Dagen idag är en märklig dag, kanske är det solen
Lite lagom poetisk blir jag i alla fall av att släntra runt i solen och doppa tårna i havet. Efter lite återhämtning och några ordentliga regnskurar verkar hösten plötsligt full av möjligheter.
Dagen i dag är en märklig dag. Den är din.
Gårdagen föll ur dina händer. Den kan inte få mera innehåll än du redan givit den.
Morgondagen vet du ingenting om.
Men dagen i dag har du. Använd dig av det.
Detta är ord av bästa sort, uppfordrande och hoppingivande på samma gång. Det är bara att sätta igång och jobba och låta bli att titta så mycket i backspegeln. Dagen i dag har bara möjligheter och bör varken fuskas bort eller gå till spillo.
Det är väl i princip vad man behöver ha med sig nu när det mesta i bostadspolitiken står på ända och det är dags att skrida till verket och börja fatta beslut om hur vi ska ha det med boendet och byggandet framöver.
De privata fastighetsägarna har som bekant anmält Sverige till EU-kommissionen och de senaste åren har vi alla väntat på resultatet av den utredning som följde i spåren av anmälan. 600 utredningssidor senare är det nu dags för ställningstagande. Alla sidorna är ute på remiss.
I kommuner, i organisationer av alla de slag, i hyresnämnder och på högskolor läggs pannor i djupa veck för att förstå vad utredningens förslag kan komma att betyda för hyresgästerna, hyrorna, kommunen, bolagen, tillväxten, byggandet, statsfinanserna, inflationen och allt annat som kan komma att påverkas. Vad remissinstanserna kommer fram till vet vi i början av september.
Spänningen är olidlig. Att sitta på alla möjligheter att förändra är förstås bara bra om slutresultatet inte blir en lång räcka av omöjligheter. Om det vet vi inget. Det kan bli bra för hyresgästerna och hyresrätten, men det kan också gå åt pipsvängen med både hyrorna och hyresrätten.
Så denna höst kommer det att fattas beslut i regeringskansliet som kommer att bli helt avgörande för hur livet som hyresgäst kommer att gestalta sig och om det kommer att bli möjligt att bygga hyresrätter och samtidigt hålla hyran nere på en rimlig nivå.
Huruvida det finns någon morgondag för allmännyttan ska till exempel avgöras. Som förslaget ser ut just nu så försvinner begreppet allmännytta ur lagboken. Kommunala bostadsföretag ska det heta och det är än så länge oklart till vems nytta de ska finnas. Ska de inte längre vara till allmän nytta utan bara vara till vinstnytta för kommunerna är det fara å färde för hyrorna och inte till mycket nytta för hyresgästerna.
Så nu gäller det att ligga i varendaste dag för att möjliga beslut inte ska bli omöjliga beslut och då måste vi alla hjälpas åt, alla vi 537000 som är medlemmar i Hyresgästföreningen.