Annons

Våga byta abonnemang för internet, el och tv – spara tusenlappar

Tips & Råd Trogna kunder får sämst avtal. Genom att byta ut dina olika abonnemang kan du spara tusenlappar. Hem & Hyra ger dig experternas tips om bredband, mobil, tv och el.
Foto: GETTY IMAGES

Erbjudanden avlöser varandra i reklampauserna, telefonförsäljare ringer ner dig om otroliga kampanjpriser – men hur vet du att du får det bästa möjliga avtalet?

Att välja mobilabonnemang, bredbandsleverantör, elavtal eller tv-paket kan vara krångligt, men det finns tusenlappar att spara.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare
TIPS 1. Behåll inte samma abonnemang för länge

– Trogna kunder får sämst avtal. Förr i tiden kunde det vara så att om du hade samma försäkringsbolag och inga skador så fick du rabatter, men nu är det så att om du inte jämför och byter ibland så får du dyrare och dyrare avtal, säger Christina Sahlberg, sparekonom på jämförelsesajten Compricer.

Hon menar därför att långa bindningstider är något du i största möjliga mån bör undvika. För om du är fast i ett avtal så kan du inte byta till något billigare.

– Ett tv-avtal jag tecknade var på 36 månader. Det är helt galet. Det finns en stor sannolikhet att du inte vill ha samma paket efter ett år, eller så har priserna gått ner. Du ska få en väldigt bra deal för att binda upp dig så länge.

Läs ocksåBetalningsanmärkning – så funkar det
Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer, avråder från onödigt långa bindningstider.

Men kan inte ett företag ge ett bättre pris om de vet att kunden binder upp sig?

Annons

– Så är det kanske lite, men om de samtidigt visste att de hade den bästa tjänsten och det bästa priset så skulle de inte behöva knyta upp dig.

TIPS 2. Gå igenom dina avtal varje år

Avsätt lite tid en gång om året för att gå igenom dina olika avtal. Det finns ett antal jämförelsesajter på nätet som underlättar, men annars går det att kolla direkt hos företagen och jämföra priser på de abonnemang som passar dig bäst.

TIPS 3. Välj rätt abonnemang, för dig

– Det viktiga är att man ser över vad ens egna behov är. Du ska inte köpa mer surf än du behöver. Du vill inte betala för något du inte använder, säger Oscar Hagman, dataanalytiker på jämförelsesajten Prisjakt.

Utgå från dina mobilvanor och behov, tipsar Oscar Hagman på Prisjakt.
TIPS 4. Lita inte på telefonförsäljarnas erbjudande

Experterna är också eniga om en sak. Du bör inte nappa på en telefonförsäljares erbjudande, åtminstone inte direkt över telefon.

– Jag tycker att man absolut kan lyssna, men inte säga ja på studs. Om du ändå säger ja så är det bra att veta att man har två veckor på sig att ångra sig, säger Christina Sahlberg.

Annons
Läs ocksåMinas spartips: Så lyckades hon bli skuldfriminas spartips köket
TIPS 5. Centralt förhandlade avtal kan vara bra

För hyresgäster är valmöjligheterna ibland begränsade. Det är inte ovanligt att någon form av tv-avtal redan finns med. Det är inte alltid möjligt att välja mellan olika bredbandsleverantörer. Och i vissa fall har hyresvärden ett gruppavtal för el och du som hyresgäst köper genom värden.

Enligt Stefan Björk, utredare på Hyresgästföreningen, är det dock oftast så att centralt förhandlade avtal ger ett bra pris för hyresgäster.

– För bredbandsavtalet är det verkligen så och elavtalet ska också vara bra. Men om man oroar sig för att man betalar för mycket så ska man så klart prata med Hyresgästföreningen och få det uppkollat. Det ska ens förhandlare kunna svara på.

Fakta: Bästa tipsen för abonnemang till ...
… mobiltelefonen
  • Billigast är inte alltid bäst. Finns det andra värden som är viktiga för dig – en väl fungerande kundtjänst? En viss mängd surf eller utlandssamtal? Bra täckning i ditt område?
    Mängdrabatt kan sänka kostnaden. Många operatörer erbjuder familjeabonnemang – kanske är det en bättre lösning för just dig.
  • Paketpriser är inte alltid billigare. Att köpa mobil på avbetalning tillsammans med ett abonnemang blir allt vanligare när nya mobiler kostar tiotusentals kronor. Men räkna noga på totalkostnaden. Ibland är det billigare att köpa mobilen för sig och abonnemanget för sig.
  • Bra jämförelsesajter: prisjakt.se, telepriskollen.se
… bredbandet
  • Välj rätt hastighet. Vad ska du använda ditt bredband till? Titta på tv-serier, spela onlinespel med vänner i Vietnam? Eller bara betala räkningarna? Välj rätt uppkoppling för ditt eget användningsområde.
  • Hur många ska dela på bredbandet? Är ni en stor familj med många uppkopplade
    enheter? Det påverkar också vilken hastighet du bör välja.
  • Bra jämförelsesajter: compricer.se, pricerunner.se, bredbandsval.se, prisjakt.se
… tv:n
  • Finns det alternativ till tablå-tv? I stället för att köpa ett kanalpaket med massa kanaler du aldrig tittar på kanske du bör överväga de playtjänster som finns idag. Vilken tjänst har de program och filmer som du är på jakt efter?
  • Bra jämförelsesajter: pricerunner.se, prisfakta.se
… elen
  • Glöm inte att välja vid inflytt. Om du flyttar måste du tänka på att teckna elavtal då du annars får ett tillsvidarepris som oftast är dyrare.
  • Fast eller rörligt? Det kan vara en fördel att veta vad priset är över tid, men du går miste om eventuella prissänkningar om du väljer fast pris.
  • Bra jämförelsesajter: elskling.se, elpriskollen.se
Fakta: Tänk på detta

Undvik

  • Bind inte upp dig i långa avtal.
  • Nappa inte när telefonförsäljaren ringer – fundera själv.
  • Passa dig för paketpriser – det är inte alltid billigare.

Kör

  • Gå igenom dina avtal en gång om året.
  • Välj rätt abonnemang för dig, priset är inte det enda som räknas.
  • Byt leverantör. Det är ofta det snabbaste sättet att sänka kostnaden.
Läs också Smart förvaring – 21 prylar du behöver för ordning hemma Sälj som ett proffs – så här får du betalt för prylarna på nätet Så här lagar du mat under tio kronor

Trygghet i boendet

Ja!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.