Annons

Husen i Järva får solceller på taket

Stockholm Järva håller på att bli Sveriges solcellstätaste stadsdel. Under hösten har Familjebostäder och Svenska Bostäder påbörjat sin satsning på energi och hållbarhet.
Foto: Christian Ljung
, ,

Det är en härlig morgon i Rinkeby. Men uppe på taket på Stavbygränd känner man ändå av blåsten från Järvafältet tätt intill. Här uppe, på tjugo meters höjd, arbetar Rafael Kurtsson tillsammans med Emil Ramberg och Mohsen Aflaton med att lägga solcellsplattor i ett jättestort pussel över den södra sidan av hustaket.
– Enda gången vi inte jobbar är om det åskar, berättar Emil Ramberg och flinar lite.

Under hösten och våren sätter Svenska Bostäder och Familjebostäder upp solceller på taken till ett fyrtiotal fastigheter i Rinkeby, Husby och Kista. Även kommunala fastigheter som Husbybadet är med i satsningen och sammanlagt blir det cirka 10 000 kvadratmeter solceller över hela Järva, vilket motsvarar en och en halv fotbollsplan.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Satsningen är en del i projektet Hållbara Järva som handlar om utbildning, upprustning, miljö- och klimatfrågor. Helena Ulfsparre har arbetat med projektet hos Familjebostäder de senaste sju åren. Hennes roll har varit att ta fram en miljösatsning i Rinkeby i stället för det vindkraftverk som var planerat på Järvafältet.
– Det är fortfarande så pass nytt med solceller, det har varit en och annan villa, nu ska vi testa det här storskaligt.

Helena har bland annat simulerat olika skuggor och analyserat skuggbortfall för att få ut mest effekt av panelerna på taken. Hon tror att det här med solceller verkligen är på gång i Sverige nu.
– Panelerna blir allt billigare och bättre. De är heller inte särskilt känsliga utan ska tåla det svenska klimatet.

Annons

Mika Hakosalo klättrar upp för den lilla stegen från vinden upp på taket. Han är projektledare på Miljöförvaltningen som också är med och finansierar miljösatsningen. En del i hans jobb ligger i att hitta nya tak som kan vara lämpliga för solceller.
– Det finns gamla sanningar om att det här inte skulle vara lönsamt, därför är det jätteviktigt med att följa upp resultaten och utvärdera allt eftersom, berättar Mika.

Läs ocksåGösta, 92 år, gick på matlagningskurs: ”Jag behöver äta lite mer grönt”

Den el som produceras uppe på taket kommer att användas till driften av fastigheten. När Familjebostäder installerade värmepumpar för att återvinna inomhusvärmen ökade man samtidigt elbehovet. El man nu får från solcellerna.
– Om tio år ska satsningen ha betalat sig själv. Det gör att man inte kommer att behöva höja hyran på samma sätt i framtiden, säger Helena Ulfsparre.

Dagarna efter kravallerna i våras hade projektet Hållbara Järva öppet hus. Helena berättar att journalisterna lyste med sin frånvaro men att flera hundra invånare tittade förbi. Nere på gatan är några killar nyfikna på vad som händer på taket, även om ingen vill vara med i Hem & Hyra.

Annons

Helena förklarar varför satsningen görs just runt Järvafältet.
– Området står inför ett stort renoveringsbehov. När man ändå är i gång är det bra att göra mer än en sak åt gången. Här finns också höga hus med stora tak vilket lämpar sig för solceller.

Läs ocksåMotorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja"Bilden visar tre olika saker. 1. Olja hälls i en tratt som är nedstucken i en flaska. 2. En flaska med motorolja med ett rött kryss över. 3. Ett orange skåp dör man kan lägga flaskor med matfett.
Fakta: Solcellssiffror

Elen som produceras ska gå till fastigheten. Bland annat till trappbelysning, hissar, ventilation och tvättstugor.
Järvas solceller kommer att producera totalt 1,3 miljoner kWh per år. Vilket motsvarar 1,3 miljoner tvättar i 60 grader. 
Miljöförvaltningen, Stockholms stad och bostadsbolagen står för satsningen på cirka 35 miljoner kronor. Utöver de pengarna har Boverket skjutit till drygt 10 miljoner i bidrag.

Läs också Ny lag om sortering av matavfall – de kraven ställs på hyresgäster och hyresvärdar Hyresgäster hjälptes åt att ge jeans nytt liv – här är bästa återbrukstipsen Julklappen som blev en supersnackis: "Vi är inte särskilt imponerade"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.