HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Odla egen citrus i kruka

Tips & Råd Drömmen om att skörda citroner på balkongen kan tyckas ouppnåelig – men det behöver den inte alls vara. Med tips, tricks och tålamod går det att odla citrusväxter i Sverige.
Foto: Görgen Persson
Nybörjarväxten. För dig som vill testa att odla citrusväxter är kalamondin. Den har inga problem att övervintra i ett ljust fönster i lägenheten. Frukterna är ganska sura, men blir en god marmelad.

Citrusväxter med små frukter är de som är lättast att lyckas med. De har namn som kalamondin och chinotto. Dessa växter är miniträd som växer långsamt och förblir krukväxtstora under många år. Frukterna är i storlek som en valnöt ungefär. De trivs utmärkt i en lägenhet, men flyttar gärna ut på sommaren om det finns möjlighet.

Citron, kumquat och mandarin är andra hyfsat lättodlade citrusfrukter medan apelsin, lime och grapefrukt kräver mer tålamod. Dessa växter blir dock ganska stora med tiden så räkna med att de kräver stort utrymme.

Läs ocksåSå lyckas du med palettbladen – lär dig från hemmaproffsetEllinor har lyckats väl med sina sticklingar och palettblad

Vad är det då som är haken med citrusväxter? Jo, att de inte gillar vintern. Lämnar du en citrusväxt utomhus i Sverige över vintern dör den nästan garanterat – men plantan är inte heller förtjust i det torra varma inomhusklimatet som blir när elementen går på högvarv.

För att ändå lyckas bör du placera citrusträdet i hemmets svalaste rum och komplettera med växtbelysning mellan oktober och mars. Enklast är ledlampor eller lysrör som hålls tända under dagtid – 12–14 timmar. Duscha gärna plantan en gång i månaden med ljummet vatten både på bladen och jorden. Jorden ska hållas lätt fuktig men inte blöt under hela vinterperioden. Med lite tur börjar plantan blomma i februari-mars.

I juni, när risken för frostnätter definitivt är över, kan du sätta ut trädet utomhus. Skugga plantan med fiberduk mot solen den första veckan – annars kan bladen få brännskador. Därefter vill den stå så soligt och vindskyddat som möjligt. Sommartid krävs mer vatten och regelbunden gödsling, minst en gång i veckan.

Läs ocksåHyacinter och granris – så får du till julblomstretSå här får du till julpyntet

Här hittar du två smaskiga recept med citrusfrukt.

Fakta: Ge dem järn och vatten

 

Medelhavet? En svensk sommarbalkong fylld med olika slags citrusväxter kan bli verklighet hos dig också.

Citrusväxter behöver järn för att trivas. Om jorden har lågt pH-värde kan plantan lättare ta upp järnet som finns i gödsel och jord. Använd därför citrusjord eller rhododendronjord när du planterar om citrusväxter. Du kan också prova att vattna med citronvatten (!) då och då. Att stoppa ner ett föremål av järn i jorden (till exempel en bit armeringsjärn) kan öka trivseln. Det finns också särskild citrusnäring att köpa – den är extra rik på just järn.
Gula blad kan tyda på järnbrist men det kan också vara övervattning eller uttorkning som är boven. Fundera på vilket det kan handla om hos dig! Förblir nerverna gröna men bladen skiftar i gult kan det vara järnbrist. Tillför citrusnäring med extra järn.

Fakta: Tålamod och såpa mot ohyran
Sköldlöss. En vanlig skadegörare på citrusväxter.

Sköldlöss älskar citrusväxter. De följer nästan alltid med när du köper en planta. De ser ut som små bruna prickar och sitter oftast på stammen eller på undersidan av bladen där de suger näring ur växten. De är svårutrotade, men genom envis behandling med såpvatten spetsat med rödsprit (1 l vatten + 1 dl såpa + 1 msk rödsprit) går det. Dutta en tops i blandningen och dränk in varje lus i detta. Upprepa minst en gång i veckan tills alla löss är borta. Ullöss kan också drabba citrusväxter ibland – behandla med samma metod.

Fakta: Godsaker tillagade med citrus
  • Hemmagjord lemoncurd – gott på mackan.
  • Citronshot fylld med C-vitamin.
  • Citrusmar­melad gjord på kalamondin.
Läs också Skapa en grön oas: Så odlar du på balkongen Så här gör du för att komma igång med triathlon Köttätande växter – så funkar det

Trygghet i boendet

Ja!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.