Annons
Barbro Engman, Ordförande i Hyresgästföreningen

Det är skönt att slippa byta spis

Va nu då, bor du i en bostadsrätt?” skrev en dam till mig på Facebook. ”Jo, fint ska det vara”, la hon till lite syrligt.

Nämen va nu då? tänkte jag. Jag bor ju i en hyresrätt.

Efter att ha pendlat mellan Borlänge och Stockholm i tolv år bor jag i Hammarby Sjöstad. Det var det där med Hammarby Sjöstad som fick henne att skriva och undra vad jag var för figur egentligen.

Hon tänkte nog som många andra att i den här typen av nya områden som byggs runt om i Sverige finns det väl bara bostadsrätter. Men så är det inte. På min gata i stan finns det både bostadsrätter och hyresrätter. Det går inte att skilja det ena huset från det andra. Så långt är väl allt gott och väl.

Men det är dyrt. Det är höga hyror i allt som byggs nytt. Jag betalar cirka 9 000 i månaden för mina 56 kvadratmeter. Ändå är det inget mot den som får betala 12 500 kronor i månaden för en tvåa i Djurgårdsstaden i Stockholm. Eller den som bor i Malmberget och Kiruna. Där ska gruvan fram och husen rivas, hyresgästerna får räkna med fördubblad hyra.

Det är fint i Hammarby Sjöstad, det har damen på Facebook rätt i. Men visst ska väl hyresgäster också kunna bo fint? Inte ska det vara förunnat enbart dem som bor i villor och bostadsrätter?

Nu är det ju långt ifrån fint på alla ställen. Hus behöver renoveras och omgivningarna fräschas upp. Det är viktigt att vi inte hukar oss utan kräver rätten att få bo fint. Hyresgäster ska stolt kunna visa sina släkt och vänner hur de bor. Det är det vi hyresgäster betalar hyra för. Men inget görs av sig självt. Det är vi själva som måste stå för förändringskraften.

Man ska också kunna skriva: ”Va nu då, bor du i en hyresrätt? Jo fint ska det vara.” Då ska vi kunna svara: ”Jajamensan, nog har man haft tur här i livet.”

Det kommer att kräva jobb och mycket påtryckningar men det kommer att vara värt det.

Många säger att hyresrätten står inför en renässans. Vad har den då befunnit sig innan denna pånyttfödelse ska äga rum? Inte vet jag. Jag, i likhet med tre miljoner andra, bor i hyresrätt och känner mig ständigt pånyttfödd. Jag tycker helt enkelt om friheten som en hyresrätt ger.

Visst kan det vara roligt att klippa gräs, tapetsera, byta tvättmaskin och spis och annat som har en tendens att gå ur tiden. Men det är också skönt att få slippa och lägga tiden på annat.

Sanningen är nog också att hyresrätten under en tid levt lite i skuggan av bostadsrätter och villor som legat lite högre på de politiska topplistorna. Men nu är det slut med den skuggtillvaron. Hyresrätten gillas av många men den behövs inte bara för den enskildes skull utan också för tillväxtens skull.

Så nu gäller det att ligga på när tillfälle ges att jobba för hyresrätten. Det är inte varje dag man står inför en pånyttfödelse.

Fler krönikor av Barbro Engman
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.