Annons
Barbro Engman, Ordförande i Hyresgästföreningen

Jag bor hos en av Sveriges bästa värdar

Och de nominerade är. Jag kände mig som prisutdelare på Oscarsgalan när jag stod på podiet och sprättade kuvertet där vinnaren snart skulle avslöjas.
För första gången skulle det delas ut pris till den hyresvärd som skötte sig allra bäst gentemot sina hyresgäster.
Juryn bestod av över 8000 hyresgäster. De hade alla fyllt i en enkät om hur de tycker att deras hyresvärd sköter sig.
Första pris för bästa förvaltningskvalitet, i den mindre klassen, gick till Botrygg AB och stiftelsen Överkalixbostäder. Gavlegårdarna. Det kommunala bolaget i Gävle tog hem priset i klassen lite större bolag och priset i mellanklassen gick till SKB.
Jag hajade till när jag såg vem som stod överst på prislappen. Jag bor nämligen hos Botrygg. Emellanåt skickar de ut enkäter där vi hyresgäster får tycka till om hur de fungerar som hyresvärd, så jag blev inte jätteöverraskad över att de tog hem ett pris.

Tyvärr är långt ifrån alla hyresvärdar intresserade av hur deras gäster har det. Eller så ställer de frågor om hur vi har det men bryr sig inte om svaren och ingenting händer. Det man ogillar får man helt enkelt fortsätta ogilla. Vad är det för mening med att fråga om man är otrygg och rädd för att gå ut om de ändå tänker fortsätta mörklägga gården och ha buskarna kvar?

Den som får våra hyrespengar borde vara noga med att ge oss det vi betalar för, kan man tycka. Men det är inte alls självklart. Fastighetsägare finns av alla de sorter. En del är hyggliga och seriösa och vet att det i längden lönar sig att ha nöjda hyresgäster. Andra är mindre nogräknade och utsätter sina hyresgäster för väldiga påfrestningar. Bara för att de kan. Det finns alltid någon annan som klagar mindre och som är i behov av en lägenhet så vi behöver inte anstränga oss, verkar de tycka.

Att äga fastigheter är en mycket god affär för både privata och kommunala bolag. De flesta kommunala bolag går bra och en del av dem till och med otroligt bra. Andra har det kärvare med många tomma lägenheter och en dyster ekonomi.
Ska vi kunna bo i bra hus, med bra kvalitet så måste det förutom seriösa fastighetsägare självklart finnas pengar till underhåll, renoveringar och en bra förvaltning. Att bolagen måste gå med vinst är självklart men det måste också vara någon måtta på vinstnivåerna.

Det är många kommuner som kastar lystna blickar på sina bostadsbolag i hopp om att där hitta pengar till annan kommunal verksamhet. Och det finns märkligt nog bolag som inte anser sig ha råd att underhålla sina hus och ge sina hyresgäster en bra service trots att de redovisar stora vinster. I stället går vinsterna in i kommunkassan eller stannar hos de privata fastighetsägarna.
Några priser av sina hyresgäster lär man inte få med den modellen. En fastighetsägares främsta plikt måste väl ändå vara att ta hand om sina fastigheter innan man ens funderar på att låta pengarna gå till annat!

Fler krönikor av Barbro Engman
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.