Annons

200 fler återvinningsstationer

Nyheter ​Sveriges kommuner och förpackningsindustrin har träffat en överenskommelse för att lösa problemen med undermålig återvinning av förpackningar och tidningar. Uppgörelsen innebär bland annat 200 nya återvinningsstationer.

​Fastighetsägare och förpackningsindustrin har länge bråkat om vem som ska betala för insamling av förpackningar och tidningar nära fastigheten. Nu har Sveriges kommuner och landsting och förpackningsindustrin träffat en överenskommelse .

Annons
Den innebär bland annat att dagens 5 800 återvinningsstationer ska bli 200 fler, framför allt kommer de att finnas i större städer. Alla orter med året runt öppet butik bör alltid ha en återvinningsstation.
 
Sabo, de allmännyttiga bostadsföretagens organisation, är kritiska till att de inte bjudits in att delta i överläggningarna. I ett brev till miljöminister Anders Carlgren vill de att den fastighetsnära insamlingen – som bostadsföretagen själv bekostar, formellt ska bli en del av återvinningssystemet.
– Sju av tio Sabo-företag har fastighetsnära insamling som bolaget självt bekostar. Eftersom det är producenternas ansvar att samla in tidningar och förpackningar hade bostadsbolagen hoppats på att få ekonomisk kompensation för det frivilliga ansvar man tar, säger Patrizia Finessi, miljöspecialist på Sabo.
 
Före jul strandade förhandlingarna mellan Sveriges kommuner och landsting och förpackningsindustrin, men nu har man alltså kommit överens.
– När överläggningarna avbröts hade vi hoppats på att det i stället skulle komma en lagstiftning där bostadsbolagens insatser hade blivit en del av återvinningssystemet, säger Patrizia Finessi.     
 

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Gösta, 92 år, gick på matlagningskurs: ”Jag behöver äta lite mer grönt” Motorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja" Ny lag om sortering av matavfall – de kraven ställs på hyresgäster och hyresvärdar Hyresgäster hjälptes åt att ge jeans nytt liv – här är bästa återbrukstipsen Julklappen som blev en supersnackis: "Vi är inte särskilt imponerade"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.