Annons

Skapa en grön oas: Så odlar du på balkongen

Tips & Råd Säsongen må vara kort. Men det stoppar inte Susan Mahboba och Adnan Kandeel att varje år smycka balkongen med ett hundratal blomsterplantor. Så här gör du om du vill odla på balkongen.
Foto: Frida Ekman
Susan Mahboba och Adnan Kandeel lägger stor energi på att få sin balkong prunkande grön.

De vet hur man gör för att odla på balkongen. Ett porlande ljud från en solcellsdriven fontän, stora kluster av kulörta kronblad och en soffa med vita kuddar. ­Susan Mahbobas och hennes man Adnan Kandeels balkong påminner om ett utsmyckat hörn av en pittoresk blomsterhandel. Från de ­nyvattnade krukorna sprider sig en somrig doft av våt jord.

– Våra blommor har lett till nya vänskaper och speciella kontakter med våra gulliga grannar. Det har känts fint att vi har skapat något vackert som även andra kan njuta av, säger Susan.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hon jobbar som läkare och det var under hennes sista år av medicinstudier i Jordanien, 2010, som hon träffade Adnan. De gifte sig kort därpå och flyttade till Sverige där de idag bor med sina två döttrar i en fyrrummare i Linköping. Både Susan och Adnan växte upp i familjer där det fanns en kärlek till odling och redan den första sommaren i Sverige började de plantera blommor i krukor på sin uteplats.

Odla på balkongen är lättare än många tror.

Då hyrde de en lägenhet på bottenplan på samma gård som de bor på än idag. Så småningom började grannarna stanna till och komplimangerna över blommorna gick ofta över i längre diskussioner.

Läs ocksåIda hyrde villa och förverkligade odlingsdrömmen – så fixar du vindruvorOdla vindruvor hemma är inte omöjligt

2015 vann paret pris för Östergötlands finaste balkong av lokaltidningen Corren. Sedan dess har allt fler i området inspirerats till att också göra fint på sina balkonger och ställa ut växter.

Annons

– Blommor har en terapeutisk inverkan på människor. Jag tror att de flesta mår bättre av att omge sig av växter, säger Adnan.

I dag uppskattar de att de har runt 130 plantor, placerade i olika färgmönster i diverse krukor och lådor som både står och hänger på balkongen. Varje vår diskuterar de vilka sorter och vilka färger de ska testa. De gillar att variera sig, men några återkommande favoriter är petunia, begonia och penséer.

Läs ocksåOdla på uteplatsen: Så maxar du skörden på liten ytaAtt odla på uteplatsen behöver inte vara svårt.

Odla på balkongen: en timme per dag

Detta år har de även planterat bland annat prästkragar, grusnejlika och stor blåklocka. Baksidan av blomsterprakten är den begränsade säsongen. De har i regel planterat merparten av de fem till tio centimeter höga plantorna i slutet på april. Oftast har dessa hunnit växa till sig till midsommar för att sedan blomma fram till mitten på augusti då de börjar vissna.

– När allting blommar ser balkongen ut som en färgglad godislåda och det är klart att vi är lite galna med alla våra växter. Men vi vill njuta av de två månaderna varje år då vi kan sitta ute, säger Adnan.

Annons

Det är han som står för merparten av skötseln av blommorna. Medan Susan lagar middag och ser till barnen brukar han vattna. Det tar i regel minst en timme varje dag.

– Småpetunia är jättefina men samtidigt känsliga. De brukar sloka snabbt om vädret är varmt. Men då vattnar jag dem med en sprejflaska och efter en halvtimme brukar de vara glada igen. Jag tycker om att tänka på växter som levande varelser; de känner när man tar hand om dem, säger han och Susan tillägger:

– För mig är det som att Adnan ger mig en stor bukett blommor varje dag. När barnen har lagt sig vid sju–åtta-tiden och det är ljust några timmar till så sätter vi oss på balkongen med en kopp te och pratar om dagen. Det är väldigt avkopplande.

Fakta: Tre odlings-måsten

Jord: En näringsrik jord av bra kvalitet ­lönar sig; den hjälper ­blommorna att växa sig stora och fina.

Vattenkanna: En kanna med lång tratt kan behövas för att komma åt när ­plantorna står tätt.

Handskar: Det är härligt att ­stoppa händerna i ­jorden, men handskar är praktiskt om man har bråttom eller ska djupt ner i jordpåsen.

Fakta: Susan och Adnans lärdomar

Flipp: Härom året köpte vi en massa småpetunia. Vi var rädda att de aldrig skulle hinna växa sig fina innan säsongen var över men ­efter en månad hade de ­exploderat med vackra blommor.

Flopp: Varje gång vi köper klätterväxter så blir det en besvikelse. De bara faller ihop istället för att börja klättra. Kanske behöver de riktig mark att växa från för att få mer kraft.

Läs också Så lyckas du med palettbladen – lär dig från hemmaproffset Hyacinter och granris – så får du till julblomstret Så här gör du för att komma igång med triathlon

Trygghet i boendet

Ja!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.