Annons
Barbro Engman, Ordförande i Hyresgästföreningen

Vart tog vägen vägen

​Miljonprogrammet behöver renoveras och rubrikerna är många, svarta och stora. Det kommer att kosta miljarder att få husen i skick och nu ligger bostadsbolagen på och begär jättelika hyreshöjningar.
Det som förvånar mig mest är hur oerhört överraskade alla tillfrågade bostadsbolag verkar vara. Det är som om det först nu har gått upp för dem att hus som byggdes på 60- och 70-talet behöver rustas upp. Alla hus behöver vårdas och renoveras annars förlorar de i värde och ramlar med tiden ihop. Så är det också med de människor som bor där. Det är väl baskunskap 1 i grundkurs A, första lektionen i Fastighetsägarskolan.
Så inte kan de vara överraskade på riktigt?

Hyrorna har höjts nästan varje år. Det har inte bara berott på att kostnaderna har ökat, vi har också i hyresförhandlingarna varit överens om att det måste finnas pengar för underhåll när den dagen kommer. Så bolagen, inte alla men de flesta, har år efter år stärkt sin ekonomi för att ha pengar den dag pengar behövs.
Nu behövs pengar. Det är därför dags att sänka soliditeten och underhålla fastigheterna.

Om man läser bolagens årsredovisningar får man en helt annan bild än då man läser deras krav inför hyresförhandlingarna.
Så här beskrivs exempelvis läget i ett av de kommunala bolag som kräver stora hyreshöjningar: ”Bolaget har en mycket stark finansiell ställning. Beståndet är väl underhållet och värderat till 13,8 miljarder kronor. Fastigheterna är i mycket gott skick och ett betydande underhållsprogram har genomförts.”

Ägaren, kommunen, kräver att bolaget ska ha en justerad soliditet på 50 procent. Nu är den uppe i 72 procent. Bolagets totala avkastning under år 2006 är 22 procent.
Så det är väl bara att skrida till verket och använda sin ”starka finansiella ställning” till att göra det alla fastighetsägare borde göra:
Ta hand om sina hus och hyresgäster.
”Spara i hyresrätt – slipp krascherna”, utropar Svenska bostadsfonden. ”Att investera i hyresrätter är en långsiktigt god affär, bättre än att investera i aktier och mindre riskfyllt”, säger man i stora annonser.

Till och med det förtalade bruksvärdessystemet hyllas nu av investerare. Att hyrorna förhandlas och att det skapar stabilitet används som argument för att satsa på hyresfastigheter.
Ja, vad ska man säga? Vart tog vägen vägen, är vi på åkern och åker? Märkligt är det i alla fall.
Det spelar uppenbarligen ingen roll hur goda förutsättningarna och vinsterna är. Jakten på allt högre hyror upphör aldrig.

Fler krönikor av Barbro Engman
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.