Med samarbete kan ett plus ett bli fyra
Svenska folket lyckades med konststycket att sätta ihop en riksdag där inget är givet på förhand. Fast det är å andra sidan snarare regel än undantag. Det är många statsministrar före Reinfeldt som tvingats hoppa tuva mellan partierna för att kunna regera. När jag satt i riksdagen var det jämt skägg mellan blocken, 175 röster mot 175 röster. Så vi drog lott om vem som skulle vinna omröstningarna.
Det fnissades i bänkraderna och det var lite Bingolottokänsla i parlamentet när den för dagen utsedde lottdragaren klev fram till talmannen för att dra den lott som skulle avgöra vem som vann och vem som förlorade.
Fast det var också en bisarr upplevelse varje gång, det kunde gå hur som helst i viktiga frågor, vilket det ofta gjorde.
Det kommer nog inte att fnissas lika mycket i riksdagsbänkarna nu när Sverigedemokraterna ersatt lottdragningen.
Livet som hyresgäst kommer givetvis att påverkas av valutgången. Hur är däremot mera knepigt att räkna ut.
Vad Sverigedemokraterna tycker om byggande och boende är än så länge skrivet i stjärnorna. Om de dessutom ska få något inflytande på besluten kräver det att alliansen och de rödgröna sitter i varsin vågskål och väntar på Sverigedemokraternas utslagsröst.
Så det bästa är att de sätter sig i samma vågskål, då slipper de vågmästare Åkesson.
”Fler bostäder behöver byggas och hyresrättens ställning stärkas”, sa Fredrik Reinfeldt när riksdagen öppnades. En åsikt de rödgröna delar till fullo.
Så i den gemensamma vågskålen kan de lägga det faktum att skatten är för hög på hyresrätten. För det är de alla överens om. Sedan är det bara att skrida till verket och ändra på det. Förutsättningarna för byggandet blir då lite bättre och vem vet, då kan kanske en och annan mambo flytta hemifrån och bilda familj i stället för att bli kvar i kökssoffan hemma hos mamma.
Bostadsbristen blir som bekant bara större och större och vi känner alla någon som sliter med det till synes olösliga problemet att få någonstans att ställa sängen lite mera varaktigt. Jobb och bostad är de viktigaste förutsättningarna för ett självständigt liv så det är inget politiskt småtjafs det är fråga om.
Ungdomsarbetslösheten i Sverige ligger på 29 procent. Miljonprogrammens hyreshus väntar på att någon ska ta sig an dem. De behöver både energieffektiviseras och renoveras. Rotavdrag är av förståeliga skäl populära i miljonprogrammets radhus och villaområden. Husen blir snygga och välvårdade, arbetslösheten minskar och dessutom fylls Anders Borgs kassakista på.
Därför bör samma förmåner införas för hyreshusen i miljonprogrammet så att samma goda spiraleffekter kan sättas igång där till glädje för alla.
Denna åtgärd är ett klassiskt exempel på när ett plus ett blir minst fyra. Arbetslösheten minskar, skatteintäkterna ökar, husens livslängd ökar, Sverige kan nå klimatmålen och de boende får bo klimatsmart, renoverat och snyggt. Det blir bingo för den nya bostadsministern om han ror detta i land.
”Då kanske en och annan mambo kan flytta hemifrån.”