert på branschorganisationen Fastighets-ägarna, bekräftar att allt fler hyresgäster förlorar möjligheten att slänga grovsopor där de bor.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Ja, det är vår bild också, att antalet grovsoprum minskar, och det finns en mängd olika orsaker till det. De vanligaste skälen är att de boende vill använda grovsoprummen till andra saker, som att ställa cyklar och barnvagnar i, säger han.

Fastighetsägarna menar också att en skärpt arbetsmiljölag tvingat fram en del stängningar av otillgängliga grovsoprum.

Det är väldigt ovanligt att hyresgästerna får någon kompensation när grovsoprummen försvinner. Lagen säger inget om att du har rätt till lägre hyra i en sådan situation, men principen är att om någon funktion tas bort så kan hyran sänkas, enligt Hyresgästföreningens förbundsjurist Susanna Skogsberg.

Läs ocksåBehåll eller röj? Så kommer du igång med rensningen hemma

– Lagen anger bara att hyran ska vara skälig och vad som är skäligt avgörs i förhandlingar, säger Susanna Skogsberg.

Annons

Det kommunala bostadsbolaget Telgebostäder i Södertälje tog bort grovsoprummen redan i mars 2009, vilket väckte en del debatt. Då hade bolaget en årlig kostnad på cirka sex miljoner kronor om året för hanteringen.

Förutom kostnaderna för själva utrymmet och hämtningen hade bolaget utgifter för personal som ”hanterar” soporna.

Läs ocksåKändisarnas avslöjar värsta stället de bott på: "Musskit och kaos"

– Ibland var de här rummen så fulla att vår personal var tvungen att rensa upp för att någon skulle kunna hämta soporna, sade Veijo Stenbeck, chef för affärsutveckling på Telgebostäder till Hem & Hyra.

Bostadsbolaget hade planer på att bygga nya grovsoprum och höja hyran. Men de stoppades efter förhandlingar med Hyresgästföreningen, som därmed lyckades pressa ned hyran ett par procent.

– Det är dock väldigt ovanligt att vi förhandlar om grovsoprum. Eftersom värdarna inte måste tillhandahålla grovsoprum så har vi inga påtryckningsmedel, säger Maria Palme, förhandlingschef på Hyresgästföreningen region Stockholm.

Annons

Det är den kommunala renhållningsplanen som anger om hyresvärdar behöver ha grovsoprum eller kan ordna en container eller lastbil som kommer och hämtar några gånger per år.

– Man kan försöka förhandla ned hyran, men det är nog lättare att tjata till sig en container, säger Maria Palme.

Läs mer här:

”Jag måste ha allt skräp på vinden”

Fakta: Så blir du av med skräpet

Sophantering är en växande bransch. Allt fler företag erbjuder sig att hämta och köra bort grovsopor åt dem som inte själva har möjlighet.

Junkbusters.se: Finns i Stockholm, Solna och Uppsala. Grundpris: 600 kronor per hämtning.

Circla.se: Finns i Stockholm, Uppsala, Västerås, Mälardalen, Linköping, Norrköping och Göteborg.Tar 495–695 kronor per kubik.

Recycla.se: Samlar över 500 avfallsbolag/återvinningsföretag från hela Sverige under en rubrik. Ring eller mejla så får du prisförslag.

Sita: Finns på ett tiotal orter i landet. Hyr en container, från 2 495 kronor.

Big Bag-säckar kan köpas i järnhandeln. En bil kommer sedan och hämtar den. Finns i olika storlekar.

Hyr en liten lastbil eller skåpbil på en bensinmack eller av ett biluthyrningsföretag.

Läs också Parkeringsplats får vara hur dyr som helst Så spelar du instrument hemma – utan att störa grannarna Tecken på vägglöss i ditt hem – och hur du blir kvitt dem
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.