Annons

Västra Sverige väljer framtid

Halland Ska Hyresgästföreningen satsa på direktdemokrati, digitala kanaler och en bredare profil i samhällsfrågor? Nu har Västsverige chansen att tycka till.

Just nu pågår ett stort förändringsarbete inom Hyresgästföreningen. Den så kallade Framtidsbyrån leds av Anna Lönn Lundbäck, tillika regionchef för Hyresgästföreningen i västra Sverige. I ett drygt år har man samlat idéer och synpunkter på hur föreningen bäst ska ta sig an framtiden.

Många har fått komma till tals: medlemmar, förtroendevalda och anställda, men även forskare, andra intresseorganisationer och externa rådgivare. Framtidsbyrån har nu bakat ihop ett paket med förslag på viktiga vägval inför framtiden, och i dag går det ut på remiss till landets regioner.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I Västra Sverige innebär det att regionens 13 föreningar under några intensiva veckor ska samla in synpunkter från så många lokala hyresgästföreningar som möjligt. Även regionkontorets anställda får tycka till. Den 15 december klubbar regionstyrelsen de västsvenska önskemålen för framtiden.

– Det handlar om vilket samhälle Hyresgästföreningen önskar se, och vilken roll vi får i den utvecklingen. Det är tid för oss nu, det finns ett fönster i tillvaron som är vårt, säger Anna Lönn Lundbäck.

Annons

Hon ser flera viktiga samhällstrender att förhålla sig till. Förändrade digitala vanor, bruket att låna, byta och dela genom exempelvis bilpooler och klädbibliotek, växande globala flyktingströmmar – allt påverkar vilka frågor som blir viktiga i vår vardag.

Läs ocksåMinusbudget på tio miljoner klubbad i StorgöteborgHyresgästföreningen region Västra Sverige har haft höstfullmäktige och antagit budget och verksamhetsplan för 2024 och 2025.

– Vi lever i en föränderlig omvärld och är ingen isolerad ö. Människor flyr för sina liv och kommer till oss. Vi har en våldsam bostadsbrist, den frågan är hetare än någonsin. Det måste vi reagera på så att vi inte blir förbisprungna.

Några av förslagen sticker ut lite extra. Det gäller bland annat idén om att släppa ifrån sig makt genom mer direktdemokrati, ökad interaktion i digitala forum och ett öppnare förhållningssätt.

– Tänk om man hade hyresgästernas Wikipedia till exempel! Vi inom folkrörelserna behöver bli bättre på att dela med oss av kunskap så att människor får egenmakt att göra något själva. Vi behöver inte alltid företräda. Men det tror jag kan väcka en viss nervositet, säger Anna Lönn Lundbäck.

Annons
Läs ocksåStarkt stöd för omvald Ronny Bengtsson i Storgöteborg

Framtidsbyrån vill också tvätta bort stämpeln som särintresse och i stället ge Hyresgästföreningen en bredare samhällsprofil genom att sätta hemmet i centrum.

– Ibland framträder bilden av oss som en myndighet eller ett försäkringsbolag, säger Anna Lönn Lundbäck. Hemmet är platsen där du kan utvecklas som människa, vila, städa, älska och göra upp framtidsplaner.

Fakta: Har du åsikter?

Som medlem kan du påverka genom din lokala hyresgästförening de närmaste veckorna, eller skriva en motion till förbundsstämman som hålls i juni nästa år.
Det går också bra att posta synpunkter på sajten Hyrestankar.se.
Remissen från Framtidsbyrån hittar du här.

Läs också Tio år efter striden: Pennygången tvingade Hyresgästföreningen att tänka nytt Han går i täten för 67 000 västsvenska hyresgäster: "Vi måste kunna ha högt i tak" Storgöteborg mobiliserar inför valet – medlemsökning i fokus för Västra Sverige
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.