221 hyresgäster förlorade lägenheten efter olovlig uthyrning
Under förra året startade de kommunala bostadsbolagen i Stockholm arbetet med att få tillbaka fler lägenheter som hyrs ut olovligt i andrahand, och färsk statistik visar att arbetet gett resultat. Stockholmshem fick under 2017 tillbaka 131 friställda lägenheter att jämföra med 122 stycken 2016 och 109 stycken 2015. Siffror från Familjebostäder visar att även deras arbete har lett till fler lediga lägenheter till de som står i bostadskön.
Madeleine Penton, enhetschef på Familjebostäder, säger att antalet lägenheter som de har fått tillbaka har ökat från 77 stycken 2015, 68 stycken 2016 och 90 stycken under 2017.
– Det är jättepositivt att vi friställer 90 lägenheter som går till de som står i bostadskön och att tryggheten ökar för de som bor i husen när springet minskar och man vet vem som bor i huset, säger hon.
Ökningen har sin förklaring i att fler personer på bolaget utreder tipsen om olovlig andrahandsuthyrning. En följd av satsningen är att antalet fördjupade utredningar om misstänkt olovlig andrahandsuthyrning har ökat från 122 stycken under 2016 till 177 stycken förra året.
– Målet för 2018 är att nå minst 90 friställda lägenheter och cirka 200 fördjupade utredningar, säger hon och tillägger att samarbetet inom bolaget och med olika samhällsaktörer också kommer att öka för att få bukt med olovlig andrahandsuthyrning.
De lägenheter som ofta friställs små lägenheter som ettor och tvåor men den olovliga andrahandsuthyrningen är inte kopplad till vissa geografiska områden i Stockholm utan förekommer överallt i bolagets bestånd.