Annons

Sälj som ett proffs – så här får du betalt för prylarna på nätet

Tips & Råd Vill du tjäna pengar snabbt? Rensa förrådet. Allt går att sälja, hävdar influencern och skådespelaren Claudia Galli Concha, som älskar att sälja online. Tricket: Välj rätt bild, beskrivning och rätt säljsida.
Foto: Getty images/TT

Claudia Galli Concha växde delvis upp på Skärholmens loppmarknad och lärde sig vid sex års ålder att sälja saker själv. Hon förstod snabbt att intäkterna från gamla leksaker kunde användas till att köpa nya.

När Blocket handelsplatsen Blocket lanserades mot slutet av 90-talet blev det ännu lättare att hitta begagnade fynd – och göra sig av med gamla. Sedan dess har hon fortsatt att sälja via nätet.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Det finns i mitt dna. Försäljningarna pågår konstant – jag har alltid någon annons ute, berättar hon.

En av de viktigaste vägarna till framgång är att välja rätt ställe för att annonsera rätt pryl. Här är Claudia Galli Conchas favoritplattformar:

Annons

Blocket
Sveriges största köp- och säljmarknad på nätet. Säljaren lägger ut en annons med ett föreslaget pris och spekulanter kan ringa eller mejla och lämna sina bud.
Passar för: Större saker samt allt utom det allra billigaste.
Claudias kommentar: Jag väljer alltid Blocket för dyrare saker. Möbler, väskor eller fina kläder. Sajten känns trygg, och vill man skicka varan finns ett säkert ­betalningssystem där båda loggar in med bank-id. Annonsen kostar dock pengar.

Läs ocksåBehåll eller röj? Så kommer du igång med rensningen hemma

Tradera
En nätauktionssajt där ­spekulanter lägger bud digitalt. Den som har högst bud när tidsfristen gått ut ­vinner. Det går även att köpa direkt genom att möta säljarens önskade slutpris. Annonsen prissätts efter varans värde.
Passar för: Framför allt mindre saker som går att posta.
Claudias kommentar: Perfekt om du vill tömma garderoben och få en liten slant för kläderna. Ett bra ställe att hitta fynd som köpare!

Facebook
Används inte längre bara för lustiga statusuppdateringar. Facebook marketplace är en fullfjädrad köp- och säljmarknad sorterad efter bostadsort och prylkategori. Du kan även lägga ut en annons på din egen sida eller i en grupp du deltar i. Helt gratis.
Passar för: Allt utom det allra dyraste.
Claudias kommentar: Marketplace har blivit jättebra! Funkar bäst om du bor i en stad, då man säljer i närområdet så att folk kan komma och hämta. Möbler och leksaker har gått bra för mig. Att sälja via din egen sida kan också vara praktiskt ibland, om du vill slippa formaliteter och vill känna köparen.

Annons

Instagram
Även den populära ­bildappen har förvandlats till second hand-butik. Med taggarna #bloppis och #instaloppis delas din annons med alla användare som är på pryljakt.
Passar för: Allt som tilltalar en yngre publik.
Claudias kommentar: Inte bara för dig som har en massa följare. Småbarns­föräldrar och yngre säljer mycket kläder och liknande. Kostar inget, så är värt att testa.

Läs ocksåBetalningsanmärkning – så funkar det
Fakta: Fem smarta säljtips
Toy Car (Isolated With Clipping Path Over White Background)Please see some similar pictures from my portfolio:
  1. Texten. Skriv en målande och saklig rubrik och en utförlig, ärlig beskrivning. Skönmåla inte eventuella brister. Använd gärna sökord som ”obruten förpackning”, ”oanvänd” eller ”felköp”. Stava korrekt och välj rätt kategori – annars kan annonsen bli svår att hitta.
  2. Priset. Vill du sälja snabbt – undersök vad liknande annonser har för pris och lägg dig strax under.
  3. Tajming. Under ­helgen är köparna som mest aktiva. Lägg ut annonsen fredag kväll eller lördag morgon.
  4. Tillgänglighet. Var beredd att svara snabbt på frågor, via både telefon, sms och mejl. Ju längre din annons ligger ute, desto mer avtar dess lyskraft.
  5. Var hård. Undvik att låta folk förhandsboka din vara – ”först till kvarn” gäller. Ta ut en bokningsavgift om köparen behöver extra tid för avhämtning.

Källor: Blocket/Claudia Galli Concha

Fakta: Claudia tipsar: Så tar du bilden

  • Se till att det fortfarande är ljust ute eller att rummet är mycket väl upplyst. Att försöka ”rädda” bilden i efterhand blir oftast inte bra.
  • Sätt prylen du fotar i ett sammanhang. Är det kuddar, lägg dem snyggt i en soffa. Är det kläder, häng upp dem fint på en galge. Men låt inte bakgrunden ta fokus från det du säljer.
  • Ta flera bilder ur olika vinklar. För viktiga detaljer – gå nära med kameran.
  • Se till att bilderna är skarpa – annars fångar de inte köparnas intresse.
Läs också Minas spartips: Så lyckades hon bli skuldfri Smart förvaring – 21 prylar du behöver för ordning hemma Så här räddar du dina gamla foton och filmer

Trygghet i boendet

Ja!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.