Kan vårt kranvatten verkligen vara farligt?
Det går nästan i sömnen. Så fort jag vaknar häller jag upp ett glas vatten, rakt ur kranen. En handling så självklar att jag inte ens tänker på det.
Vi svenskar är bortskämda med ett friskt kranvatten. En lyx som är lätt att ta för given. Rent dricksvatten är en bristvara som till och med startar krig på flera håll i världen.
Vårt svenska kranvatten innehåller visserligen både bly, kvicksilver och till och med arsenik. Men som tur är i så små mängder att det är ofarligt (sidan 10). Men nu har forskarna fått upp ögonen för ett nytt hot mot vårt vatten: PFAS. PFAS är ett samlingsnamn för en mängd ämnen som är fett- och vattenavstötande.
Forskarna blir alltmer övertygade om de är skadliga för människor på olika sätt. Efsa, den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, sänkte nyligen gränsvärdena för PFAS i dricksvattnet rejält av just det skälet.
Vi bestämde oss för att kolla Sveriges vattenverk. Vi har listat de tio vattenverk som ligger över Efsas rekommendation. Resultatet är oroväckande, minst sagt:
1,5 miljoner svenskar har kranvatten som är förorenat av PFAS.
Västerås, Gävle, Uppsala och Halmstad finns på listan. PFAS finns i så vardagliga ämnen som brandskum, smink, friluftskläder och impregneringsmedel. Det finns i luften omkring oss – och på vissa håll i landet även i dricksvattnet.
Många av er minns säkert skandalen i Kallinge för några år sedan där man upptäckte – mer eller mindre av en slump – att värdena för PFAS låg skyhögt över alla gränsvärden. Det visade sig vara ortens militärflygplats som var boven i dramat. Vi har träffat My Lillé som druckit Kallinges förorenade vatten i decennier och som först inte ville testa sig.
Kallingeborna är nu med i en forskningsstudie som ska hjälpa oss förstå mer om hur PFAS påverkar vår hälsa på sikt. Ännu är mycket okänt men ny forskning visar att PFAS kan påverka kolesterolvärdet, hur vi svarar på vaccinationer, levern och födelsevikt.
Trots det väntar svenska myndigheter med att sätta nya gränsvärden. Under tiden dricker många svenskar ett vatten som kan vara skadligt för hälsan, inte minst för barn. Vad är det Livsmedelverket väntar på?
Ps! I nästa nummer av Hem & Hyra tittar vi närmare på hur de höjda vattenpriserna påverkar din hyra.