Annons
Marie Linder, Ordförande i Hyresgästföreningen

Garantera unga ett förstahandskontrakt

Vartannat år gör Hyresgästföreningen en undersökning om unga vuxnas boende. I år har vi tittat på hur många unga som tvingas bo kvar hemma trots att de vill flytta hemifrån.
Siffran är verkligen nedslående. 213 000 unga vuxna i åldern 20-27 år vill flytta hemifrån men kan inte. Det är den högsta siffran sedan vår rapport publicerades första gången för tjugo år sedan.
Nästan en av fyra, drygt 24 procent, bor fortfarande hemma hos sina föräldrar. 1997 var motsvarande andel 15 procent.

Dagens unga vuxna betalar ett högt pris för bostadsbristen. Men inte bara de unga. Ända sedan vi släppte rapporten i maj har jag fått mejl från förtvivlade föräldrar. De är glada för att vi har tagit upp problemet men också väldigt bekymrade över att deras vuxna barn inte får en chans att börja sitt vuxenliv.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

De berättar också om hur slitsamt det kan vara att ha vuxna barn boende kvar hemma.

Jag vet av egen erfarenhet från när mina barn flyttade tillbaka hem hur lätt man faller tillbaka i föräldrarollen. Trots att jag hade lovat mig själv att inte bli irriterad så har jag högljutt klagat över dottern som strödde sina saker omkring sig. Och jag har, till min egen stora förvåning, kommit på mig själv med att fråga mitt vuxna barn ”när kommer du hem i kväll?”.

Annons

Men det som oroar mig mest när jag läser årets rapport är att många unga inte känner framtidstro och att de har en väldigt tuff ekonomisk situation.
Även de unga vuxna som har flyttat hemifrån har relativt hög ekonomisk utsatthet jämfört med andra grupper. Drygt fyra av tio unga mellan 20 och 27 år, alltså 365 000, som har flyttat hemifrån har inkomster som ligger under Konsumentverkets basnivå.
Det har skett en värderingsförskjutning om vem som har ansvar för rätten till en bostad, ett hem.

Läs ocksåSom en bumerang kommer de hem igen

I början av 1980-talet när jag skulle flytta hemifrån var det också bostadsbrist. Då var alla arga på att politikerna inte tog sitt ansvar. I dag läggs i stället ansvaret för att hitta ett boende på föräldrarna.
Det står i vår grundlag att rätten till en trygg bostad är en mänsklig rättighet.

Landets kommuner måste tillsammans med staten ta ett tydligare ansvar för bostadspolitiken. Ett sätt att göra det är att våra kommuner, med hänvisning till bostadsförsörjningsansvaret, fullföljer det åtagandet och inrättar en ungdomsgaranti där unga vuxna under 25 år erbjuds ett förstahandsboende.

Annons

Det har prövats förr med gott resultat bland annat i Sundbyberg. Det är dags att på allvar ge dagens unga lite framtidshopp igen.

Fler krönikor av Marie Linder
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.