Annons
Barbro Engman, Ordförande i Hyresgästföreningen

Det finns inget tolvslag i politiken

​Det bästa med ett nytt år är att det är helt okej att börja om på ny kula.
Om vi klantade till det för oss under 2007 kan vi lägga det till handlingarna. På nyårsnatten ger man sig själv lite syndernas förlåtelse och pånyttfödd kan man ge sig ut på banan igen och förhoppningsvis spela sina kort lite bättre.

Vår förbättringspotential är enorm. Vi kan alltid träna mer, äta smartare, bli mer engagerade och gnälla mindre.
Nyårslöften avläggs ofta i tystnad. Vid tolvslaget viskar man något uppfordrande till sig själv. Går det åt skogen med löftena kan vi välja nya nästa år.
Så är det inte med vallöften. Det finns inget tolvslag i politiken.
Politiska löften är allvarliga saker. De har en annan innebörd och betydligt längre livstid än ett år.
Dessutom mumlar de inte lite försiktigt vad de vill. För dyra pengar basunerar de ut vad de tänker åstadkomma. Till exempel att de absolut inte ska missgynna hyresrätten och bara gynna äganderätten.
Därför är det också lätt att bli avslöjad och få en undanskymd plats i Temos mätningar om det visar sig att de inte håller måttet.

Allt tyder på att det kommer att bli ett svettigt år i politiken. Alla vi som är engagerade i Hyresgästföreningen ska göra vad vi kan för att höja temperaturen ytterligare.
För hur vi bor, var vi bor, med vilka förutsättningar vi bor och om vi alls bor avgörs genom politiska beslut. Det finns visserligen ingen bostadsminister och inget bostadsdepartement, men det betyder inte att det inte finns någon bostadspolitik.
Det är den ekonomiska politiken, familjepolitiken, arbetsmarknadspolitiken, sjukvårdspolitiken, skolpolitiken, socialpolitiken och miljöpolitiken som utgör grunden för boendet och byggandet. Dessutom är avsaknad av beslut också beslut.

Fyrtiotalistgenerationen är den mest drivna generationen när det gäller att kräva att politiken sopar banan åt dem. Unga vuxna möts för sin del av växande barriärer med tillfälliga anställningar, bostadsbrist och andrahandskontrakt därför att politikerna inte klarar av att ge bostadsmarknaden rimliga villkor.

Staten har satt en tvångströja på hyresmarknaden och därför byggs det inga hyresrätter.
Generationskontraktet fungerar inget vidare helt enkelt. Det är förstås inte sant för alla och envar men om man målar med den breda penseln så …
Detta år borde därför de durkdrivna fyrtiotalisterna ställa ut löften om att jobba stenhårt, använda sin politiska makt och sitt inflytande till att skapa goda livschanser även åt den generation som nu kommer på bred front.
I slutändan gynnar det oss alla.

Fler krönikor av Barbro Engman
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.