Annons

Hemförsäkringen – så blir den rätt

Tips & Råd ​Försäkringsdjungeln kan vara snårig. Här finns hjälp för att ta sig igenom. Undvik de vanligaste felen.
Foto: Susanna Skarrie
Kurt Eliasson, VD för SABO, pratar trygghet med rikspolischefen Bengt Svenson, Erik Wennerström, gd för BRÅ och Maria Arneng, verksamhetschef för Stiftelsen Läxhjälpen

1, Ingen försäkring
”Men jag har ju inget av värde.” Fel tänkt! En hemförsäkring täcker så mycket mer än dina saker om du skulle råka ut för stöld, brand eller vattenskada. Du får även ett skydd om du skulle bli överfallen, råka i tvist med någon, krävas på skadestånd och skydd när du är ute och reser.

Annons
 
2,Underförsäkrad
Har du köpt på dig möbler och prylar sedan du flyttade in? Kanske ärvt eller fått en del? Glöm inte att höja försäkringsbeloppet som står i ditt försäkringsbrev! Annars får du inte ut rätt ersättning för dina saker om du skulle råka ut för en olycka.
 
3, Överförsäkrad
Du bör förstås inte ha för högt försäkringsbelopp – då betalar du för mycket för din försäkring i onödan. Kanske har du flyttat till mindre lägenhet, sålt saker eller gett bort till barnen när de flyttat hem­ifrån. Se över ditt försäkringsbelopp med jämna mellanrum. 
 
4, Otillräckligt  
Har du husdjur, småbarn eller är själv oaktsam kan du behöva ett allrisktillägg. Det gäller till exempel om hunden gnager sönder mattan, dottern kladdar kola i dvd:n eller du själv sätter dig på dina glas­ögon. Försäkringen brukar heta allrisk-, hemplus- eller otursförsäkring.
* Det finns även specialförsäkringar för dyra varor som används utanför hemmet, som smycken, musikinstrument och kamerautrustning.
 
5, Onödigt försäkrad
”Ska du ha extra försäkring?” Frågan ställs när du köper prylar som tv, dator, och mobiltelefon. Innan du säger ja – ta reda på hur garantin, konsumentköplagen och din hemförsäkring gäller samt villkoren för produktförsäkringen. Den kanske är dyr och onödig.
Teckna allrisktillägg till hemförsäkringen i stället för att köpa extra försäkringar för varje pryl.
För reseförsäkringar gäller samma sak – kolla reseskyddet i hemförsäkringen och reseskyddet som ingår om du betalar med kort innan du tecknar separat reseförsäkring.
 
6, Dubbelförsäkrad
Om du tecknar en ny försäkring men glömmer att säga upp den gamla är du dubbelförsäkrad. Likaså om två i familjen har varsin hemförsäkring på samma adress. Hemförsäkringar ger aldrig dubbel ersättning även om du är dubbelförsäkrad, trots att du betalar dubbel avgift.
 
7, Dyrt försäkrad
Jämför villkor och priser hos olika försäkringsbolag på www.konsumenternas.se.
* Medlemmar i Hyresgästföreningen kan teckna Hyresgästförsäkringen till medlemspris. Då är dina saker försäkrade upp till en miljon kronor och allriskförsäkring samt avbeställningsskydd vid resa ingår.
* Är du med i ett fackförbund – se om du kan teckna hemförsäkring via dem.
* Ibland får du också rabatt när alla försäkringar samlas hos samma försäkringsbolag.
 
8, Inga dokument
Om lägenheten är länsad eller förstörd i brand kan det vara svårt att bevisa vad du haft där innan. Dokumentera därför ditt hem! Ta foton eller videofilma rum för rum och samla på kvitton och garantisedlar. Förvara materialet på ett annat ställe än i lägenheten.
 
9, Felaktig förvaring
Förvara aldrig stöldbegärliga saker i förrådet, lås dörrar och fönster, slarva inte med nycklar och var särskilt aktsam när du har med dig dator, kamera, dyra smycken eller annan stöldbegärlig egendom utanför bostaden. Försäkringsbolagen ställer krav på aktsamhet och kan neka eller göra avdrag på ersättningen

Annons
Läs också Tips för att njuta fullt ut av din båtsemester Så här barnsäkrar du din lägenhet Brandsäkra lägenheten – så här gör du för att vara trygg Kolla brandfällorna i trapphuset Om din partner blir sjuk och du vill bo kvar Tänk på döden – bygg ditt eget skyddsnät

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.