Annons
Marie Linder, Ordförande i Hyresgästföreningen

Startlån riskerar att höja priserna på bostadsrätter

Bild på Marie Linder
Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder.

I veckan överlämnades ännu en utredning till bostadsministern, denna gång är det utredningen om statliga startlån till förstagångsköpare av bostad. Den är menad att förenkla inträdet på bostadsmarknaden, men från Hyresgästföreningen så är vi oroliga att det leder till att öka priserna på en redan överhettad marknad. Stoppar man mer pengar i handen på köparna på en aktion så höjs priset på objektet som auktioneras. Det kanske låter enkelt, och det är det också.

Utredningens förslag riskerar helt enkelt att höja priserna på bostadsrätter, vilket är precis det vi sett i andra länder som infört liknande system. En marknad där man däremot kan föra in mer pengar och få ett annat resultat är hyresmarknaden, eftersom priserna sätts genom ett förhandlingssystem.

Jag fick också möjligheten att besöka Bryssel för första gången på väldigt länge. Senast jag hade en planerad Brysselresa var i slutet på mars 2020, men den blev inställd av pandemin som tagit greppet om Europa. I stället fick vi lära oss att bli digitala, och det har vi Hyresgästföreningen blivit ordentligt duktiga på. Men ibland behöver man vara på plats för riktiga besök också. Denna gång för att sitta i juryn för European responsible housing awards. Det är ett pris som delas ut till samhällsnyttiga och hållbara bostadsprojektprojekt. Vinnaren kommer att utses i Helsingfors i juni.

Jag passade även på att besöka Carl-Albert Hjelmborn, som är chef på LO/TCO/Sacos kontor. Vi hade ett riktigt bra samtal och har många gemensamma beröringspunkter eftersom både LO och Hyresgästföreningen slår vakt om den svenska modellen

Inom EU så finns det ett tryck för ökad detaljstyrning inom politikområden som tidigare beslutats om på nationell nivå, bostadspolitiken är ett sådant exempel. Förlorar Sverige makten över sin egen bostadspolitik så flyttas beslutsfattandet till Bryssel, och då kommer vi att tvingas anpassa oss efter andra länders reformbehov.

Bland svenska europaparlamentariker finns ett stöd för det svenska hyressättningssystemet, men ute i Europa är kunskapen och förståelsen alldeles för låg för vårt system. Därför är det viktigt att vara på plats då och då för att sprida den kunskapen. Bostadspolitik är en nationell kompetens och därför ska reglerna för statsstöd inte detaljstyras, utan behöver bli mer generella så att varje land får möjlighet att höja takten på bostadsbyggandet genom offentliga investeringar samtidigt som Sveriges unika hyresmodell bevaras. Det är så vi bär den svenska modellen framåt!

Fler krönikor av Marie Linder
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.