Så får du tag på en lägenhet

Tips & Råd Inga lediga lägenheter, ingen bostadsförmedling, inga kontakter? Det bästa är att ringa eller mejla värdarna.​
Tyvärr finns ingen magisk metod som garanterat ger dig en hyresbostad. Men det lönar sig ofta att vara enträgen.

Att hitta lägenhet har blivit allt svårare. Bostadsbristen sprider sig till fler  och fler orter. Nästan hälften av landets kommuner uppger att de har bostadsbrist och ännu fler saknar bostäder i centralorten.

Samtidigt finns bara ett begränsat antal kommunala bostadsförmedlingar i landet.

Läs ocksåOdla jordärtskockor som Klara och Ernesto: "Skörden blev enorm"Vill du lära dig odla jordärtskockor? Följd då de bästa tipsen från Ernesto Garcia och och Klara Schyberg.

Hur gör man då för att hitta lägenhet? Hem & Hyra lät Skop fråga 1 000 medlemmar i Hyresgästföreningen hur de hade gjort.

? Följ Hem & Hyra på Facebook så missar du inget

31 procent hade fått sin bostad genom en bostadsförmedling. Nästan lika många hade själv ringt till hyresvärden och frågat.

Läs ocksåSå gör du Hannas kryddiga köttbullar: "Perfekt en kall vinterdag"

Det kan låta enklare än det är. Först ska man hitta de olika fastighetsägarna och sedan anmäla sig i deras olika köer, ringa och tjata eller bevaka när de lägger ut lediga lägenheter på internet.

Allt fler värdar utgår från att man ska vara aktiv som bostadssökande.

Onödigt krångligt att hitta lägenhet

Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman tycker att det är konstigt att det ska vara så krångligt för kunderna på bostadsmarknaden att hitta lägenhet.

– Man tvingas leta i en djungel av olika köer. Det leder till att det bara är de som har tid och vet var de ska leta som lyckas få lägenhet.

Även för hyresvärdarna innebär det mycket jobb, berättar Nils-Göran Larsson, avgående vd för Fastighetsägarna Syd.

– Man blir ständigt uppringd och nermejlad av folk med olika frågor och orealistiska förväntningar. Det tar mycket tid och kraft för små fastighetsägare.

Läs ocksåCasper gör klassisk kålpudding med modern smak: "Inte rädd för att krydda"Kål, gul lök och Worcestersås är en perfekt kombination i kålpudding. Såsen har ett sötsyrligt sting som passar bra i puddingen, enligt Casper Ellervik.

Därför välkomnar han att en kommunal bostadsförmedling startas i Malmö i höst.

Skop ställde också frågan om man hade behövt betala svarta pengar för att få sin lägenhet. Mindre än en procent svarade ja.

Hitta lägenhet har blivit svårare.

Acceptera ett nej – men försök igen

Du vill hitta lägenhet, men vad vill värden ha? Den som är äldst, snabbast eller trevligast har störst chanser i sökandet.

Många bostadsbolag, kommunala som privata, tycker att det mest rättvisa är att erbjuda en ledig lägenhet till den som har stått längst i deras kö. Men köer blir snabbt inaktuella.

Hyresvärdar får ägna mycket tid till att söka upp den som står på tur och får ofta svar att personen redan har ordnat en annan bostad.

Därför går allt fler över till att premiera de mest aktiva. Ett sätt är att lägga ut alla lägenhetserbjudanden på internet och den som först anmäler intresse får första tjing.

Då gäller det att hålla sig alert och vid datorn när sådana erbjudanden publiceras, till exempel vid midnatt eller tidigt på morgonen.

På Glebes fastigheter i Kalmar tycker man att detta är orättvist mot dem som inte har tillgång till datorer. Dit får man ringa och fråga, berättar kontoristen Anette Värnholm.

– På ett sätt blir det också mer rättvist än om man bara går efter kötid. Nu finns chansen att få en lägenhet snabbt för den som behöver det, bara man är aktiv, och ger ett gott intryck.

Hennes tips är att kort säga vad man söker, att direkt acceptera om det inte finns en sådan lägenhet – och att ringa igen varje månad.

Hitta värdarna
  • Kolla kommunens hemsida, under rubriker som Bygga & bo eller Flytta hit.
  • Ring kommunens växel, där kan de ha lokalkännedom och listor över de större hyresvärdarna.
  • Gå runt och titta i entréer om hyresvärdens namn och nummer finns där.
  • Anteckna adresser och ring Lantmäteriet som kan ge namn på enstaka fastighetsägare eller använd besöksdatorn på det lokala lantmäterikontoret.
  • Sök i bibliotekets Fastighetskalender.

Är du låginkomsttagare? Se om du kan få hjälp till bostad av en stiftelse.

 

Läs också Kaos i köket? Här är 23 smarta tips för att få ordning Så fixar du en extra festlig kräftskiva – med smarta lyktor och ljuvliga fat

Trygghet i boendet

Ja!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.