Annons

​”Inför marknadshyror för bostadsrätter”

Nyheter Hans Lind, professor i fastighetsekonomi, vill göra det lättare att hyra ut bostadsrätter för att skapa en bättre bostadsmarknad. Hyresgästföreningen sågar förslaget.
Det är på Dagens Nyheters debattsida som Hans Lind lanserar sin idé. Nyproduktionen räcker inte till för att lösa bostadsbristen i storstäderna och det krävs därför nytänkande kring bostadsfrågan, anser han.
 
Lösningen finns i det befintliga beståndet, bland bostadsrätterna.
 
I dag får du inte ta ut mer i hyra för din bostadsrätt än vad en liknande hyresrätt kostar. Det är alldeles för lite, tycker Hans Lind som vill att hyrorna ska släppas fria.
 
Det ska även bli svårare för bostadsrättsföreningarna att neka uthyrningar och besittningsskyddet för hyresgästerna måste tas bort.
 
Även skattereglerna för uthyrning av bostadsrätter bör ses över för att göra det mer gynnsamt att hyra ut, me-nar Hans Lind.
 
Hyresgästföreningen är inte imponerad.
 
– Jag blir upprörd. Här slår de på stort om hur vi ska få en fungerande bostadsmarknad och så handlar det om uthyrning av bostadsrätter, säger Barbro Engman, ordförande i Hyresgästföreningen och fortsätter:
 
– Artikeln präglas av en total uppgivenhet och det saknas helt boendeperspektiv. Det måste gå att bygga billigare och det är upp till samhället att ta fram verktygen. Det gäller att få politikerna att inse att det är deras uppdrag att syssla med bostadsförsörjning.

Annons
Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Överfall i tvättstuga – trostjuv slog hyresgäst med hammare Hos Jessica får katterna bestämma stilen Ett nytt sätt att bo i hyresrätt – villaliv på 35 kvadrat Mäklare varnas efter affär med hyreshus Rätt förberedd – när krisen kommer

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.