Annons
Marie Linder, Ordförande i Hyresgästföreningen

Minskade klyftor och ett tryggt samhälle börjar med ett tryggt hem

Bild på Marie Linder
Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder.

Just nu tävlar politikerna med förslag om hur de ska bryta segregationen. I fokus har partierna minskad brottslighet och strängare straff. Men den som vill skapa ett mer integrerat samhälle bör nog göra en bredare analys. Det är framför allt genom minskade inkomst och förmögenhetsklyftor som segregationen kan motverkas. Sedan behövs en jämlik fördelning av utbildning, infrastruktur, arbetstillfällen och service. Men det är också avgörande vilket ansvar samhället tar för bostadsförsörjningen. Ett tryggt hem är en bra början för den som vill skapa ett samhälle där alla får plats.

Jag är helt övertygad om att en aktiv bostadspolitik är nödvändig för att säkra rätten till ett tryggt hem. Så därför kommer Hyresgästföreningen att driva ett eget valarbete med hyresgästernas trygghet i fokus. Vi kräver en bostadspolitik som säkrar rätten till ett eget, tryggt hem. Individens och samhällets behov, och inte enbart den ekonomiska efterfrågan, ska sätta takten för byggande, planering och förvaltning av våra bostäder. Under alldeles för många år har politiker i riksdagen hänskjutit ansvaret för bostadsfrågorna till kommuner, företag och hushållen själva. Det har gett oss för få och för dyra bostäder, en allmännytta som säljs ut till riskkapitalbolag, bostadsbrist och trångboddhet. Jag tycker att det är dags för en kursändring, bostadsfrågan ska högre upp på den politiska dagordningen. Vi har visat att det går, vi tog fajten mot marknadshyror.

Nu går vi vidare. I höst är det val och då avgörs vilken bostadspolitik som ska föras för flera år framåt både i din kommun men också i hela Sverige. Det är dags för en hållbar bostadspolitik. Vi har förslagen, ett 10-punktsprogram som hänger samman från byggande till förvaltning, förmedling och renovering. I valet sätter vi fokus på tre områden.
1. Vi säger ja hållbara renoveringar och stärkt inflytande för hyresgäster. En hyresgäst ska inte tvingas flytta från sitt boende, bara för att hyran blir för hög vid en renovering.
2. Vi säger ja till förmånliga bygglån. Vi vill utveckla det statliga investeringsstödet till förmånliga bygglån.
3. Vi säger ja till rättvisa skatter och avdrag mellan ägt och hyrt boende. Det behövs reformer för att skapa balans mellan upplåtelseformerna, och bättre ekonomiska villkor vid både förvaltning och renovering av hyreslägenheter.

Nu är det upp till oss att sätta strålkastarljuset på bostadsfrågan i den kommande valrörelsen. Vi ska granska partiernas förslag. Vi ska samtala med och engagera fler. Vi ska driva på för en tryggare boende. Tre miljoner hyresgäster kan göra skillnad på riktigt.

Fler krönikor av Marie Linder
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.