Annons

Minas spartips: Så lyckades hon bli skuldfri

Tips & Råd Oroar du dig för ekonomin när priserna på mat och el rusar i höjden? Mina Storm vet hur det är att leva under existensminimum. Här delar hon med sig av sina bästa spartips.
minas spartips köket
Foto: Kristina Sahlén
Minas ekonomi har kommit på fötter tack vare att hon handlar superbilligt, tillverkar egna grejer och hittar smarta sätt att spara och tjäna pengar på nätet. Hon bakar allt bröd själv och kunde till slut köpa en hushållsassistent.

Lägenheten i Uppsalas utkant är full av välordnade hyllor. Här har Mina Storm, 42, mycket av det hon behöver för lång tid framöver. Linser, bönor och jordnötssmör. Handkräm, diskmedel och kryddor. Allt är prydligt staplat eller undanstuvat i snygga lådor. Allt har hon köpt superbilligt, i stora mängder.

För det är ett av Minas viktigaste tips: Att köpa mycket av det du verkligen använder när du kan få det till ett riktigt, riktigt bra pris.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det var så jag började. Då hade jag inte mycket pengar att spendera, men jag lade allt jag hade på att köpa upp billig mat. Man sparar inte genast på det, men efter ett tag behövde jag inte alls köpa så mycket löpande i vanliga affärer.

Det var det som gjorde att hon blev skuldfri, säger hon.

Enda lösningen: minska utgifterna

Mina Storm har bipolär sjukdom, ADHD och Aspergers syndrom, plus flera fysiska sjukdomar som orsakar smärta och tidvis rörelsehinder. Hon har aldrig kunnat lönearbeta, och när hon blev ensamstående med tre barn levde hon i flera år på försörjningsstöd.

Men socialen betalade ut ungefär 2 000 kronor under riksnormen per månad. När Mina upptäckte det och klagade höjdes försörjningsstödet. Men det blev ingen retroaktiv ersättning för de pengar hon hade missat, så de privata lån hon hade tagit för att klara sig kunde hon inte betala tillbaka.

mina spartips skor virkning
Ett av Minas tips är att återbruka. En gammal sängbotten kan bli till skohyllor. Kartonger kan vikas till smart skoförvaring, Gamla garner kan bli grytlappar

– Jag var länge förtvivlad och arg. Sen tänkte jag: nej nu jävlar! Ingen kommer att hjälpa mig ur det här, jag måste göra något själv. Jag har ingen möjlighet att öka min inkomst, så den enda lösningen är att minska mina utgifter.

Annons

Minas spartips: ta tag i fasta kostnader

Först upptäckte Mina webbsajten matsmart.se, som ibland har ”galet bra priser” på varor hon använder och behöver. Då köpte hon så mycket hon kunde. Sedan hittade hon fler och fler vägar att både handla billigt, få rabatter och återbäring eller få betalt för enkla uppgifter. Allt har bidragit, men det som gav allra mest var att gå igenom de fasta kostnaderna.

– Det tog jättelång tid. Jag kan inte räkna och har knappt något arbetsminne, men det är bara att ge sig fan på att göra det, för det gör så stor skillnad. Det är ju inte kul när barnen säger ”vi har ingen mjölk” och man får svara att ”du får vänta en vecka, vi har inga pengar”.

Försäkringarna gick att sänka med 1 000 kronor i månaden. Mobilabonnemanget med 50. En femtiolapp låter kanske inte mycket för den som har marginaler, men för Mina var varje sådan besparing guld värd.

”Kom ihåg att vara stolt”

Nu är Mina Storm sedan länge skuldfri och har lite pengar på banken. Hon har också fått sjukersättning och därmed en något högre inkomst. Men hon fortsätter att spara och fynda och framför allt att återbruka allt hon kan: En gammal sängbotten blev skohyllor. Kartonger och en vaxduk blev snygga förvaringslådor. Sly från gården blev insynsskydd till balkongen.

Minas spartips insynsskydd
Mina behövde insynsskydd till balkongen, men sådana är dyra att köpa. I stället hämtade hon sly från en röjning i och band ihop med ståltråd.

Att leva billigt har blivit ett intresse och Mina tror att om hon kan, så kan alla.

– Man mår så dåligt när man inte har pengar. Jag vill visa att det går att ta sig ur det. Man får göra små förändringar och låta det ta tid, men kom ihåg att vara stolt över det du gör även om det bara är en liten ändring.

Annons

Vändningen: det fanns mjölk i kylen

Minas dotter Isabelle, 25, har suttit bredvid, lyssnat och kommit med egna spartips. Hon bekräftar att det var riktigt jobbigt att växa upp i en fattig familj. Hon tänkte på det hela tiden och skämdes mycket.

Märkte du när det vände, frågar jag. Isabelle ler när hon minns:

– Ja, maten blev godare. Vi kunde göra saker, åka Ålandsfärjan och sådant som vi aldrig hade gjort förut. Och när man öppnade kylskåpet så fanns det mjölk och annat där. Så jo, det märktes ganska rejält.

spartips rondeller bönor
Mina handlar mycket av varor hon hittar till superbra pris och tillverkar det hon kan själv, till exempel sminkborttagningsrondeller av gamla frottélakan.

Minas bästa spartips:

  1. Kolla de fasta kostnaderna. Försäkringar, bredband, mobil, elavtal – på jämförelsesajter kan du hitta avtal med lika bra villkor men lägre priser. Gör det och byt!
  2. Handla superbilligt. På till exempel matsmart.se kan det finnas galet bra priser. Om det är något du använder regelbundet, köp många! Med tiden får du ett lager och kan minska köpen i vanliga affärer.
  3. Köp överblivet. Via olika appar, exempelvis Karma och TooGoodToGo, kan man fynda varor med kort datum som mataffärer, caféer och restauranger annars skulle ha slängt.
  4. Gör i ordning förvaring. Klä kartonger med tyg från ett utslitet lakan eller en vaxduk. Det blir snygga lådor att ställa i hyllor, där du får plats med alla dina varor.
  5. Prova billiga märken. Ett dyrt schampo på extrapris är fortfarande dyrare än ett okänt märke. Testa lågprisprodukten en gång. Om det funkar kan du spara mycket.
  6. Välj andra affärer. Kryddor, till exempel, är jättedyrt. Gå till en ”etnisk affär” så kan du köpa stora påsar, mycket billigare.
  7. Var förutseende. Skriv upp på en lista när något är på väg att ta slut. Då har du tid att leta på nätet efter bästa priset och samla ihop en beställning så att du slipper fraktkostnad. Apoteksvaror kan man spara mycket på!
  8. Gå med i betalda kundpaneler. Att delta i en undersökning tar inte många minuter. Det ger inte mycket per undersökning, men gör du många så kan det bli hundralappar och det gör stor skillnad.
  9. Gå med i kundklubbar. Välj affärer där du ofta handlar. Du kan få välkomstpresent, rabatter och bonuscheckar. Men var noga att inte köpa saker du inte behöver bara för att det är rabatt.
  10. Få återbäring. Sök efter en varas bästa pris på nätet. Kolla sedan om affären ger återbäring ifall du går via refunder.se, mybonus.com eller liknande.
  11. Skaffa rabatter. Det är svårt att hitta rabattkoder, men mejla företagen och beröm eller klaga på deras produkter eller fråga efter rabatt. De vill ha nöjda kunder.
  12. Googla efter husmorstips. Det finns massor av billiga och bra och miljövänliga tips för städning, tvätt, hygien och mycket annat.
  13. Återbruka. Jag slänger aldrig något som går att använda. Ett gammalt frottélakan kan bli återanvändbara bomullsrondeller, en kartong kan bli snygga lådor. Och det är roligt!
  14. Var inte rädd för att misslyckas. Jag är inte superhändig men jag är fantastiskt envis. Och jag tror att alla kan. Det gäller bara att våga misslyckas. Jösses vad jag har misslyckats genom åren! Men då lär man sig.
minas ukulelefodral av gamla byxor
Mina Storm gillar att hitta ny användning för gamla saker. Ett par gamla manchesterbyxor och ett slitet liggunderlag blev ett vadderat fodral till hennes ukulele.

Fler spartips hittar du här.

Läs också Margarita har 78 kronor till mat - nya statliga extrastödet missar de fattigaste familjerna Betalningsanmärkning – så funkar det Smart förvaring – 21 prylar du behöver för ordning hemma Sälj som ett proffs – så här får du betalt för prylarna på nätet Så här lagar du mat under tio kronor

Trygghet i boendet

Ja!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.