Annons

Amir lurades av hyresbedragaren – hela familjen blev hemlös efter bluffen

Malmö Efter att ha tvingats leva i osäkra svartboenden skulle allt till slut ordna sig genom ett riktigt andrahandskontrakt. Sedan slutade uthyraren att svara och Amir Shirazyans tillvaro rasade ihop.
Foto: Anders Paulsson
13-årige Amin tillsammans med pappa Amir Shirazyan och lillasyster Katrin. I bakgrunden mamma Marjan.

De första åren i Malmö var tuffa. Som ny i landet hade Amir Shirazyan ingen säker inkomst och inte någon tid i bostadskön. Resten av familjen var kvar i hemlandet Iran och han fick slita för att få tak över huvudet åt sig själv.

– Jag bodde i en lägenhet på 60 kvadratmeter tillsammans med elva personer. Jag betalade 700 kronor i månaden. Det bodde till och med folk i köket som sov på golvet. Man fick kliva över dem om man skulle hämta ett glas vatten, säger han och illustrerar genom att ta ett stort steg på golvet hemma i sitt vardagsrum.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Sedan i somras bor familjen i en nyproducerad lägenhet i Burlöv som de har fått via kötiden som han senare lyckades samla på sig via Boplats Syd. Utanför huset sliter byggnadsarbetare fortfarande med att bygga ytterligare kvarter.

– Det känns jättebra att bo här. Det vara bara svarta kontrakt innan det här. Det finns jättemånga på till exempel Rosengård eller Nydala. Men de kan kasta ut dig när som helst om du bor där, säger Amir Shirazyan.

När resten av familjen, fru och son, anslöt i Sverige blev det snabbt angeläget att hitta en tryggare bostad. På Facebook dök det upp något som skulle kunna innebära en lösning. Amir tog kontakt med en kvinna som ville hyra ut sin lägenhet i andra hand eftersom hon stod inför en separation. Så berättade hon i alla fall.

Läs ocksåFörnekar svart uthyrning – säger hon bor med exmaken och hans nya fru

– Min fru och jag träffade kvinnan och hon var jättesnäll. Hon ville ha deposition. Jag är invandrare och kan inte lagen och reglerna som andra. Hon ville ha 15 000 kronor. ”Okej”, sa jag och lånade ihop pengarna. Jag upplevde henne bara som trevlig och hjälpsam, säger han.

När han väl hade betalat vände allt.

Annons

– När jag ringde efter tre dagar så svarade hon inte. Jag provade tusen gånger. Jag gick dit och ringde på men ingen var där. Jag kan inte beskriva det med ord. Jag hade bara tusen kronor i fickan. Vi blev hemlösa. Jag hade inga pengar alls. Ingenting. Till slut sa en kompis att han kunde hjälpa mig och vi stannade där i tre månader, säger Amir Shirazyan.

Läs ocksåFlyttade in i smutsig källare – nu får familjen tillbaka 183 000 kronor på hyran

Allt detta skedde för tre år sedan. Idag står en kvinna åtalad för bedrägeri mot Amir Shirazyan och sju andra personer. Under flera års tid har bostadsökande lurats på hundratusentals kronor via hennes lägenhet, det visar Hem & Hyras kartläggning.

LÄS MER: 220 000 kronor hamnade i fel händer –  hyresrätt användes som lockbete i åratal

Efter årsskiftet är Amir Shirazyan kallad att vittna i Malmö tingsrätt om vad han varit med om. Han är lite nervös och osäker på om hans språkkunskaper kommer att räcka till och funderar över om han kommer få hjälp av en tolk för att förstå.

– Det blir första gången jag är i en domstol i Sverige. Jag vet ingenting hur det fungerar, säger han.

13-årige sonen Amir har suttit bredvid och lyssnat och bryter in. Han har funderat en del över hur rättssystemet fungerar.

Annons

– Från min sida så tycker jag det är orättvist att någon inte sitter i fängelse direkt när de gör så här, att de inte får en läxa. Att det ska behöva ta tre år, det är inte rättvist, säger han.

Bostadsmarknaden kan vara tuff i Malmö, det har Hem & Hyras rapporterat om på flera sätt de senaste åren. Fattiga och nyanlända tillhör grupper som är extra utsatta och i många fall utelämnade åt den svarta marknaden och undermåliga bostäder. Samma kategorier hör tillsammans med studenter till grupperna som ofta råkar ut för bedragare och falska hyresvärdar som försvinner med hyran.

Amir Shirazyan tror att de hade behövts mer lättillgänglig information om hur bostadsmarknaden i stort fungerar för den som är ny.

– Man måste informera invandrare om hur man hyr lägenhet här. Jag visste ingenting. Det är mitt fel att det blev så här men man borde översätta information på till exempel persiska och arabiska.

Läs också Johnny ville rädda sin bror från hemlöshet – blev uppsagd tre gånger: "Känns som en häxjakt" Har hyrt ut i andra hand i åtta år – vill ha kvar lägenheten på grund av sjukdom Så rundar Annie bostadskön - söker på egen hand: “Värdarnas krav helt orimliga”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.