Annons

​Almedalen: Enig panel sågade utredningen

Nyheter Utredningen om allmännyttan och EU bygger till stor del på spekulationer. Den kan därför inte ensam ligga till grund för några förändringar på den svenska bostadsmarknaden. Det var såväl företrädare för allianspartierna som Hyresgästföreningen överens om vid ett seminarium i Almedalen på torsdagen.​
Det var en brokig panel som på torsdagsförmiddagen diskuterade den statliga utredningen om allmännyttan och EU som presenterades tidigare i år.
I panelen satt Hyresgästföreningens Barbro Engman, Eva Thalén Finné (m), Acko Ankarberg Johansson (kd), Ilmar Reepalu (s) samt Jörgen Hettne, chef vid Svenska institutet för europapolitiska studier och expert på EG-rätt.
Och den sistnämnde fullständigt sågade utredarnas arbete.
I sin jakt på att finna försvar för det svenska systemet i EG-rätten har de letat efter något som inte finns. Detta eftersom det finns några prejudikat inom EU när det gäller bostadspolitik, enligt Jörgen Hettne.
 
Utredarna, med Michaël Koch i spetsen, har därigenom ägnat sig åt rena spekulationer när de lämnat sina förslag till regeringen, förslag som dramatiskt skulle förändra förutsättningarna för de kommunala bostadsbolagen.
Dessutom har utredarna dragit felaktiga slutsatser i sin analys baserat på egenhändiga tolkningar av EG-rätten, enligt Jörgen Hettne som fick medhåll av övriga i panelen, inklusive moderate riksdagsledamoten Eva Thalén Finné.
– När jag läser utredningen kan jag konstatera att det förekommer mycket spekulationer som jag ställer mig frågande till, sade hon.
Jörgen Hettne slog dessutom fast att EU-kommissionens intresse för den här frågan är mycket lågt.
Det har inte ens upprättats ett formellt ärende än och det kommer heller inte att ske inom överskådlig tid, enligt Jörgen Hettne.
En stor del av debatten kretsade därutöver kring Sveriges Kommuner och Landstings, SKL, så kallade tredje modell, ett förslag som ska presenteras närmare i augusti, enligt organisationens ordförande i samhällsbyggnadsfrågor, Acko Ankarberg Johansson (kd).
 
Mats Odell har tidigare talat sig varm för förslaget och nu anslöt sig Eva Thalén Finné till hyllningskören.
– Vi moderater är mycket intresserade av SKL:s förslag och jag tror att den slutgiltiga lösningen kommer att bli en blandning av olika modeller och att det i inte blir någon dramatisk förändring jämfört med i dag, sade hon.
I övrigt bjöd debatten på få nyheter och hettade aldrig till då enigheten bland deltagarna var förvånansvärt stor.
Den enda egentliga motsättningen gällde allmännyttans hyresnormerande roll som Eva Thalén Finné, till skillnad från Ilmar Reepalu och Barbro Engman, vill avskaffa.
Ska man ta paneldeltagarna på orden går det bara att dra en slutats efter torsdagens seminarium:
Den svenska bostadspolitiken kan mycket väl komma att förändras de närmaste åren – men det kommer inte ske på grund av EU.
 

Annons
Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Fem år senare – nu har Fagersta till slut ett kommunalt bostadsbolag "Målet är aldrig att resultatet ska bli bra" – allmännyttorna är fast i fuskarnas klor Striden inte över – dragkampen om ombildningar väcker oro och hopp i Göteborg Kommunen som går mot strömmen - här startas en ny allmännytta Granskning: Två av tre studenter missar bostadsbidraget – "nästan 10 000 kronor på ett år"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.