Annons

Så lyckas du med orkideerna – fyra smarta tips: ”Låt luften cirkulera”

Tips & Råd Välkommen in i en riktig orkidé-djungel! I Eva-Karin Wibergs odlingsrum frodas 140 olika arter. Eva-Karin berättar hur du gör succé med de speciella blommorna.
Eva-Karin Wiberg vet hur man får orkidéer att blomma.
Foto: Frida Ekman
Eva-Karin Wiberg vet hur man får orkidéer att blomma.

Eva-Karin Wiberg var i 20-årsåldern och väntade sin första son när hon ramlade över en artikel om orkidéer. Då, i ­början på 80-talet, var ­exotiska orkidéer med sina arm­lika rötter och ofta iögonfallande vackra blommor ovanliga i ­Sverige. Just därför ville hon försöka få tag på en planta. Hon köpte sin första på ­postorder av en specialiserad blomsterhandlare i Danmark. I samma veva gick hon med i Svenska Orkidésällskapet och började prenumerera på internationella tidningar i ämnet.

– Jag har alltid varit en sådan som ­gillar utmaningar. På den tiden var det inte som idag att man kunde köpa en växthusodlad, blommande orkidé i ­nästan vilken mataffär som helst, ­poängterar Eva-Karin.

Det gäller att ge orkidéerna mycket kärlek.
Det gäller att ge orkidéerna mycket kärlek.

Odla orkidéer – en svår process

I lägenhet i Borlänge har hon låtit viga ett rum åt sina blommor. Längs ena väggen ståtar lysrörsprydda hyllor som hon har skruvat ihop själv. Där har hon runt 140 olika orkidéer varav ungefär hälften är hybrider och hälften rena arter. Att odla orkidéer från frön är en omständlig process. Eva-Karin har genom åren istället köpt färdiga ”orkidébebisar” som har fått gro i en speciell lösning i sterila glasflaskor. Hon har oftast beställt dem på E-bay eller direkt från tyska och brittiska odlare som med tiden har blivit vänner.

– Flaskorna kan innehålla uppemot hundra orkidébebisar. Man slår sönder flaskan och sedan sköljer man försiktigt bort den gelé som sitter runt rötterna, torkar av dem på papper och sticker ner dem i vitmossa eller pinjebark, säger Eva-Karin och tillägger:

– Sedan är det bara att hoppas på att de överlever.

Nu var det ett tag sedan hon köpte nya orkidéer. De flesta av hennes plantor är ganska stora. Vissa har bara gröna blad, andra är i full blom. Hur länge de sedan blommar varierar – från någon vecka till flera månader.

" Jag älskar att gå runt här, knoppa bort gula blad och duscha mina blommor", säger Eva-Karin Wiberg.
” Jag älskar att gå runt här, knoppa bort gula blad och duscha mina blommor”, säger Eva-Karin Wiberg.

– Den här kan blomma på samma blomstängel flera gånger. Så när blomman vissnar ska man inte ta bort stängeln. Med lite tur kan det komma nya blommor, säger hon och håller upp sin Phalaenopsis ’Philadelphia’ med en uppsjö ljusrosa blommor och vitfläckiga blad.

– En sådan här primärhybrid hittar du inte i en vanlig blomsteraffär.

Bra att testa sig fram

Sedan hon började med orkidéer har hon i hög grad testat sig fram, lärt av sina misstag och av andra odlare på forum på nätet.

– Men jag har dödat många orkidéer i mitt liv. Flera gånger har jag gett upp för att sedan börja om på nytt.

Porslinsblommor är Eva-Karins andra passion i livet och hon grundade 1994 Svenska Hoyasällskapet som idag är världens största i sitt slag. I jämförelse med hoyor är orkidéer kräsna. De vill ha ljus och fukt, men trivs inte i brännande solsken eller för mycket vatten. Inte heller växer de i vanlig blomjord utan i mossa eller bark – beroende på sort. Hon konstaterar att odlingshyllorna, där lysrören är på timer, är hennes bästa investering. Sedan de kom på plats trivs plantorna bättre och blommar oftare. Eva-Karin beskriver det som ren rekreation att gå in i växtrummet och pyssla. Det är det första hon gör när hon kommer hem från jobbet som personlig assistent.

– Jag älskar att gå runt här, knoppa bort gula blad och duscha mina blommor.

Fakta: Så lyckas du med orkidéerna – fyra bra tips
  1. Ge dem ljus! Exotiska orkidéer från ­varma breddgrader behöver mycket ljus för att trivas. Artificiell belysning dagtid kan vara avgörande, i synnerhet under vintern.
  2. Låt luften cirkulera! I naturen står ­luften inte stilla som inne i en lägenhet. Med hjälp av en fläkt sätts luften i rörelse och minskar också risken för att plantorna ruttnar.
  3. Vattna rätt! Olika orkidéer måste ­vattnas olika ofta. Ibland räcker det med att duscha dem, men är plantan riktigt uttorkad behöver den suga upp vatten underifrån.
  4. Sök information på nätet! Samma ­skötselråd gäller inte alla orkidéer. För att få hjälp med en specifik art eller hybrid kan man vända sig till nischade odlingsforum.

Trygghet i boendet

Ja!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.