Annons
Marie Linder, Ordförande i Hyresgästföreningen

Uppgörelsen blir en slutpunkt för diskussionen om marknadshyror

Bild på Marie Linder
Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder.

I förra veckan ägde Hyresgästföreningens bostadspolitiska konferens Hyresgästernas val 2022 rum. Konferensen utgick från vår stora Novus-undersökning Hyresgästerna 2022, och under dagen genomlyste vi hur våra riksdagspartier tar sig an den så viktiga bostadsfrågan.

Jag känner en glädje av att Hyresgästföreningen är en bred samhällsaktör som ständigt driver upp bostadsfrågan på den politiska dagordningen. Glädjande också att bostadspolitiska talespersoner från samtliga riksdagspartier deltog i vår konferens.

Nu hoppas jag att politikerna skippar det politiska spelet, lyssnar på sina väljare och tar ansvar för att vi får en långsiktigt hållbar bostadspolitik som är anpassad för hela landet! Det vår undersökning Hyresgästerna 2022 visar är dock att väljarna har lågt förtroende för politiken ska kunna lösa utmaningarna på bostadsmarknaden. Få väljare vet vad partierna egentligen har för bostadspolitik. Jag hoppas att politikerna bär med sig budskapen från rapporten in i valrörelsen.

Denna vecka har innehållit mycket, bland annat den goda nyheten om en historisk uppgörelse mellan hyresmarknadens parter. Hyresgästföreningen har, tillsammans med Fastighetsägarna och Sveriges Allmännytta, kommit överens om en ny, gemensam rekommendation för hur de årliga hyresjusteringarna ska gå till. Det handlar om fem faktorer som kommer ge hyresförhandlingarna en gemensam spelplan. Det kommer göra förhandlingarna smidigare och vi kan nu ägna mer energi åt att göra hyresrätten till en än mer attraktiv boendeform. Nu har vi parter visat att vi kan ta ansvar för en stabil och långsiktig hyresmarknad. Det är ett styrkebesked för den svenska modellen på bostadsmarknaden. Att parterna kan komma överens utan att politiken behöver blanda sig i med dåliga förslag om hur hyressättningen ska se ut.

Jag är väldigt glad att vi har nått denna överenskommelse. Det här kommer skapa en tryggare hyresrättsmarknad, bättre förutsägbarhet och rimligare hyror för våra hyresgäster. Det markerar också en slutpunkt för diskussionen om marknadshyror vilket jag är stolt över att vi nu kan lägga bakom oss.

Nästa vecka går Hyresgästföreningens medlemsvecka av stapeln. Då ska jag till Gävle för att möta medlemmar och sprida information om varför det är viktigt att vara medlem i Hyresgästföreningen. Och inte minst: engagemang och varför det är viktigt att rösta som hyresgäst i det kommande valet.

Fler krönikor av Marie Linder
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.