Annons

220 000 kronor hamnade i fel händer – hyresrätt användes som lockbete i åratal

Malmö Malmökvinnan har gång på gång använt sin lägenhet i nätbedrägerier och lurat av bostadssökande pengar. Nu ställs hon inför domstol - igen.

“Hej, jag har en stor 3 på 79 kvm möblerad att hyra är du intresserad?”

Så kunde det se ut när kvinnan tog kontakt med personer som var på jakt efter tak över huvudet. Hon står idag åtalad för flera bedrägerier via sin hyresrätt på Nydala i Malmö. Det är inte första gången.

Hem & Hyra kan avslöja att lägenheten har använts på det här viset i flera omgångar, första gången redan för nio år sedan. Vår kartläggning av polisutredningarna visar att desperata bostadssökande har blivit av med över 220 000 kronor.

Härvorna har föranlett en rad separata domstolsprocesser. Redan 2012 betalade flera personer förskott för att få hyra kvinnans lägenhet efter att ha hittat en annons på Blocket. Men de blev lurade och kunde aldrig flytta in. 60 000 kronor bytte ägare i den härvan och pengarna var borta. Kvinnan och hennes pojkvän vid tiden, en gängkriminell malmöbo, dömdes senare till skyddstillsyn för bedrägeri.

“Målsägandena, som av olika skäl varit i snabbt behov av bostad, har samtliga betalat olika stora belopp i tron om att de ingått ett hyreskontrakt i andra hand och skulle få disponera lägenheten, utan att sedan få tillgång till lägenheten”, står det i domen.

Några år senare fortsatte bedrägerierna, med samma hyresrätt som lockbete och en handfull bostadssökande gick i fällan. Två personer stämde direkt kvinnan civilrättsligt på pengar i tingsrätten efter att ha betalat förskott men blivit utan bostad. 23 000 kronor skulle betalas tillbaka, enligt domarna.

Andrahandskontrakten ingår som bevisning i åtalet.

I somras kom rättvisan ikapp kvinnan ännu en gång. Ytterligare åtta personer som lurades för tre år sedan står uppsatta som brottsoffer i det nya åtalet. Mönstret är samma som i de tidigare fallen: Lägenheten finns på Nydala. Andrahandshyra i förskott och depositioner är borta. Ingen har kunnat flytta in. Konsekvenserna blev tuffa för vissa, som i fallet med familjen Shirazyan som blev hemlös.

LÄS MER: Familjen blev hemlös efter hyresbluffen

Personerna i den här utredningen har kommit kontakt med den misstänkta genom den kommersiella Facebookgruppen ”Lägenheter i Malmö” samt annonssajten Blocket där hon publicerat annonser.

– Då var jag arbetslös och nyanländ. Det här skedde via Blocket men jag betalade via bank för att ha bevis om något skulle hända. Hon lurade mig. Jag kontaktade polisen och sedan fastighetsägaren men de gjorde inget. Jag skrev till Blocket som blockerade henne, säger Yusif från Azerbaijan, en annan av personerna som blev lurad.

Han förlorade 15 000 kronor i härvan, pengar som han tänker ge till välgörande ändamål om kvinnan fälls och han får tillbaka dem.

– Jag lyckades hitta en annan lägenhet att flytta till efter att detta hade hänt. Men det är en svår situation när man har två barn, det var fruktansvärt. Men jag är en person som väljer att se framåt och ha en positiv inställning oavsett vad som hänt.

Han tycker att fastighetsägaren borde ha agerat snabbare efter tipset om vad som pågick.

– Företag som månar om sitt varumärke och som respekterar sina kunder ska inte ge hyresbostäder till folk som luras, säger Yusif.

Huset ägs av det privata bolaget CA Fastigheter AB. Enligt uppgifter i polisutredningen hade kvinnan inget tillstånd från värden att hyra ut i andra hand och hade redan övergivit bostaden när polisen började nysta i fallet.

– Det är ytterst beklagligt att folk har kommit till skada, säger CA Fastigheters Malmöchef Remus Cismas, som inte känner inte till just detta fall.

Han berättar att huset köptes för några år sedan.

–  Det tar ett tag innan man får en uppfattning om vilka som bor i ett hus och vilka det är som missköter sig. Det allra flesta som sköter sig glider ju under radarn, säger han.

Via kontroller av folkbokföring och annonser på Blocket försöker värden hålla koll på att rätt personer bor i rätt lägenhet och att ingen hyr ut utan tillstånd. Bedrägerier av den här typen kan vara svåra att hantera, tycker han.

–  Det är inte enkelt  att säga upp någon om de inte misskött sig gentemot oss. Men vi kan kontakta polisen.

Domstolen har tvingats ta in tolkar för sex olika språk inför den kommande rättegången, majoriteten av de lurade är nya i Sverige. Detta är ett typiskt scenario som återkommer i brottsfall av den här typen.

Kvinnan, som har ett missbruk i bakgrunden, har medgett vissa av omständigheterna men har svårt att minnas detaljer. Hon menar att det inte var tanken att begå brott men att allt rullade på när hon väl insåg att så pass många var villiga att betala.

“Tanken var från början att hyra ut en kort stund. Sen kom folk på visning, de kunde betala depositioner och det gick så lätt”, har hon berättat i förhör med polisen.

Rättegången i Malmö tingsrätt väntas starta först efter årsskiftet.

Fotnot: Yusif är ett fingerat namn.

Fakta: Hyra lägenhet i andra hand - så undviker att bli lurad
  • Kräv att få se lägenheten med egna ögon.
  • Gå inte med på att hyra utan att först ha skrivit ett riktigt andrahandskontrakt.
  • Kontrollera att den som hyr ut lägenheten har tillstånd av värd eller bostadsrättsförening.
  • Kräv att få träffa uthyraren och kontrollera att hens identitet stämmer.
  • Se till att överföringar av pengar går att spåra i efterhand och använd bara pålitliga banktjänster. Lämna aldrig över kontanter.
  • Spara chattkonversationer, sms, mejlväxlingar och annan dokumentation så kan polisen lättare utreda fallet om du har otur och blir lurad.

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.