Annons

Så gör du perfekt surdegsbröd – Mathilda visar: ”Enkla frallor”

Tips & Råd Segt, saftigt och luftigt. Så ska ett fulländat surdegsbröd vara, enligt Mathilda Klöver. Att lyckas behöver inte vara så svårt och tidsödande som många tror.
Mathilda Klöver visar hur du gör det perfekta surdegsbrödet.
Foto: Frida Ekman
Mathilda Klöver visar hur du gör det perfekta surdegsbrödet.

Som när man öppnar dörren till ett bageri. Så doftar det i fyrrummaren i Norrköping när Mathilda Klöver är i ­bakartagen. Och det är hon för det mesta. Hennes tonårsbarn är vana vid att det åtminstone ett par gånger i veckan ligger ett dagsfärskt surdegsbröd inlindat i en handduk i köket.

– Många tänker att det är ­krångligt att baka bröd – att det tar lång tid och kräver en sådan exakthet. Men så ­behöver det verkligen inte vara.

Har snöat in på nattjäsning

Hon växte upp med en mamma som bakade, saftade och syltade. I dag är det Mathilda som är bullmamma. Hon har på senare år snöat in på surdeg och nattjäsning.

– Det kan man använda till nästan alla typer av bröd. Vissa recept kräver att man bearbetar degen lite längre, men just de här frallorna är vansinnigt enkla att göra. Du tar en bytta, rör ihop alla ingredienser till en gröt och ställer den i kylen över natten. Sedan är det bara att baka av på morgonen.

Grovt rågmjöl, honung och fröströssel är viktiga ingredienser.
Grovt rågmjöl, honung och fröströssel är viktiga ingredienser.

Toppar brödet med havssalt

Hon experimenterar gärna, som att byta ut lite av vetemjölet mot rågmjöl eller att toppa bröden med fröer och havssalt. Och hon tycker att det är helt okej att ha lite vanlig jäst i degen.

– Man kan säga att jästen säkrar upp jäsprocessen, oavsett hur bra drag det är i din surdeg. Vissa tycker att det är fusk, men jag hör till dem som anser att för mycket regler gör bakningen tråkig.

Vilket är ett klassiskt misstag vid surdegsbrödbak?

– Att man har i för mycket mjöl för att man är rädd att degen är för kladdig. Men då blir brödet tungt. Ett perfekt surdegsbröd ska ha den där frasiga ­skorpan och ett saftigt, segt och fluffigt inkråm. Allra bäst smakar det nybakat med en rejäl klick smör.

Fakta: Recept: Nattjästa honungsfrallor
 1. Det här behöver du (cirka 8 st):
  Ca 120 g vetesurdeg
  Ca 10 g jäst (1/4 paket)
  350 g kallt vatten (3,5 dl)
  50 g fint rågmjöl (0,75 dl)
  400 g vetemjöl special (7 dl)
  30 g flytande honung (1,5 msk)
  8-10 g salt (1,5-2 tsk)
  Blandade fröer och flingsalt
  Gör så här:
  1. Rör ihop alla ingredienser i en ­bunke. Degen behöver inte knådas, bara röras tills den precis går ihop. Den kan upplevas lite lös, men häll inte i mer mjöl! Mjölet fortsätter att suga upp vätska under jäsningen.
  2. Täck bunken med lock eller ­plastfolie och låt degen jäsa i kylen över natten.
  3. Dag 2: Sätt ugnen på 250 grader och stoppa in en plåt.
  4. Häll ut degen på ett mjölat ­bakbord. Vik den lätt utan att knåda den. Forma till en rulle.
  5. Dela rullen i 8 bitar. Forma dem lätt till bullar genom att snurra dem mot bänken. Lägg dem på bakplåtspapper och strö över lite mjöl.
  6. Fukta frallorna med lite ­vatten och strö över fröer och/eller ­flingsalt.
  7. Dra försiktigt över bakplåts­pappret på den förvärmda plåten.
  8. Grädda mitt i ugnen tills frallorna har fått ordentligt med färg, ca 15–20 minuter. Låt svalna något innan de skärs upp.

Trygghet i boendet

Ja!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.